Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kuba

Hivatalos név: Kubai Köztársaság Időzóna: GMT-06:00
Anyanyelven: República De Cuba Autójelzés: C
Államforma: köztársaság Pénznem: kubai konveribilis peso (CUC)
Főváros: Havanna Elektromosság: 110V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Az ország a Karib-tenger legnagyobb és legkevésbé elkereskedelmiesedett szigete. Miközben nem minden rózsás az állandó forradalom kertjében, a politikai elszigeteltség megakadályozta, hogy az ország a turisták tömegének essen áldozatául. A helyiek viszont barátságosak minden látogatóhoz. Gyönyörű igazi fehér homokos karibi strandok, salsa, a világ legjobb szivarjai, történelem, vidám, barátságos és temperamentumos emberek. Kuba a legromantikusabb pillanatokat biztosítja az idelátogatók számára, legyen az egy pálma árnyékában az azúrkék tengerparton, az egyik bárban egy egzotikus koktél mellett, vagy hajnalig tartó tánc közben. A sziget klímája mindig kellemes, mely miatt annyira szemet gyönyörködtető, hogy az idelátogatók el sem hiszik, amit látnak. Kuba egy igazi álom, melyből nem szívesen ébredünk fel.
Ha úgy döntött, hogy nekivág és megismeri ezt a földi paradicsomot, engedje meg, hogy az alábbiakban ismertessünk pár fontos és érdekes információt az országról.
Kuba, az Antillák királynője, melynek területe 111.000 km2 és kb. 1250 km hosszú. 1492-ben Kolombusz Kristófot is megtévesztette amikor is azt hitte, hogy új kontinenst fedezett fel. Állítólag így szólalt meg: "Ez a föld a legszebb amit emberi szem eddig láthatott". Kuba északi partjaitól csupán 180 km-re találhatóak a floridai partok, és Santiago de Cuba városától 77 km-re fekszik Haiti, 210 km-re Cancún és 146 km-re Jamaika. Lakosainak száma 10,8M fő, a népsűrűség: 97,6 fő/km2.
Klíma: Szubtrópikus, általában igen magas, 70% feletti páratartalommal, az átlaghőmérséklet 25 oC, a tengervíz 22 oC körüli. Az éves napsütéses napok száma 330. Két évszakot különböztetünk meg, a száraz és az esős évszakot.
A klímának köszönhetően igen gazdag a növényzet és az állatvilág is. Pálmafák, kókuszpálmák, cukornád, trópusi gyümölcsök a legjellemzőbb növények.

Városok Utazási információk
Közbiztonság

A közbiztonság elfogadható, átlagos (sőt karibi viszonylatban kitűnőnek mondható), bár az utóbbi időben egyre több a külföldiek kárára elkövetett lopás, tolvajlás, de meg növekedett a durvább rablási esetek száma is. Az esetek főként általában a turisták által látogatott helyeken történnek, de más helyeken egyaránt megtörténhetnek.

A turisták nyugodtan fordulhatnak információért, tanácsért az utca emberéhez, mert a kubai emberek közvetlenek, segítőkészek. A közbiztonság azonban egyre romlik, lopás, rablás a turisták kárára is bekövetkezhet. Célszerű a hivatalos iratokat, repülőjegyet biztonságos helyen elzártan tartani, csak annyi készpénzt tartani magunknál, amennyi feltétlenül szükséges. Feltűnő ékszereket, órát sem célszerű a kirándulásokra magunkkal vinni.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére a baj bekövetkezne, akkor a rendőrségen jegyzőkönyvet kell felvetetni az ellopott, rabolt értéktárgyakról. Ezt követően a nagykövetségen bejelentést kell tenni, hogy jegyzőkönyvet lehessen készíteni a nem kívánatos eseményről, melyet a hazai biztosítók számára be lehet nyújtani. Felhívjuk a Kubába utazó állampolgáraink figyelmét, hogy a kubai hatóságok az útlevelüket elhagyó turistákkal szemben személyes szabadságot korlátozó intézkedést alkalmazhatnak. A fogva tartás több napig is eltarthat, ez alatt az ellátást a fogva tartottnak kell fizetnie. Erről a nagykövetségeket általában csak utólag értesítik, látogatást nem engedélyeznek.

