Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Szentpétervár

Általános leírás

Városok
Moszkva
Kapcsolódó cikkek
250 éves a szentpétervári Ermitázs
A jubileum alkalmából vasárnap átadták a Téli Palotával szemben, a valamikori cári főparancsnokság épületében az Ermitázs 19-21. századi gyűjteményei számára kialakított részleget.A világhírű orosz állami múzeum és képtár - amelynek gyűjteményét II. (Nagy) Katalin cárnő alapította, majd gazdagította, és épületegyüttesének legismertebb része a volt cári Téli Palota - látványos háromdimenziós képek és film vetítésével ünnepelte szombat este 250. születésnapját. A Palota téren összegyűltek úgynevezett történelmi bált láthattak az Ermitázs falaira vetítve.250 évvel ezelőtt ezen a napon tett szert II. Katalin cárnő Johann Ernst Gotzkowsky berlini kereskedő értékes festménygyűjteményére. A 317 darabból álló, neves flamand festők alkotásait tartalmazó kollekció a porosz kereskedő Vlagyimir Dolgorukij orosz herceggel szembeni tartozását fedezte.Az új, tágas múzeumi termekben láthatóak két híres orosz 19. századi műgyűjtő, Szergej Scsukin és Iván Morozov kollekciói, impresszionista és posztimpresszionista festmények. Az ünnepi alkalomból Francis Bacon, neves angol expresszionista festő 25 alkotásából külön tárlat nyílt a főparancsnoksági épület jobb szárnyában.Az Ermitázs gyűjteménye több mint 3 millió műtárgyból áll. Területe meghaladja a 233 ezer négyzetmétert, mintegy kétezer terme van. Tíz év sem lenne elég, hogy valaki csak egy percet is eltöltsön egy-egy tárgy előtt. A múzeumi séta tíz kilométert tesz ki.
Zöld utat kapott a városkép-romboló felhőkarcoló
Szentpétervár Szmolnij kerületének bírósága hétfőn törvényesnek minősítette a városi önkormányzat döntését, amelynek értelmében felépíthető a város előírásait sértő, úgynevezett Ohta Központ felhőkarcoló.Az önkormányzat tavaly szeptemberben döntött úgy, hogy a Gazprom beruházásában épülő Ohta Központ meghaladhatja a város egyéb építkezéseire vonatkozó magassági előírásokat. A felhőkarcoló a tervek szerint 406 méter magas lesz, és így a felperesek - a parlamenten kívüli, liberális Jabloko párt szentpétervári vezetői - szerint a város történelmi központjából mindenhonnan látható lesz - adta hírül az MTI.Előbb a műemlékvédelmi felügyelőség feladatait ellátó Roszohrankultura bírálta a terveket, és nemrégiben Dmitrij Medvegyev elnök is beleavatkozott a vitába egyik tanácsadójának a szentpétervári önkormányzathoz és az egyéb illetékes szervekhez intézett levelével, amelyben a felhőkarcoló felhúzása ellen és az UNESCO-val való jó kapcsolatok ápolása mellett foglalt állást.Felmérések szerint a város lakosságának jelentős része ellenzi az építkezést. A Kulturális Világörökség Listáját kezelő UNESCO felszólította Oroszországot, hogy állítsa le a felhőkarcoló építését, és tájékoztatta arról, hogy amennyiben az Ohta Központ mégis felépül, Szentpétervár XVIII. századi történelmi belvárosát törli a világörökségi listáról, és felveszi a veszélyeztetett objektumok listájára. Ez a város számára nem csupán erkölcsi, hanem anyagi vesztességel is járna, hiszen az utazási irodák ajánlataikat többnyire az UNESCO-lista figyelembevételével készítik.Az építkezés ellenzői népszavazást is indítványoztak, ehhez azonban a hatóságok nem járultak hozzá. A Jabloko szentpétervári vezetői közölték: megfellebbezik az újabb törvénysértő döntést, és feltett szándékuk, hogy minden oroszországi jogi lehetőséget kimerítenek az építkezés megakadályozására.
Szentpétervár a Gazprom miatt lekerül az UNESCO Világörökség-listáról?
A szentpétervári önkormányzat engedélyt adott a Gazpromnak az úgynevezett Ohta központ felépítésére: annak 400 méter magas központi felhőkarcolója a műemléki belváros szinte minden pontjáról látható lesz, és nem kizárt, hogy emiatt a város jelentős része lekerül az UNESCO Világörökség-listájáról.Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó szerint a toronyépület a műemlékvédelem alatt álló részen kívül épül, ezért az UNESCO nem emelhet kifogást ellene. Ezzel szemben az eredetileg 300 méteresre tervezett, "kukoricának" csúfolt tornyot olyan területen húznák fel, ahol a beépítési magasságot szigorúan 100 méterben korlátozták, de az engedély az eredeti tervhez képest még közel 100 méterrel majdnem 400-ra toldotta meg magasságát. Az illetékes bizottság 11 tagja szavazott a "kukorica" engedélyezése mellett, három ellene: az utóbbiak között volt a műemlékvédelmi bizottság képviselője is. Az indoklás szerint az engedélyezésnél figyelembe vették, hogy a telek kicsi és alakja "kényelmetlen", vagyis egy kisebb épület esetén nem férnének el rajta a szükséges kiszolgáló intézmények, és nem lehetne betartani azt, hogy a Gazprom épületét százméteres biztonsági sávval kell elválasztani a legközelebbi folyóvizektől és utaktól, s végső soron az adott ingatlanon nem lenne kifizetődő mást építeni. A csütörtöki orosz lapok megállapították, hogy a felsorolt érvek igen meggyőzőek - a beruházók számára, akik azonban meg sem említették a történelmi városrészt. Elhangzott ugyan, hogy az Ermitázs előtti Palota-térről az üvegszörny nem látszik majd (mivel a teret épületek ölelik körül), de a város szinte minden, turisták által látogatott pontjáról nagyon is jól látszik majd, a Szmolnijban működő önkormányzat hivatalnokai pedig úgyszólván mást sem láthatnak. A szentpétervári hivatalnokok azzal indokolták a törvénysértést, hogy az Ohta-központ nem afféle szokványos beruházás, mert a befektetők munkahelyeket, útépítéseket, bevásárlóközpontot és sportcsarnokokat ígértek a város lakóinak. A Moszkovszkij Komszomolec című lap emlékeztetett rá, hogy néhány éve a Bajkál-tó mellé tervezett gázvezetéket az építés utolsó szakaszában sikerült egyetlen szóra más nyomvonalra terelni: a szót Vlagyimir Putyin akkori államfő mondta ki. S ha az önkormányzat nem fogja fel, hogy az ígért beruházások nem érik meg, hogy miattuk elcsúfítsák Szentpétervár évszázadok alatt kialakult látványát, akkor most is legfeljebb az államfő szava bírhatja őket jobb belátásra - vélte a lap. (MTI)