Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Peru

Hivatalos név: Perui Köztársaság Időzóna: GMT-06:00
Anyanyelven: República Del Perú Autójelzés: PE
Államforma: köztársaság Pénznem: perui új sol (PEN)
Főváros: Lima Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Peru maga az élő történelem. Kevés olyan hely van a Földön, mely olyan múlttal büszkélkedhet, mint ez a dél-amerikai ország. Az ősi korok emlékei viszonylag jó állapotban maradtak fenn, így az utazók megcsodálhatják az inka fővárost Cuzcot, Machu Pichu fenséges romjait vagy éppen a spanyol hódítók korának építészeti remekműveit. Ezek önmagukban is elegendőek lennének ahhoz, hogy turisták ezreit vonzzák az országba, de mindez ráadásul varázslatos tájakkal és egyedülálló élővilággal egészül ki, ezzel a világ egyik legizgalmasabb desztinációjává téve Perut. Az Andok itt a legcsodálatosabb, óriási szurdokok, csodás tavak várják a turistákat. A helyi indiánok őseik hagyománya szerint élnek, kultúrájukat megőrizték, így az ide érkező egy élő néprajzi múzeumba toppan be. Az Amazonas-medencéje foglalja el az ország területének másik felét. Az esőerdők a világ egyik legváltozatosabb flóráját és faunáját rejtik magukban, sehol máshol a világon előforduló fajokkal ismerkedhetünk meg itt.Ha van rá módunk, látogassunk el a partmenti vidékre is, hiszen a sivatagok, homokdűnék, halászfalvak teszik teljessé a Peruról kialakult képet.

Öltözködés:
Október és május közötti intervallumra könnyű ruhadarabokat, valamint egy-két melegebb pulóvert ajánlott csomagolni. A túrák alkalmával kényelmes cipő- és ruhaviseletet ajánlunk.

Közlekedés:
A nagy távolságok miatt a legkényelmesebb a belföldi légi járatokat igénybe venni. Ha ennél olcsóbban szeretnénk közlekedni, válasszuk a távolsági buszokat, melyek olcsók, sűrűn járnak és viszonylag kényelmesek. A vonatok a tengerpartot kötik össze a fennsíkokkal kelet-nyugati és észak-déli irányban. A városi közlekedés egy európai számára kissé kaotikusnak tűnhet. A buszok rendkívül zsúfoltak, a taxi kényelmesebb, ára pedig a sofőrrel megbeszélt alkutól függ.

Vásárlás:
Egyediek és szépek a helyi készítésű színes szőttesek, kerámiák, ötvös munkák. Jellegzetes népi iparművészeti tárgyuk néhány hangszer, például a pánsíp. A helyi piacokon, a hegy és völgylakók között sok helyen még ma is pénz nélküli árucsere folyik.

Városok Utazási információk
Látnivalók

Lima Peru fővárosa, meglehetősen zsúfolt, kissé kaotikus és az idő is elég barátságtalan az év nagy részében. A város felett többnyire szürke ködfátyol ül, de a főtér szép, rendezett, az óceánparti Miraflores-negyed pedig a ködben is igazán sejtelmes. Néhány igen érdekes látnivalót is találhatunk Limában, ami miatt feltétlenül fel kell keresnünk a várost. Ezek közül is kiemelkedik a Museo de Oro del Peru, amely arany-, ezüst- és kőkincseiről, és a Museo Nacional de Antropologia y Arquelogia, amely a történelem előtti időszak kincseiről híres.

Bellastas-szigetek Pisco-ból indulva, egy csendes-óceáni rövid hajókázást követően temérdek fókával, pingvinnel, pelikánnal találkozhatunk -- természetes környezetükben, a 'Kis Galapagosznak' is nevezett szigeteken.

Nasca-vonalak 4 személyes kisrepülővel szállhatunk a különféle alakzatok (madár, pók, asztronatuta stb.) fölé s találgathatjuk, hogyan is kerültek vajon ide ezek az évszázados, rejtélyes figurák. Máig csupán hippotézisekkel találkozhatunk, pontos válasz egyelőre nincs a kérdésre.

