Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Budapest tevenagyhatalom lesz
2008. július 15.

Legalábbis a hétvégére, mert a Fővárosi Állat- és Növénykertben világraszóló tevekonferenciát tartanak. A tudományos eszmecserén alaposan kibeszélik a tevéket, ahol a központi téma a szaporodásbiológia és a tejhasznú tevetenyésztés lesz. Ezek szerint ilyen is van.

Teve csúcs
Az előadások témái között olyan kérdések szerepelnek, mint a tevefélék általános szaporodásbiológiai sajátosságai, a mesterséges megtermékenyítés, az embrió-átültetés, valamint a különféle tevék és lámák szerepe a tradicionális állattenyésztésben.

A tevetej egészség, szépség és jóllét!
Így hangzik a klasszikus „a tej élet, erő, egészség” szlogen megfelelője az Egyesült Arab Emirátusokban. A jelmondat a palackozott tevetejet is forgalmazó Camelicious cégtől ered.

A szakértők szerint a tevetej előtt nagy jövő áll, hiszen azokon a területeken és éghajlati övekben, ahol a tevéket hagyományosan háziállatként tartják, ezek az állatok sokkal gazdaságosabban állítják elő a tejet, mint a szarvasmarhák.
Ráadásul a tevetej rendkívül egészséges is, hiszen kalciumban gazdag, nagyon kedvező a zsírtartalma (1,8-2 %), a benne található zsírok pedig főként telítetlen zsírsavakból épülnek fel. Emellett ötször annyi természetes C-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. A tevetej fehérjéinek szerkezete is eltér a tehéntejétől, így a tejfehérjére érzékeny emberek is problémamentesen fogyaszthatják. A szépségszakma is felfedezte a tevetejet: kiderült, hogy öregedés gátló, bőrkisimító hatása is van. Kleopátra vajon ezt tudta?

Magyar tevék
Bár a legtöbbünk számára a tevék egzotikus állatnak számítanak, egyes kutatások arra utalnak, hogy az Árpád-korban a háziállatként tartott tevék egyáltalán nem számítottak ritkaságnak a Kárpát-medencében. Feljegyezték például, hogy III. Béla királyunk 1189-ben a keresztes hadak élén Magyarországon átvonuló Barbarossa Frigyesnek három tevét ajándékozott.

Azt rebesgetik, Magyarország is el fog sivatagosodni. Lehet, hogy tevékbe kellene befektetni?

forrás: www.csakjohirek.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország