Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

GPS-szel a kukázó macik nyomában
2008. július 15.

GPS-szel ellátott nyakörveket szerelnek fel néhány Magas-Tátrában élő medvére. A szlovák vadőrök ezentúl könnyen nyomon követhetik az állatok mozgását. A rendszeresen kukázó macik így könnyen lebukhatnak. Várhatóan az is ki fog derülni, mely éttermeket látogatják előszeretettel.

A nyakörvek élettartama négy-öt év, utána maguktól lekapcsolódnak. Minden fél, illetve egész órában sugároznak jeleket, ennek köszönhetően a vadőrök pontosan fogják tudni, hol tartózkodnak a medvék, és hogyan viselkednek. A speciális eszközökből vadon élő és a guberálásra rászokott bundásoknak is jut.

A Magas-Tátra a barnamedve természetes élőhelye. A szakemberek szerint a kukázó medvék problémáját kölcsönös tisztelettel meg lehet oldani. "Meg kell tanulnunk együtt élni a medvékkel. Az éttermeknek például el kell zárniuk az ételmaradékot, konyhai hulladékot, amely a legnagyobb vonzerővel bír az élelem után kutató, kukázó medvék számára.” – mondta Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatótanácsának vezetője.

Majko szerint a medvék leggyakrabban a turisták által látogatott helyeken kerülnek kapcsolatba az emberekkel, nem pedig olyan részeken, mint a Csendes-völgy (Tichá dolina) vagy a Kapor-völgy (Koprová dolina), ahol semmilyen csábító szagot nem éreznek, és természetes módon táplálkoznak.

forrás: www.csakjohirek.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Szlovákia