Arequipa a 'fehér város', Peru egyik legszebb települése. Csodálatos hegyek, vulkánok (El Misty) ölelik körül. A hegyek köveiből épített épületek ragyogása miatt kapta a fenti becenevet. A színes Convento de Santa Catalina a legszebb középkori épület az országban. A várostól nem messze található a világ egyik legmélyebb kanyonja, a Colca-kanyon, ahol -ha türelmesen várunk--hatalmas kondorkeselyűk röptében gyönyörködhetünk.

A Titicaca tó a Föld legmagasabban fekvő, hajózható tava. Érdekes hajókirándulást tehetünk Puno kikötőjéből indulva az egyedülálló Úszó-szigetekre, vagy akár a bolíviai oldalra is átruccanhatunk innnen a hangulatos Copacabana-beach-re, egy ízletesTrucha a la planchara (grillezett pisztráng).

Cusco Ez a mesésen hangulatos város Dél-Amerika régészeti központja, a világ egyik legrégebben lakott települése. Hosszú ideig az Inka Birodalom központja volt, ami a város hangulatán még ma is érződik. A székesegyház és a La Merced templom a spanyol építészet gyöngyszemei. Érdemes megnézni a valaha arannyal borított Coricancha romokat. A Régészeti Múzeum az itt fellelt emlékeket mutatja be. Cusco-ból elindulva bejárhatjuk a Szent-völgyet (Pisac, Chincero, Urubamba) és a környező inka romokat.

Cuscotól nyugatra találjuk Machu Pichu világhírű romjait. Az inkák elveszett városáról nehéz bármit is írni, ezt látni, a hely szellemét érezni kell! Gasztronómia

A perui ízek nagyszerűek és igen változatosak, attól függően, hogy éppen merre járunk. A tengerparton a tenger gyümölcseit készítik remekül, az Andok fennsíkjain pedig az inka sülteket érdemes megkóstolni. Ne hagyjuk ki a habos, frissen facsart jugo-kat, melyek olyan egzotikus gyümölcsökből készülnek, mint a mango, papaya, ananász. A sajtos-avokádós szendvics egyszerű, de fenséges csemege. Nemzeti étel a sült tengeri malac, melyet inkább az éttremekben ajánlott megkóstolni, semmint az utcai árusoknál, csakúgy, mint az ezerféle kukoricából készült italukat, a chicat.
Közbiztonság

Az országban, de különösen a fővárosban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható reptéri transzferről is gondoskodjék a perui utazásszervező.

Magyar állampolgárok csak lopás áldozatai voltak. Komolyabb bűncselekmény elkövetésére más EU-tagország vonatkozásában sem volt példa.

Főleg a kábítószer-kereskedelem, illetve a fegyveres útonállás miatt igen ajánlott kihagyni az országjárásból elsősorban az Huallaga, Apurímac és Ene folyók vidékét (Apurímac, Ayacucho, Huánuco és Junín megyék), a kolumbiai és a bolíviai határszakaszt, Pucallpa környékét (Uyacali megye) és Convención tartományt (Cuzco megye). A perui kormány (2005. január 15.) 60 nappal meghosszabbította Huanta és La Mar tartományokra (Ayacucho megye, Tayacaja (Huancavelica megye), La Convención (Cusco megye) és Satipo tartományra (Junín megye) az ott eluralkodó erőszakos, nagy valószínűséggel a kábítószer maffia generálta cselekmények miatt kihirdetett (2005. május 20.) szükségállapotot. Akik mégis ezekre a vidékre kívánnak látogatni, saját biztonságuk érdekében javasoljuk a limai magyar nagykövetséget előzetesen értesíteni az útitervről és a részletekről. Az Andok középső és déli részén lehetőleg ne utazzunk közúton éjszaka. Mindenképpen kevésbé ajánlott olyak helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.
Egészségügy

Hagynak kívánnivalót maguk után, de az állapotok nem kritikusak. Kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Védőoltásokat nem írnak elő, de sárgaláz oltás és malária elleni gyógyszer előzetes szedése az őserdei túrára indulóknak szükséges. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Dengue a főváros bizonyos szegénynegyedeiben, illetve az őserdő egyes részein előfordulhat, bár tömeges megbetegedés még nem volt. Madárinfluenza a dél-amerikai kontinensen még nem fordult elő. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre - ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.
Lehetőleg ne fogyasszanak mosatlan gyümölcsöt! Csapvíz fogyasztása tilos.
Nemzetközi repülőterek

