Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Borzalom: Elszabadult lazacok Norvégiában
2011. december 05.

Mintegy hétszázezer lazac szabadult ki a héten két norvégiai akvakultúrából. Az állatok hibás hálóknak köszönhetően juthattak ki az élővizekbe, ahol tetemes ökológiai kárt okozhatnak.

A norvég természetvédelmi szövetség attól tart, hogy a szökevények Dél-Trondelag vidékén, ahol a károk bekövetkeztek, megzavarhatják a vadlazacok ívását, és veszélyeztetik azok genetikai tisztaságát - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at).

A meglépett lazacok száma nagyjából megfelel az elmúlt három év folyamán összesen kiszabadult állaténak. Ez év februárjában már egyszer elúszott a most érintett két lazacnevelde egyikéből 175 ezer tenyészhal. A vállalkozást csupán pár napja ítélték mintegy ötszázezer eurónyi (150 millió Ft) környezetvédelmi bírságra.

A természetvédők szerint immáron nyilvánvaló, hogy a kereskedelmi lazactenyésztés ellenőrizhetetlenné vált. A szervezet ezért a norvég kormány beavatkozását követeli. A természetvédelmi szövetség elnöke, Lars Haltbrekken úgy nyilatkozott egy rádiós interjúban, hogy a norvégiai lazactenyésztés nagyságrendjét sürgősen csökkenteni kell.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Norvégia