Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Féltekénk legkisebb négylábúja
2002. március 19.

A képen látható, valóságos méretének három és félszeresére nagyított parányi békát Kubában fedezte fel egykubai-egyesült államokbeli kutatóexpedíció. Méretei alapján a kis kétéltű elnyerte "az északi félteke legkisebb négylábúja" kitüntető címet. (Jóllehet a "négylábú" szigorúan véve nem rendszertani kategória, ide értendő minden gerinces állat, a halak és a madarak kivételével.) A valóságban 1 centiméternél is kisebb apró békafajnak, amely a kutatóktól az Eleutherodactylus latin elnevezést kapta, a déli féltekén is csupán egyetlen vetélytársa van, mégpedig egy Brazíliában élő távoli rokon.

A kutatók szerint e békafajok minden bizonnyal elérték a miniatürizálásnak azt a határát, amelyet már aligha lehet túlszárnyalni (vagy inkább alulmúlni?). Egyébként a faj szaporodási szokásai is eltérnek a többiétől: a nőstény egy helyre egyszerre csupán egyetlen petét rak, s azt sem a vízbe, hanem a vízpartra.

A petéből azonnal egy apró kis béka kel ki, azaz az embrió még a petén belül keresztülmegy a más békafajok vízi fejlődésénél megszokott ebihalszakaszon. Ez, csakúgy, mint a peték "szétszórása", minden bizonnyal segítette a fajt a fennmaradásban.

Egyébként más "leg"ekkel is dicsekedhet Kuba szigete: itt él az eddig ismert legapróbb madár (egy kolibriféle), a legnagyobb rovarevő és a legkisebb gyík, egy Sphaerodactylus nevű gekkó, amelynek kifejlett példánya az orra hegyétől a farka végéig alig 2,5 centiméternyi.

(Science News)
Forrás: É.T.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Kuba