Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Brugge

Általános leírás

Krisztus egy vércseppje egyedülálló nevezetességhez segítette Brugge-t: a színpompás úrnapi Szent Vér körmenet, melynek eredete a keresztes hadjáratok korába nyúlik vissza, ezen a napon tulajdon múltjába vezeti vissza "Flandria koronáját". A körmenet nem puszta látványosság: Brugge katolikus múltjának ma is eleven kifejeződése, amiképpen e múltat őrzi a sok-sok templom és kápolna, és a várost ékesítő hatszáz kisebb-nagyobb Madonna-szobor.
A legszebbet, Michelangelo fehér márvány Madonnáját jómódú kereskedőcsaládok rendelték meg drága pénzért a mestertől, 1506-ban került a filigrán tornyú Miasszonyunk-templomba (Onze-Lieve-Vrouwenkerk). A gyermekét tartó, szelíden-szomorú arcú Madonna Brugge féltett kincse.
Brugge-t mindig csak így emlegették: die Scone (a szépség), s valóban, ami e kicsi területen, gótikus és barokk épületek arculatán, utcák szövevényében és meghitt hangulatú tereken a múltból fennmaradt, bőven elegendő ahhoz, hogy évről évre százezreket ejtsen ámulatba.

Áldásos vihardagály
És a látogatók, turisták egyre jönnek. Méhrajként lepik el a hatalmas vásárcsarnokot, a piacot, felkapaszkodnak a Belfried 402 lépcsőfokán, hogy élvezzék az őrtorony tetejéről elébük táruló panorámát, megcsodálják a Városházát, amely Belgium legrégibb gótikus polgári épülete, és végül megtekintsék a mellette álló Szent Vér-kápolnát, ahol Krisztus néhány csepp vérét őrzik. Brugge gazdagságát azonban mindenekelőtt a múzeumok tárják fel a látogató előtt: a Groeninge-múzeum, a németalföldi festészet legkiválóbb képviselőinek műveivel, a híres Szent János-kórházban látható Memling-gyűjtemény és a Gruuthuse-palota a város történeti emlékeivel, bútorokkal, porcelánokkal, csipkékkel. A palota, Brugge egyik büszkesége, 1420 táján épült, és jó állapotban fennmaradt.
Brugge mindig is okos számításnak és diplomáciai ügyességnek köszönhette gazdagságát, melyhez gyakran a körülmények szerencsés alakulása is hozzájárult. A 12. században a tenger betört a szárazföldre, elmosta a part jelentős részét, és ennek következtében Brugge olyan közel került az óceánhoz, hogy egy tengeröblön, illetve csatornán keresztül nagy hajók is eljuthattak a városhoz. Brugge elsősorban posztó- és borkereskedelemmel alapozta meg gazdagságát, s vált a középkor egyik legfontosabb kereskedelmi központjává, és a "saját váltókkal" lebonyolított ügyletek olyan sikereseknek bizonyultak, hogy a tőzsde (börze) elnevezése számos nyelvben mindmáig őrzi a van der Buerse család nevét: az ő házukban találkoztak a hajdankor pénzügyi zsonglőrjei. Amikor 1384-ben birtokukba kerül Flandria, a burgundi hercegek Brugge-t választják székvárosukul.
A város egy évszázadig sütkérezett a burgundi udvar fényében, ám akkor vetélytársa jelentkezett: Antwerpen. Brugge a flandriai posztó, vászon védelmében megtiltotta az angliai textilféleségek behozatalát, Antwerpen viszont engedélyezte, s idővel mindinkább kezébe került a kereskedelem irányítása. A megsemmisítő csapást mindazonáltal a tengeri csatorna, a Zwijn, eliszaposodása mérte Brugge-re: a város elszegényedett. S a változatlanul fennmaradt városképét voltaképpen annak köszönheti, hogy évszázadokon át nem jutott pénz új építkezésekre.
Ám napjainkban nem csupán a templomok és paloták vonzzák e varázslatos hangulatú városba a látogatókat: Brugge-ben, a kocsmák fellegvárában jól lehet enni és inni is. A turisták rendszerint a csatornákon hajókázva ismerkednek Brugge szépségeivel, ahonnan mintegy páholyból élvezheti a házak elegáns vagy patinás homlokzatát. A város igazi szerelmesei azonban gyalogosan indulnak felfedezőútra, és nekik az ünnepelt díva hétköznapi arcát is megmutatja, az egykori városfalak alatt húzódó utcácskák szövevényét vagy a beginaházakat. A Szent Erzsébetről elnevezett beginaházakhoz legjobb estefelé ellátogatni: festői látvány az ódon híd, a csendes víztükör fölé hajló fák, a csipkeverők... A béguinage-t Johanna, Flandria grófnője alapította a 13. században jámbor nők számára. (Ma Benedek-rendi kolostor.)

A tél előnyei
Brugge látványosságai közé tartozik a halpiac is. Az 1820-ban épült csarnokok kecses oszlopai alatt a közeli tenger minden ínyencsége látható-kapható. A vendég szeme előtt frissen sütik a kiválasztott csemegét.
A halpiac a hideg évszakban a legszebb, és Brugge hangulata télen még meghittebb. Nem csak azért, mert az alkonyi nap aranyos fényben fürdeti a házakat, mert a kis vendéglők ízletes egytálételekkel, lobogó kandallótűzzel kényeztetik a betérőt, hanem mert ilyenkor beszélgetni is lehet a turistarohamot kipihenő emberekkel. És persze a koccintás sem marad el valami jóféle pálinkával, hogy jövőre is jöjjenek a pénzt hozó vendégek, olyan biztosan, mint ahogyan a beginaházak apró kertjeiben kibújnak a sárga nárciszok...
Ajánljuk

További látnivalók: A Belfried-toronyból esténként hetente többször harangjáték szól (Bach-, Mozart-, Verdi-darabok, de népdalok és örökzöld dallamok is), és vasárnap délben
Vásárlás

Ajándékok: Édesség, szarvasgomba, csipke.
Étkezés

Helyi ételek: Sajtkrokett, hal, tenger gyümölcsei, sör.
Városok
Brüsszel