Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

50 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a luxus ökoszálloda
2009. december 18.

Európa egyik legszennyezettebb levegőjű városában Milánóban 2010 tavaszán nyílik a Scala operaházról elkeresztelt négycsillagos ökohotel.

A recepción a bejelentkezési űrlap és a fürdőszobában a vécépapír is újrahasznosított; a konyhában a tűzlap nem veszít hőt; a klímát és a forró vizet zöldenergia termeli Milánó első nullaemissziós szállodájában.

Az Aida-lakosztályért éjszakánként minimum 400 eurót fizető vendégek nem fognak hidrogénautóval érkezni, de a garázstól a tetőteraszig minden szén-dioxid-kibocsátásmentes a négycsillagos Hotel Milano Scalában. „Az energiához szükséges vizet 17 méter mélyről pumpáljuk fel: nem könnyű a környezetvédelem egy metropolis szívében restaurált 1800-as években épült palotában, ahol napelemhez sincs hely a tetőn” – a megoldás a japán Mitsubishi Electric technológiájával született meg, magyarázta a szállodát menedzselő Maurizio Fanoldi, aki szerint ezzel bizonyított, hogy a (luxus)szállodaipar is tenni tud a globális felmelegedés ellen.

A 15 millió eurós projekttel „évi 45 százalékát takarítunk meg a hagyományos szállodák energiafogyasztásához képest, 417,5 tonnával kevesebb CO2-kibocsátással”. „Az ökológia a harmadik évezred idegenforgalmi jelszava” – hangoztatja a milánói turizmusért felelős Massimiliano Orsatti emlékeztetve, hogy a zöldszálló az északolasz városban 2015-ben rendezendő világkiállítás témáit előzi meg.

A megújuló energia fellegvárának kikiáltott Hotel Milano Scalában hő nem vész el, a szálló egyik büszkesége a tökéletes termo- és akusztikai szigetelés, a hotelt reklámozó szórólapon is ott az FSC-logó, mely a fenntartható és felelős erdőgazdálkodást igazolja, a bútoroktól a szelektív hulladékgyűjtésig minden a zéró emissziót szolgálja.

Kár, hogy a szállodakapun kívül évi hétmillió tonna szén-dioxidot szívnak be tüdejükbe a milánóiak. A Pó-alföld feletti szmogfelhő a városközpont autósforgalmának 2008-ban bevezetett fizetős korlátozásával sem foszlott szét. A Milánóban alakult, szmogellenes családok egyesülete szerint babakocsival tilos közlekedni. Hiába az ökoszálló, Itáliában 2020-ra csak a Vatikán mondhatja el magáról, hogy 20 százalékban megújuló energiát használ. A napelemre való átállás 2008 decemberében, a szentszéki audienciateremmel kezdődött. Szén-diodix-kibocsátását pedig a Vatikán magyarországi erdőtelepítéssel váltotta meg. Persze a 0,44 négyzetkilométeres pápai állam töredékrésze a gyárkémények övezte Milánónak, de az olaszok sem értik, hogy Rómában miért öntik még mindig egybe a szemetet, és Szicíliában miért nem látni napelemet a háztetőkön? (nol.hu)

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Milánó
Olaszország