Nyomatékosan javasoljuk, hogy útlevél elvesztése esetén először a magyar nagykövetséggel vegyék fel a kapcsolatot. Célszerűnek tartjuk, ha rendelkeznek egy fénymásolattal az útlevélről, mert ez esetben az útlevelet a szállodában lehet hagyni biztonságos helyen, míg a másolatot magunknál tartani.
Egészségügy

Az országba való belépéskor a hatóságok nem kérnek igazolást a biztosítás meglétéről. Mindazonáltal javasoljuk, hogy a közbiztonság romlására való tekintettel kössenek személy és poggyászbiztosítást. A magyar egészségügyi biztosítást nem fogadják el, így a bajba kerülteknek erősen a pénztárcájukba kell nyúlniuk, ha - az egyébként kitűnő - kubai egészségbiztosítási rendszert igénybe óhajtják venni. Havannában a Cira Garcia kórház nyújt a külföldiek részére megfelelő egészségügyi ellátást.
Nemzetközi repülőterek

La Habana, Santiago de Cuba, Camaguey.
Helyi közlekedés

Az ország egész területén gondot okoz a tömegközlekedési eszközök hiánya. Az ország egyik városában sincs metró, villamos, a buszközlekedés városon belül és kívül egyaránt színvonaltalan, nem megbízható. Hivatalos menetrend nincs. A vonatközlekedés is hasonló színvonalú, a sok áramszünet és a mozdonyok műszaki állapota miatt a menetidő bizonytalan. A távolsági buszközlekedést a Viazul járatok biztosítják, Havannából indulnak egy-egy nagyobb városba, megyei székhelyre. (A buszvégállomás címe: Calle 26 y Zoológico, Nuevo Vedado, La Habana.) A menetdíjak (csak oda út) 10 - 51 CUC között mozognak a távolság függvényében. Havannából naponta 1 járat indul Vinales-be és Soroá-ba (Pinar del Rio megye), 3 járat Varadero-ba és Santiago de Cuba-ba. A havannai repülőtérről célszerű taxival utazni a szállodába. A taxi ára a repülőtér - szálloda útvonalra kb. 15-18 CUC, között mozoghat. Ajánlatos, hogy a látogató minden esetben ragaszkodjon a taxióra bekapcsolásához, mely 1 CUC-ról indul. A kisebb méretű taxik közül a legolcsóbbak az úgynevezett "Panataxi"-k illetve a "Turistaxi"-k. Használatosak és közkedveltek a turisták körében még a "bicitaxi"-k és a "cocotaxi"-k. Személygépkocsit a repülőtéren, illetve a szállodákban is lehet bérelni. A gépkocsik bérlését megelőzően célszerű meggyőződni arról, hogy milyen állapotban van a gépkocsi, minden tartozéka (pl. pótkerék, emelő, stb.) rendelkezésre áll-e, amit feltüntettek a szerződésen, a benzintartály mennyi benzint tartalmaz. (Az elveszett pótkerékért 160-180 CUC-t kell fizetni!) A bérelt gépkocsiért általában 200 CUC letétet kérnek, melyet a bérlet végén visszafizetnek, illetve a márka, teljesítmény, a bérelt napok száma arányában a bérleti díjat kell fizetni.
Külképviseletek

