Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Kábítószer-elvonás - narkózisban
2002. január 03.

A kábítószerfüggőket gyógyító villámelvonási módszerrel kísérleteznek Svájcban. A betegeknek teljes narkózisban az ópiumszármazékok ellen ható anyagot adnak, de az elvonás fizikai tüneteit a páciens a narkózisban nem érzi, s 2-6 óra múlva úgy ébred fel, hogy már túl is van a nehezén. A módszer hosszú távú sikere azonban a jóval bonyolultabb lélektani leszoktatástól függ.

Az első kísérletet tizennégy beteggel az Embrachben lévő Hard Pszichiátriai Klinikán végezték. Jóllehet az eredmények értékelése még tart, az egészségügyi hatóságok újabb, szélesebb körű kísérletsorozatot akarnak indítani, amelyben egyelőre hat klinika kíván részt venni.

A kísérletet végző orvos szerint nem csodaszerről van szó, mindenesetre az új módszer alternatívát nyújt a hagyományos elvonás mellett. Főleg azoknak a betegeknek az esetében kecsegtet sikerrel, akiknek van még valamilyen érzelmi (családi vagy baráti) hátterük, s látnak maguk előtt valamiféle jövőt.

A Svájci Orvosok Szövetségének illetékese mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy várhatóan a kábítószerfüggőknek legfeljebb 5 százalékánál lehet eredményes az új módszer.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Svájc