Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Vadvízi szerelések, avagy mit húzunk magunkra?
2001. szeptember 07.

A felszerelések használata elengedhetetlen kellékei az extrémsportoknak, mivel a sportolók általában sokkal nagyobb külső (és fizikai) megterhelésnek vannak kitéve. A felszerelés legfontosabb funkciója - amellett, hogy kényelmesebbé teszi a sportolást - az emberi élet védelme. A fentiekből következően kiemelten fontos, hogy a túrázók mindig megfelelő minőségű felszerelést és a megfelelő módon használják, ennek garanciáját a túravezetőink odafigyelése jelenti. 

Védőfelszerelések:

Neoprén öltözet (ruha, cipő):
A neoprén ruha az egyik legfontosabb kelléke a vadvízi túrázásnak. Funkciója nagyon sokrétű. Legfontosabb szerepe, hogy 3-4 mm-es vastagsága megvédi a túrázót a hideg víztől és a kisebb ütésektől. Természetesen a ruha nem fût, de a testhőmérsékletet jól megtartja. A ruha másik fontos funkciója, hogy megvéd a kisebb horzsolásoktól, karcolásoktól, illetve a benne levõ térdvédőnek köszönhetően a vízbeesésnél is megvéd az egyik leginkább veszélyeztetett testrész, a térd serüléseitől. A ruha cipőjének szinten fontos funkciója van, mivel a vastag talp lehetõvé teszi a jobb mederfogást, illetve a kisebb sziklának való ütközésnél a sérülés elkerülését. A ruha alatt általában csak fürdõruhát és egy pólót érdemes viselni.

Vadvízi dzseki:
Véd a felfreccsenő víztől, plusz hőt ad, véd az esetleges karcolásoktól.


Sisak és mentőmellény:
A sisakoknak a legfontosabb feladata az agykoponya védelme, de külön ki kell emelnünk két területet, a halántékot és a tarkót. Bármelyik terület sérülése - sisak nélkül - életveszélyt (ájulás a víz alatt) esetleg egyéb komoly sérülést okozhat. Ez kockázat a megfelelő sisak használatával teljesen kiküszöbölhető.


A fentiek alapján tehát két fontos kritériuma van a vadvízi sisaknak. Az egyik, hogy védje a tarkót, a másik, hogy védje a halántékot. A jó sisak legyen fülvédős, stabil, hogy ne izegjen-mozogjon a fejeden, és nem utolsó sorban a színe menjen az egyéniségedhez! A mentőmellény talán ez egyik legfontosabb védőfelszerelés, mivel közvetlenül az életet védi. A vadvízben általában nem lehet úszni, mivel a sok szikla, zúgó miatt a sérülésnek igen komoly az esélye. A mentőmellény lehetővé teszi, hogy a túrázó vízbe esve annak tetején lebegve jusson el a partig, vagy másszon vissza a csónakba. Milyen egy jó vadvízi mentőmellény?,:először is olyan amit vadvízre gyártottak (nem vitorlás, nem surf-ös....), felhajtó ereje jóval nagyobb mint a síkvízi mellényeké, speciális ún. gyorscsattal rendelkezik, élénk színű, méretben megfelelő. 

Lapát:
Talán első hallásra furcsának tűnik, de az lapát is a védőfelszerelések közé tartozik amellett, hogy természetesen eredeti funkciója is megmarad. A lapáttal távol tarthatóak a sziklák vagy egyéb terepakadályok, illetve a csónak megbillenése esetén segítségével rá lehet támaszkodni a vízre, elkerülve a borulást.

Speciális felszerelések:

Dobózsák:
A túravezetők egyik legfontosabb plusz felszerelése a dobózsák, mely egy 15-20 méternyi kötelet tartalmazó vadvízi eszköz, fogódzkodóval a végén. Legfontosabb funkciója, hogy a keményebb szakaszokon " ha esetleg kiesnél a hajóból, vagycsak kicsit meg akarod úsztatni a hajót", ennek segítségével tud a túravezető partra húzni. 

Vízhatlan zsák, hordó:
Sokszor merül fel igényként, hogy a túra közben lehessen fényképezni, videózni. Ezt elősegítendő túravezetőinknél mindig van speciális vízhatlan zsák, hogy az egyes szakaszok előtt megállva a vízről közvetlenül lehessen fényképezni, videózni.
Minden túrán kötelező felszerelés része az ún. menekülési terv, ennek a vízhatlan hordóban a helye.