Havanna - Nagykövetség
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (00)-(53)-(7)
Telefon: 833-3365, 833-3346 (magyar nyelvű menü: 2-es gomb, utána konzuli információk: 1-es gomb, e-mail cím: 2-es gomb, titkárság: 0-ás gomb)
Ügyelet: Mobil: (00)-(53)-(5)-880-21-10
Fax: 833-3286
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Balázs József
E-mail: oficina@embajadadehungria.cu
Honlap: -
Akkreditált országok: Kuba, Panama, Nicaragua, Dominikai Köztársaság (folyamatban)

Havanna - Konzuli hivatal
Cím: Calle G. No. 458.entre 19. y 21. Vedado, Havanna
Előhívó: (00)-(53)-(7)
Telefon: 833-3365, 833-3346 (magyar nyelvű menü: 2-es gomb, utána konzuli információk: 1-es gomb, e-mail cím: 2-es gomb, titkárság: 0-ás gomb)
Ügyelet: Mobil: (00)-(53)-(5)-880-21-10
Fax: 833-3286
Konzul: dr. Szíjjártó Csaba
E-mail: oficina@embajadadehungria.cu
Ügyfélfogadás: hétfő és csütörtök: 10.00-12.00
Konzuli kerület: Kuba, Panama, Nicaragua, Dominikai Köztársaság (folyamatban) egész területe
Beutazási feltételek, vámszabályok

2001. október 1-jétől magyar állampolgár csak érvényes vízum birtokában utazhat be Kubába.

Kiutazáskor havannai repülőtéri illetéket kell fizetni valamennyi, nemzetközi járatot igénybe vevő utasnak. Ennek díja jelenleg 25 CUC/fő. (2006. január)

A vízumelőírásokról a kubai nagykövetség honlapján (www.embacuba.hu) a Konzulátus, Vízumkérelem, Vízumkérőlap, Turista kártya menüpontok alatt találhat az érdeklődő információkat.
Ünnepnapok

Január 1.: A forradalom győzelmének évfordulója.
Május 1.: A munka ünnepe.
Július 26.: A Nemzeti Felkelés Napja (az 1953. évi Moncada - laktanya elleni támadás évfordulója)
Október 10.: Függetlenségi háborúk kezdetének (1868) évfordulója.

A fenti napokon, mivel ezek munkaszüneti napok, általában minden zárva tart, az éttermek és egyéb turisták által látogatott helyek kivételével, ezért célszerű érdeklődni a nyitva tartás felől.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 53
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 10 822 000 fő
Népsűrűség: 97.60 fő/km2
Nyelvek: spanyol.
Népcsoportok: európai (70%), mulatt (15%), néger (12%), kínai, egyéb (3%).
Vallások: római katolikus.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 110 860.00 km2
Nagyobb települések: La Habana (Havanna) 2 119 000, Santiago de Cuba 435 000, Camagüey 286 000, Holguín 237 000, Guantánamo 216 000, Santa Clara 204 000, Bayamo 139 000, Cienfuegos 136 000, Pinar del Río 136 000, Las Tunas 127 000, Matanzas 120 000.
Legmagasabb pontok: Turquino 1971 m.
Főbb folyók: Cauto, Sagua la Grande.
Földrajz

A fősziget partvidéke főleg délen mangrovéval borított ingovány, területének túlnyomó része síkság és alacsony dombvidék, magas hegyek csak a keleti országrészben találhatók. A többi sziget Pinos kivételével apró korallszirt.
Klíma

