Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Madeira

Általános leírás

Az Atlanti Óceán virágoskertje

A 741 km2 területű, Lisszabontól délnyugatra 1000 km, az afrikai partoktól 800 km távolságra fekvő szigetcsoport három nagyobb - Madeira, Porto Santo és Ilhas Desertas valamint néhány kisebb szigetből áll. A vulkáni eredetű szigeteket 1419-ben fedezte fel két portugál hajós, Goncalves Zarco és Tristáo Vaz Teixeira. A legnagyobb és legfontosabb sziget (amelyről az egész szigetcsoport a nevét kapta) Madeira, itt él a lakosság túlnyomó része. Fővárosa Funchal, nemzetközi repülőtér itt, valamint Porto Santo szigetén található.
A szigeteken már évszázadokkal ezelőtt is megálltak az angol hajósok, kereskedők, hosszú üzleti útjukról hazatérőben egy kis pihenőre, hogy élvezzék a kellemes klímát és a helyiek vendégszeretetét mielőtt visszatérnek zord éghajlatú hazájukba.
Az átlaghőmérséklet még a leghidegebb hónapokban (január-február) is 18-19 °C fok. Nyáron sincs elviselhetetlen, perzselő meleg, a legmagasabb átlagos hőmérséklet 25 °C fok a legmelegebb hónapokban, júliusban augusztusban és szeptemberben, a napsütéses órák száma 8-10. A tenger hőmérséklete évszaktól függően 18-23 °C fok között van. Madeira szigetén nincsenek homokos tengerparti strandok, viszont minden szállodában (háromcsillagostól felfelé) van úszómedence. Aki ragaszkodik a homokos tengerparthoz, áthajózhat az 50 km-re fekvő Porto Santo szigetére. Aki a hegymászást kedveli, szebbnél szebb kiránduló útvonalak között válogathat. Madeira legmagasabb csúcsa az 1810 m magas Pico do Arrieiro, de választható a Pico Ruivo vagy az Achada da Teixeira hegyvidéke is. Kirándulni lehet többek között a Ribeira da Janela völgyébe, ahol megcsodálhatók az ún. levada-k, a sajátos helyi öntözési rendszerek, amelyeket még a felfedezők kezdtek kiépíteni, hogy terményeik számára biztosítsák az állandó vízellátást. A szigeten több golfpálya található de lehetőség van lovaglásra illetve a vízisportok űzésére is.

Funchal a főváros, amelyet a hagyomány szerint az egyik felfedező, Zarco alapított. A középkori orvostudomány úgy tartotta, hogy a leforrázott édeskömény jól gyógyítja a szembetegségeket. A helyi legenda szerint Zarco sokat szenvedett a szemével, így szüksége volt az édesköményre. Az itteni száraz, sókban gazdag talaj - amely az első telepesek által felégetett erdők után kialakult - ideális volt az édeskömény termesztésére. Innen ered a város neve (az édeskömény portugálul funcho). A 15. században épült katedrális egyik fő érdekessége a manuelin stílusú szószék. Funchal legtöbb temploma a 15-17. században épült, s szinte mindegyik belsejét az elmaradhatatlan kék-fehér csempeképek díszítik. Ha az egyházi építészet valamint egyéb művészeti ágakról többet szeretnénk megtudni, mindenképpen érdemes ellátogatnunk az Egyházművészeti Múzeumba, amely a 16. században épült püspöki palotában őrzi értékes relikviáit - egyebek között a 16. századi flamand és portugál művészet szép darabjait. Madeirán télen-nyáron nyílnak a virágok - Funchalban is lépten-nyomon gyönyörű kertekben, parkokban sétálhatunk. A Carlton szálloda óriási parkjában látható a magyarok szívének oly kedves, méltán népszerű Sissy királynő szobra - aki tüdőbaját gyógyítandó, többször megfordult a szigeten. Megtekinthető az a villa is, ahol a Madeirán is közkedvelt Sissy királyné lakott ittléte alatt.

A virágpiac színpompás látvány, de ha átfogó képet akarunk kapni a szigeten előforduló növényekről, érdemes elmennünk az 1963-ban a város szélén alapított botanikus kertbe, ahonnan ráadásul az egész város panorámája a szemünk elé tárul. Feltétlenül vegyünk be itt-tartózkodásunk alatt a programunkba egy borkóstolással egybekötött borpince-látogatást. A világhírű madeira-bor kitűnő desszertbor - az Egyesült Államok elnökének beiktatásakor mindig madeira-borral koccintanak az új elnök egészségére.

Cámara de Lobos halászkikötőjében horgonyzó, tarka színekben pompázó halászcsónakokban Winston Churchill itteni villájának a teraszáról gyönyörködött, amikor a múlt század 50-es éveiben ebben a kis halászfaluban élt és festegetett. De nemcsak a csónakok hanem a környező táj is megjelenik akvareljein.

Curral das Freiras apró települése egy régóta kialudt vulkánkráterben fekszik, így védve volt a gyakori kalóztámadásokkal szemben.