Lima, Iquitos.
Helyi közlekedés

- szárazföldi: komoly elővigyázatosságot követel, különösen az olcsó távolsági buszok igénybevétele vagy egyedüli kalandozás esetén (rablásveszély és a rossz közlekedési morál miatt egyaránt).
- vízi: csak abban az esetben ajánlott, ha komoly utazási iroda szervezésében kerül igénybevételre
- légi: a belföldi járatokra nem jellemző a menetrendi pontosság, a repülőterek biztonságosak.
Külképviseletek

Lima - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Buenos Aires
Cím: Lima 27
Javier Prado Este, No. 1520
Előhívó: (51)(1)
Telefon: 225-0973,
224-1780(17-es mellék)
Ügyelet: -
Tiszteletbeli konzul: Hajóssy István
Fax: 225-0974

Magyarország Peruba is akkreditált diplomáciai képviselete Argentínában, Buenos Aires
Buenos Aires - Nagykövetség
Cím: Calle 11 de Septiembre 839, Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires
Előhívó: (00)-(54)-(11)
Telefon: 4777-1770, 4778-3130
Ügyelet: 4777-1770
Fax: 4777-1054
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Józsa Mátyás
E-mail: secretaria@embhungria.com.ar
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/buenosaires
Akkreditált országok: Argentína, Paraguay, Uruguay és Peru

Buenos Aires - Konzuli hivatal
Cím: Calle 11 de Septiembre 839, Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires
Előhívó: (00)-(54)-(11)
Telefon: 4778-3734
Ügyelet: 4777-1770
Fax: 4777-1054
Konzul: Polák Zoltán
E-mail: consul@embhungria.com.ar
Ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön: 10.00-13.00
Konzuli kerület: Argentína, Bolívia, Ecuador, Paraguay, Peru és Uruguay
Beutazási feltételek, vámszabályok

Vízum nem szükséges a 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetére, csak érvényes útlevél. Ezen időtartam lejártával a perui tartózkodást a Perui Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalban (Dirección Nacional de Migraciones y Naturalización) lehet meghosszabbítani, összesen 3 (három) alkalommal, minden egyes alkalommal 30 (harminc) napra, 26 perui sol + 20 USD alkalmankénti megfizetése ellenében. A turista jogcímet - Peruban tartózkodva - nem lehet más jogcímre átminősíteni.

Vám- és egyéb jogszabályok: A repülőtéren nemzetközi utazás esetén 30,25 (harminc dollár 25 cent) USD, belföldi utazáskor 05 (öt) USD repülőtéri illetéket kell fizetni (magán a repülőtéren, közvetlenül az utazás megkezdése előtt), amely alól semmilyen indokkal nem mentesül az utazó. Nincs felső összeghatára az országba behozni kívánt költőpénznek. A perui törvények szigorúan, 8-15 évi, súlyosabb esetben 25 évi vagy életfogytiglan tartó börtönnel büntetik bármilyen fajta kábítószer (ideértve a marihuánát is) birtoklását, fogyasztását vagy kereskedelmét (a Peruban lévő külföldi elítéltek kb. 90%-a kábítószer-csempészet miatt tölti büntetését). Tilos régészeti lelőhelyeken talált és vett, valamint történelmi értékkel bíró tárgyaknak, továbbá állatoknak és növényeknek (még szárított formában sem) az adott perui állami szakhatóság, Nemzeti Kulturális Intézet (Instituto Nacional de Cultura/INC), illetve a Természeti Kincsek Országos Intézete (Instituto Nacional de Recursos Naturales/INRENA) engedélye nélküli kivitele az országból. A repülőtéren működik ugyanis egy eredeti műalkotásokat felismerő rendszer, amely ha a szükséges okmányok nélküli eredeti műalkotást talál az utasnál, akkor azt a perui hatóságok elkobozzák, illetve e szabály megsértője ellen eljárás indul. Mák behozatalát tiltják a perui törvények.
Ünnepnapok

január 01. Újév
április 13-14. Nagycsütörtök és nagypéntek
május 01. Munka ünnepe
június 29. Szt. Péter és Szt. Pál napja
július 28-29. Haza Ünnepe
augusztus 30. Lima védőszentje, Szt. Róza napja
október 08. Angamos-i csatáról megemlékezés
november 01. Mindenszentek
december 08. Szeplőtelen fogantatás
december 24-25. Karácsony
december 31. Óév búcsúztatása.

