Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

A világ legmodernebb múzeuma lett az Albertinum
2010. június 22.

Hat évig tartó felújítási és átépítési munkálatok után ismét megnyitotta kapuit a drezdai Albertinum. Az Elba-parti városba érkezőket látványos építészeti megoldásokkal kialakított modern múzeum várja.

"Ez Európa egyik legkorszerűbb múzeuma, a művészet egyik zászlóshajója" - mondta Stanislaw Tillich szászországi miniszterelnök az átalakított intézmény ünnepélyes megnyitóján. A múzeum a klasszicizmustól a romantikán át a kortárs irányzatokig mutat be műalkotásokat. Gazdag szobrászati és plasztikai gyűjteményében többek között Auguste Rodin remekei láthatóak, Neue Meister galériájában mintegy 300 kép tekinthető meg. Antik gyűjteményét látványtárban állították ki, két másik látványtár pedig a szobrászati gyűjtemény közönség előtt korábban rejtett állományába enged bepillantást az antik műtárgyaktól a kortárs alkotásokig.

Az Albertinum átépítését az Elbán 2002-ben levonult árhullám tette szükségessé, amely elárasztotta az alagsori raktárakat. Ezeket a helyiségeket, ahonnan akkoriban 22 ezer műkincset kellett néhány óra alatt kimenteni, az árvíz visszahúzódása után sem lehetett újra használni. Most az árvízbiztos festményraktárak jelentik a megújult intézmény építészeti attrakcióját. A raktárak, csakúgy mint a korszerű restaurátor-műhelyek egy kétemeletes "függő házban" kaptak helyet. Az új épületrész 17 méteres magasságban "függ" a korábban nyitott belső udvar felett egy 2700 tonnás, hídként átívelő, látványos acélrácsszerkezetnek köszönhetően.

A 2004 óta tartó beruházás összesen 51,2 millió euróba (több mint 14 milliárd forintba) került, ebből 3,4 millió eurót (945 millió forintot) kortárs művészek adtak össze, akik az "évszázad árvize" után páratlan szolidaritási akció keretében elárvereztették néhány képüket. Bevételük képezte az alapját a kiállítóteret megnégyszerező általános felújításnak.

forrás: MTI

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Drezda
Németország