Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Minden amit a raftingról tudni akartál...
2001. július 27.

Miért éppen a Vadvirág extrémsport-tal menjek raftingolni?

A Vadvirág extrémsport az egyik legprofibb hazai vadvízi túráztató klub. Legfontosabb garanciát túravezetőink felkészültsége, képzettsége (fizikai és technikai oldalról) illetve helyismerete jelenti. A biztonság mellett kiemelkedő fontosságúnak tartjuk, hogy vendégeink jól is érezzék magukat programjainkon, elégedettség = jó referencia = kiváló hírnév.

Egész nap raftingolni fogok?

A túrák soha sem egész naposak. Egy-egy csúszás általában 2.0-2,5 óra, vízállástól és a csapattól függően. A délelőtti túra 9 óra körül a délutáni 13 körül indul általában.

Kell, hogy tudjak úszni?

Az igaz, hogy az általunk adott felszerelés (mentőmellény, neoprénruha) lehetővé teszi, hogy fennmaradj a vízen-viszont ha nem tudsz úszni akkor bizony nem tudsz úgyhogy mielőtt raftozni jössz vegyél néhány leckét. Víziszony esetén azonban nem javasoljuk a túrát.

Mit csináljak, ha kiesek a raftból?

Mássz vissza! 

Milyen kondícióra van szükségem a raftingozáshoz?

Nem kell body buildernek lenned. Nem szükséges különleges fizikai erőnlét a vadvízi evezéshez. Ha azonban bármilyen orvosi problémád van (vagy volt a közelmúltban), ami fontos lehet, kérjük közöld ezt a túravezetőkkel. Természetesen bizonyos esetekben (terhesen, szívbetegként, asztmásan) nem javasoljuk a túrát. 

Mennyire biztonságos a vadvízi túrázás?

A raftingozás biztonságosabb, mint az autóvezetés, és statisztikailag biztonságosabb mint a síelés, vagy a golfozás. Az igazi biztonságot számodra emellett a jól képzett és kitűnő kondícióban lévő túravezetőink adják. Természetesen a vadvízi evezésnek van bizonyos kockázata, de ez megfelelő odafigyeléssel, és a túravezetők utasításainak betartásával minimálisra csökkenthető. Ne feledd - a biztonságra igazán adóprofi magyar cégek létrehoztak egy szervezetet a Magyar Vadvízi Szövetséget (VTMSZ), ami azért alakult, hogy a túráztató cégekkel betartassa a biztonsági követelményeket.

Mennyire hideg a víz?

A raftingozásra alkalmas folyók általában sebes, hegyi patakok, melyek vize nyáron sem melegszik fel túlságosan. De nem kell megijedned, az általunk adott ruha és cipő tökéletesen megvéd a hideg víztől.

Hogyan lehet osztályozni a vadvizeket?

I. osztály: könnyű víz kevés akadály

II. osztály: közepes, kisebb hullámok és zúgók

III. osztály: nehéz, sok akadály, szabálytalan hullámok, jó manőverezés kell

IV. osztály: nagyon nehéz, zúgok kisebb vízesések gyakoriak, a mentés nehéz

V. osztály: különösen nehéz, vad vízesések vannak, csak profiknak javasolt

VI. osztály: szinte teljesen járhatatlan, útkeresés bonyolult

Kell, hogy legyen raftingos tapasztalatom?

Ezekhez a túrákhoz nem szükséges előképzettség sem evezési oldalról, sem pedig vízi jártassági oldalról.

Vannak olyan túrák ahová családok is mehetnek? Hány éves kortól lehet raftingolni?

A Vadvirág extrémsport szervez ún. "family rafting" programokat is lehetővé téve, hogy a család együtt lehessen a vízen is. A raftingozás nem kötődik szorosan életkorhoz, 9 éves kortól 99 éves korig bárki csinálhatja. 

Hány ember ül egy csónakban?

Ez alapvetően hajótípustól függ. A nagyobb hajók (raft) 8-10 személyesek, de emellett lehetőség van 2 személyes ún.outsider (trekking) hajók kipróbálására is. 

Mikor van a legjobb idő a raftingozáshoz?

A raftingozásban az a szép, hogy minden időjárásban más és más. Ragyogó napsütésben nagyokat lehet úszkálni és ugrálni a vízben (nem szól rád az úszómester), esőben pedig lehet élvezni a magasabb vízállas adta előnyöket, vagyis a nagyobb kihívást. 

Tudok mást is csinálni a raftingozás mellett?

Igen. A vadvízi evezés mellett lehetőséged van egyéb vadvízi sportok kipróbálására is igény szerint. Emellett a vizet közvetlenül kevésbé szeretők számára szervezünk kirándulásokat az egyes vadvizek forrásaihoz, vízesésekhez, illetve lehetőség van hegymászásra is.

Milyen ruhát kell magammal vinnem?

A Vadvirág Extrémsport minden szükséges felszerelést biztosít vendégei részére (neoprén cipő, neoprén ruha-felső is-, vízhatlan dzseki, mentőmellény, sisak), neked csak az évszaknak megfelelő ruházatról kell gondoskodnod. A neoprén ruha viselését komfortosabbá teszi ha alá egy pólót veszel, szóval nem árt ha egy pluszt csomagolsz.