Machico az egyetlen település Madeira szigetén ahol (fekete)homokos strand található. Említésre méltóak az itt készített, nádból font használati tárgyak.

Porto Moniz, a sziget túloldalán, vízmedencéről híres, amelyek vulkáni mélyedésekben alakultak ki.

Santana jellegzetes tarka színű házikóiról nevezetes.

Monte falvának a plébániatemplomában van eltemetve az utolsó magyar király IV. Károly. Innen egészen Funchalig le lehet siklani egy sajátos helyi közlekedési eszközön, a tobbogánon, amely nem más mint egy vesszőből font massszív kosár, amely a helyi hagyomány szerint egy kétségbeesett apa találmánya: az apa, hogy lányát időben orvoshoz juttassa, vesszőből fonatott kosarat, amely két ember irányításával szánkázott le a hegyről. Így született meg a mai turisták kedvenc közlekedési eszköze a tobbogán.

Madeira szigete a kirándulást, hegyi túrákat kedvelők paradicsoma - számos, különböző nehézségi fokú túraútvonal között lehet válogatni. A kirándulók mindenképpen tegyenek egy sétát a hatalmas kiterjedésű babérfaerdőben - a madeirai babérfa-erdő ma az UNESCO világörökség része. Valaha, a földtörténeti kor hajnalán az egész földet összefüggő babérfa-erdő borította - mára azonban már csak három maradt belőle - az egyik itt, a szigeten található. Gyalogsétánk során egyéb érdekességeket is megfigyelhetünk: az úgynevezett levada-kat, e sajátos öntözési rendszereket. A hegyekben kemény erőfeszítést igényelt a lakosság ellátásához - főleg a régi időkben, amikor a szigetcsoport nehezen megközelíthető volt - elengedhetetlen mezőgazdasági tevékenység. A csapadékos időszakban lehulló esővizet a kivájt csatorna-rendszerben a levadakban őrzik és vezetik el a földekre - külön foglalkozás a levadaőr, akinek a feladata, hogy ellenőrizze a csatornák tisztán tartását.

Porto Santo: A szigetre repülővel vagy két-és félórás hajóúttal lehet eljutni. A szigetet elsősorban homokfövenyes tengerpartja miatt keresi fel sok turista - de ha már itt járunk, tekintsük meg Kolumbusz Kristóf lakóházát. A nagy felfedező, miután feleségül vette a helyi kormányzó lányát, itt élt és készült fel élete nagy útjára.
Étkezés

- Kardhal és egyéb tengeri herkentyűk
- Nyárson sült húsok
- Tonhal-bifsztek
- Sült kukorica
- Édesség: mézes sütemény
- Borok: boal, verdelho, malvasia, desszertbor Madeira
- Likőrök
Egyéb

Eseménynaptár
- Április - Funchal: Virágkarnevál
- Június - Ribeira Brava: S Péter Ünnepe
- Június-Funchal: Zenei fesztivál
- Augusztus - Terreiro: da Lua-Miasszonyunk (Nossa Senhora do Monte) ünnepe
- December 31 - Funchal: Szilveszter

Népművészet, kézműipar
- Madeira-csipke, hímzés, szőttesek
- Nádból, vesszőből készült bútorok, használati tárgyak
- Bőrcsizmák
Kapcsolódó cikkek
Lekéste a hajót, úszva próbálta utolérni egy idős nő
Egy trópusi hajóúton vett részt egy nyugdíjas brit házaspár, Susan Brown, és a férje, Michael. Az utazás India nyugati partjaitól indult, és 32 napig tartott volna, Brownék azonban a 28. napon úgy döntöttek, hogy nekik elég volt a kalandból. Madeira kikötőjében kiszálltak, hogy hazarepüljenek.A repülőtéren azonban Susan és Michael elkeveredtek egymás mellől. Az asszony azt hihette, hogy a férje a hajón lehet, ezért maga is visszament a kikötőbe. Még látta, hogy a tengerjáró kifut a nyílt vízre nélküle. A 65 éves nő úgy gondolta, hogy sebaj, majd úszva utoléri hajót, úgyhogy ruhástól, karján a kézitáskájával, haladéktalanul a tengerbe ugrott.Susant három órával később a parttól ötszáz méterre, helyi halászok mentették ki, akik meghallották a segélykiáltásait. Retiküljét még mindig szorongatta. Nagy szerencséje volt: a teste annyira kihűlt, hogy kis híján belehalt. Az asszony annyira rossz állapotban került kórházba, hogy a hatóságok még nem tudtak vele beszélni. Ahogyan Michaellel sem, mert róla azt sem tudják, hogy felszállt-e a repülőre a felesége nélkül.A helyi sajtó azt írta, hogy Susan és Michel azért szakíthatták meg nyaralásukat, mert összevesztek, de ezt az információt eddig senki sem tudta megerősíteni. Ha jobban lesz, Susant majd kihallgatja a rendőrség. Addig is, az egyik madeirai kórház pszichiátriai osztályán ápolják.