A peruiak nagyon vallásosak, az összes jelentős római katolikus ünnepet megünneplik. Az ünnepek rendkívül látványosak, különösen az indiánok körében, akik általában ilyenkor tartják különböző mezőgazdasági ünnepeiket is. A legnagyobb ünnepek: a karnevál, az Inti Raymi, a leglátványosabb inka fesztivál, a Felszabadulás Napja, Mindenszentek és a Puno Fesztivál.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 51
Rendőrség: 105
Tűzoltóság: 116
Mentők: 116
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 22 454 000 fő
Népsűrűség: 17.50 fő/km2
Nyelvek: spanyol, kecsua, ajmara.
Népcsoportok: indián (46%), mesztic (39%), európai (15%).
Vallások: római katolikus (75%), törzsi vallású (23%), protestáns (2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 1 285 216.00 km2
Nagyobb települések: Lima 5 008 000 (6 414 000), Arequipa 592 000 (634 000), Callao 515 000, Trujillo 491 000 (532 000), Chiclayo 395 000 (426 000), Piura 297 000 (324 000), Cuzco 255 000 (275 000), Chimbote 253 000 (297 000), Iquitos 248 000 (269 000).
Legmagasabb pontok: Huascarán 6768 m.
Főbb folyók: Ucayali, Maranón, Amazonas, Putumayo, Napo, Purús.
Főbb tavak: Titicaca-tó.
Földrajz

Területének mintegy felét az Andok hegyvidéke és a közéjük zárt völgyek és fennsíkok foglalják el. Az Andokat a Csendes-óceán felől keskeny, hűvös, száraz, növénytelen pusztaság, keletről pedig az Amazonas-medencéhez tartozó, jellegzetes trópusi éghajlatú és növényzetű síkság határolja.
Klíma

Limában nagyon kevés a csapadék, télen (április- szeptember) kb. 18 C, nyáron (december- március) kb. 24 C van. A hegyekben éjjel lemehet a hőmérséklet 0 C-ra, nappal kb. 25 C az átlaghőmérséklet. Esős időszak novembertől márciusig.

Az ország földrajzilag 3 fő részre osztható: a hegyvidék, a partvidék és az őserdő. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is nagyon ajánlott. A partvidéken és az őserdőben a páratartalom egész évben nagyon magas (95-99%). A tenger még nyáron is hűvös és erős áramlatokkal kell számolni. Az őserdőbe látogatóknak tanácsos természetes anyagú öltözéket, hosszú ujjú inget, bokánál leszorítható nadrágot, zárt, könnyű túrabakancsot és nagyobb karimájú kalapot viselni, valamint erős szúnyog- és egyéb rovarriasztót használni. A hegyvidéken a nyári hónapokban is éjszakára nagyon lehűlhet az idő. A Cuzcoba, a Macchu Picchura és más magasan fekvő vidékre látogatók a magassági betegség leküzdése érdekében az érkezés első napjára semmiképpen se tervezzenek kirándulást, ajánlott a napot nyugodt pihenéssel tölteni, könnyű ételeket és kokateát fogyasztani, - ezt a helyi hotelok is ajánlják - illetve súlyos tünetek esetén javallott az ún. soroche tabletta szedése. Figyelem: túrázás, országon belüli közúton való utazás esetén mindig legyen nálunk több liter ivóvíz!
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 950 USD

