Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Pápai bazilika lett a Sagrada Familia
2010. november 08.

XVI. Benedek pápa vasárnap felszentelt a világhírű barcelonai Sagrada Familia templomot, ami a rítus révén pápai bazilika lett. Antonio Gaudi Szent Család-templomában a pápa által pontifikált szertartást a csaknem kétezer síppal rendelkező orgona hangjai kísérték, miközben három kórusban 800 nő és férfi énekelt.

A templomban hat és fél ezer vendég figyelte a felszentelést, köztük spanyol állami méltóságok, katalán vezetők, püspökök, papok. A felszentelés révén a templom főhajója mostantól napi istentiszteletekre is nyitva lesz, először azóta, hogy 1882. március 19-én elhelyezték az első alapkövet. A temploma kriptájában, ahol Gaudi is nyugszik, ugyancsak tartanak istentiszteletet.

A Sagrada Família avagy katalán nyelven "A szent család engesztelő temploma" Antonio Gaudí mesterműve, amely a tervek összetettsége miatt rendkívül lassan épült, és máig befejezetlen. Állítólag még 15 év kellene ahhoz, hogy elkészüljön a tervnek megfelelő további tíz torony. És még el kell helyezni a nagy keresztet a központi tornyon, amely ezáltal 170 méter magas lesz.

Az épület az organikus építészet mintapéldája, de sokan a szecesszióhoz sorolják, sőt kubista jegyeket is találtak rajta. A templom építésének ötlete egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől ered. José María y Bocabella álma volt egy olyan bazilika felépítése, ahol gazdagok és szegények egyaránt imádkozhatnak. Alapítványa így megvásárolt egy kéthektáros területet a város akkori egyik szegénynegyedében, amelyet ma La Sagrada Família negyednek hívnak.

Az épület alapjait Francesco Paula de Villar tervezte. Majd összeveszett az építtetőkkel, akik a munkával ezután Joan Martorell-t, Barcelona egyházmegyei főépítészét keresték meg. Az első követ 1882-ben, Szent József napján helyezték el, mivel Bocabella alapította a Szent József-hívők Egyesületét, amely megvásárolta a területet.

Gaudi 1883-ban kapta meg a templom elkészítésének feladatát. Életének további részét főként ennek a munkának szentelte, élete főművének tekintette. Gaudí bekapcsolódásával az eredetileg neogótikus templom építése egészen más irányt vett. A spanyol polgárháború alatt a félkész épület egy részét, Gaudí modelljeit és műhelyét lerombolták. 2006-ban a templom Spanyolország leglátogatottabb idegenforgalmi látnivalója lett: az akkori rekord szerint több mint két millió 370 ezer belépőjegyet adtak el az idelátogató turistáknak.

forrás: www.nepszava.hu