Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Gaudí
2000. november 06.

Ha Spanyolország építészetére gondolunk, elsőként általában klasszikus, történelmi épületek jutnak az eszünkbe: a katolicizmus pazar pompájú, monumentális katedrálisai, vagy az arab behatás alatt épült, különleges ornamentikájú mecsetek, erődök, paloták. Pedig a modernkor spanyol építészete is rendelkezik egyéni kialakítású, igen jellegzetes, nagy jelentőségű alkotásokkal.

E modern spanyol építészetnek volt egyik legmarkánsabb képviselője Gaudí (teljes nevén: Antonio Gaudi y Cornet; 1852-1926). Fellépésének idején két stílusirányzat vetélkedett: a klasszicizmus egyszerűségét, szerkezeti tisztaságát felváltó eklekticizmus, amely különféle korábbi stílusokat igyekezett feleleveníteni és elegyíteni, valamint a romanticizmus, amely a középkor (elsősorban a gótika) és a nemzeti jegyek, sajátosságok felé fordult. A tanulmányait 1878-ban befejező, pályakezdő Gaudíra elsőként ez utóbbi hatott. Ugyanakkor már korán kialakítja a maga egyéni stílusát. Intenzív felületdíszítés, természeti formák - néhol bizarr hatást keltő - alkalmazása jellemzi épületeit. Az anyagválasztás és az igényes megmunkálás is hozzájárul alkotásainak hangsúlyos dekorativitásához. A legapróbb részletekig terjedő gondos kiképzésben pedig talán Gaudí kézművességekben való jártassága is szerepet játszott (ő maga rézműves családból származott).

Főként Barcelona gazdagodott épületei révén, így legfontosabb alkotásai is itt találhatók: Sagrada Familia-templom (Szt. Család-templom; 1884-1926; építését eredetileg nem ő kezdi el; a munkálatok alatt műtermet és lakást létesít magának az építési területen, halála után a templom kriptájába temetik); Güell-ház és parkja (1885-89; az igen gazdag Güell család sok más megrendeléssel is ellátta az építészt); Casa Milá és Casa Battló (lakóházak; 1905-10).

Alkotótevékenységében eredményesen ötvöződött korszerűség és nemzeti hagyomány. A modern tendenciáknak, a növekvő funkcionális elvárásoknak megfelelő elvek érvényesítése mellett szépen megjelenik munkáiban a spanyol építészet gazdag formakincse is. Ugyanakkor egyedi stílusával már a szecesszió és a szürrealizmus felé halad, mely irányzatok építészei utóbb igen sokat merítenek alkotásaiból.

- cp -