Két évszak váltakozik az országban, a tél és a nyár, tavaszi illetőleg őszi átmenet nélkül. A kubai nyár, mely az esős évszak, májustól októberig tart. A középhőmérséklet ilyenkor 27,7 C fok, a júliusi és augusztusi napokban azonban a 40 C fokot is megközelítheti. Az év másik felében télen, mely a száraz évszak, novembertől áprilisig tart, ekkor alacsonyabb az átlaghőmérséklet. A december és január ez a két hónap, amikor nagyobb az esély a hidegebb időszakokra. A középhőmérséklet ebben az évszakban átlag 21 C fok. Éjszaka néha lehűlhet a levegő 15 C fokra is. A nyári időszakban bőséges a csapadék, az esős időszakban gyakori a trópusi vihar. A hurrikánok jellemzően júniustól novemberig terjedő időszakban alakulnak ki. Kiutazás előtt célszerű érdeklődni a természeti katasztrófák kialakulásának lehetőségéről. A kubai meteorológiai előrejelző szolgálat megbízható információkat közöl. A levegő páratartalma igen magas, 80% körül mozog. Az öltözéket az évszaknak megfelelően célszerű megválasztani, nyáron a könnyű, lehetőleg természetes alapanyagú nyári ruhák, télen esetleg pulóver, kiskabát elegendő. Az erős napsugárzás miatt fontos, hogy napszemüveget, fejfedőt, fényvédő krémet vigyenek magukkal a kirándulások idejére. A nagy hőség miatt a megfelelő mennyiségű folyadékot biztosítani kell a szervezet számára. Esetenként a szúnyogok, rovarok miatt javasoljuk a rovarriasztó használatát, bár rendszeresen végeznek szúnyogirtást.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 958 USD

ipari-agrár ország.
Egyéb

Természeti katasztrófák:
Ebben a térségben igen gyakori a hurrikánok keletkezése, az esős évszakban (májustól-októberig) alakulnak ki. Június és szeptember a legveszélyeztetettebb hónapok. Ezek a természeti jelenségek igen veszélyesek, ezért a kubai szakemberek nagyon komolyan felkészülnek ezekre az időszakokra. Az előrejelző szolgálatuk időben és körültekintően tájékoztat! A katasztrófa elhárító szolgálatuk a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszik, az evakuálásokat megszervezik, a lakosságot, beleértve a turistákat is biztonságos helyekre szállítják, biztosítva az ellátásukat is.

A hurrikános időszakban az itt tartózkodó turisták kérhetik a nagykövetségtől, hogy regisztrálja elérhetőségüket.
Kapcsolódó cikkek
Kempinski nyílik Havanna világörökségi részén
A politikai nyitás már elkezdődött, és hamarosan a turisztikai szakma eddig ugrásra kész nagyvállalatai is megjelennek a kubai fővárosban, ahogyan az várható volt. A Kempinski nyitja az első modern luxusszállodát.A Kempinski vezetői bejelentették, hogy Havanna történelmi belvárosában - UNESCO világörökségi részen - 2017 második negyedében megnyílik a Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana.A szálloda 246 szobával, illetve lakosztállyal büszkélkedhet majd. A Kempinskivel a kubai Grupo de Turismo Graviota SA vállalat kötött menedzsmentszerződést."Büszkék vagyunk rá, hogy a Gran Hotel Manzana lesz az első modern ötcsillagos luxusszálloda Havannában, ráadásul annak legelegánsabb részén, egy patinás épületben nyílik meg késő tavasszal - mondta Markus Semer, a szállodalánc igazgatótanácsának elnöke.Carlos M. Latuff, a Grupo de Turismo Gaviota SA alelnöke hangsúlyozta, nem véletlen, hogy Európa legrégebbi luxusszálloda-láncát választották ki, hogy nevével fémjelezze majd az ikonikus Manzana de Gómez épületben nyíló szállodát. A ház még a XX. század elejéről való, annak idején itt nyílt meg az első, európai stílusú bevásárlóközpont is.A régi épület adottságaiból következik, hogy a szobák tágasak lesznek és magasak, és természetesen a legszebb kilátást nyújtják a városra. A spa és a business center sem hiányzik majd, három étterem közül lehet majd választani, nem beszélve a lobby bárról és az itt tényleg elmaradhatatlan szivarszalonról.A Grupo de Turismo Gaviota SA-hoz tartozik az ország szálláshely-kapacitásának egyharmada, 64 hotelben, valamint apartmanházakban és villákban több mint 27 ezer szobával rendelkezik.