ipari-agrár ország.
Kapcsolódó cikkek
Két hónapig még megközelíthetetlen lesz az inka romváros
Befejeződött a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun veszteglő turisták kimentése: helyi idő szerint múlt pénteken helikopterekkel az utolsó embereket is sikerült elszállítani a térségből.A turisták amiatt kényszerültek a napokon át tartó várakozásra, mert múlt hét szombatján a közeli Cuzcóból Machu Picchuhoz vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el. A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött két gépet csütörtökön erősítésül. Pénteken majdnem 1300 turistát szállítottak el a helyszínről.A már kimenekítettek közül néhányan korábban arról számoltak be, hogy a Machu Picchu lábánál rekedt tömegből elsőként az európai és amerikai turistákat vitték el a helikopterek, de ezért az illetőknek 500 dollárt kellett fizetniük. A perui turisztikai miniszter viszont azt állította: senkitől nem kértek pénzt azért, hogy elszállítsák. A Machu Picchuhoz vezető vasútvonal kijavítása egy pénteki bejelentés szerint két hónapot vesz majd igénybe.Ez komoly csapás a térség gazdaságára, hiszen normális körülmények között naponta mintegy ezer turista látogat a romvárosba, s 90 százalékuk vonaton érkezik. A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, a perui fővárostól, Limától pedig 1100 kilométerre fekszik, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán. (MTI)
Haldoklik a Titicaca-tó
Ökológiai katasztrófa fenyegeti a perui Titicaca-tavat. A beléömlő szennyvíz miatt már kipusztultak onnan az őshonos halak, s a víz felszínén lebegő zöld "pázsitszőnyeg", amelyet a szennyvízből táplálkozó púpos békalencse (Lemna gibba) alkot, fulladással fenyegeti a tó természetes élővilágát.A tragikus helyzet oka a népességrobbanás a tó partjára épült városban, Punóban. A fontos kereskedelmi és turisztikai központ lakossága két évtized alatt 40 ezerről 100 ezerre nőtt, s a sekély Punói-öbölbe becslések szerint már naponta 10 ezer köbméter szennyvíz ömlik, amit a tó nem képes feldolgozni. A helyzetet súlyosbítja az elmúlt három év aszályos időjárása is, amelynek következtében 1,8 méterrel apadt a tó vízszintje.A perui és a bolíviai kormány Japán és az ENSZ Fejlesztési Programjával (UNDP) együtt próbálja megmenteni a két ország határán fekvő tó élővilágát. Míg Tokió Puno város szennyvíztisztítását és szemétbegyűjtését segít megszervezni, az ENSZ az őshonos halak és növények visszatelepítését, valamint a hagyományos természetvédelmi módszerek elterjesztését tervezi. Ezek egyike lehet, hogy a tatorát (Scirpus californicus), a Titicaca-tavon használt híres kákacsónakok alapanyagát használnák fel a tóparti kistelepülések szennyvizének természetes szűrésére.A tatorakáka, amelyből a tó közepén lebegő hatalmas szigetet is fonták, a tó partvidékének legjellegzetesebb, sokoldalúan hasznosítható növénye. A tavon lakó uru indiánok mindenfélére felhasználják, az úszó szigeten még a házakat és a bútorokat is abból készítik. Tatora a fűtőanyag azokban a cserép tűzhelyekben is, amelyeket a tó fenekéről felhozott agyagból égetnek ki. Friss hajtása remek édes csemege, pálinka készítésére is alkalmas. A Titicaca-tó partvidékének legjellegzetesebb növénye megjelenésében a nádra emlékeztet, de nem nád és nem is papirusz, mint Thor Heyerdahl csónakkísérletei nyomán beépült a köztudatba, hanem az erdeikáka-félék nemzetségébe tartoznak.A perui mitológia szerint Takaynamo isten hajdanában hatalmas tatoratutajon érkezett Peruba a világ másik végéről. A peruiak háromezer éve használják csónakkészítésre a tatorakákát, a tengerparton ma is ezen halásznak- újabban szörföznek - a helybéliek. A mocsaras vidékeken magasra növő növényt kivágják és a napon megszárítják. Minden évben fesztivált rendeznek, amelynek során elkészítik a caballitók, a "nádparipák" új nemzedékét. Két szakember képes fél óra alatt összeállítani egy ilyen egyszemélyes halászhajót, amely szárazon igen súlyos, de a hagyomány szerint a tulajdonosnak egymagának kell vízre bocsátania a "lovacskát", mert ha egyedül nem bírja el, akkor a háborgó tengeren sem boldogulna vele.(Peru-El Dorado)Forrás: É.T.