Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Frissítették a légi feketelistát Brüsszelben
2007. december 05.

Az Európai Unió illetékesei közzétették az EU és a nemzetközi légügyi hatóságok együttműködésével készült listát azokról a légitársaságokról, amelyek nem szállhatnak le a huszonhét tagállam repülőterein, írja az Index.

Az uniós hatóságok megítélése szerint ezek a társaságok nem teljesítik az alapvető biztonsági normákat sem. Hegyi Gyula EP-képviselő, aki részt vett az Európai Bizottság és a parlament által közösen szervezett, a légi közlekedés biztonságával foglalkozó ülésen, az Indexnek elmondta, hogy egyetlen uniós légitársaság sem került fel a feketelistára.

A társaságok zöme harmadik világbeli országban van bejegyezve, Európából mindössze két ukrán légitársaság számít kockázatosnak. Hét országból valamennyi légitársaság szerepel a listán. Ezek a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyenlítői Guinea, Indonézia, Kirgiz Köztársaság, Libéria, Sierra Leone és Szváziföld. Egy-egy szudáni, afgán, iráni, ruandai és angolai cég is felkerült a listára, de az adott országokban léteznek más légitársaságok is.

Az uniós hatóságok hatásköre csak a huszonhét tagállam területére terjed ki. Hegyi Gyula mégis azt ajánlja a magyar utazóknak, hogy ha az adott országba utaznak, ellenőrizzék, melyik légitársaságot veszik igénybe. Az uniós feketelistán szereplő gépeknél feltehetően sokkal nagyobb a biztonsági kockázat, hiszen a feketelistát kiváló szakemberek állították össze. Ha egy légitársaság javít a teljesítményén, bebizonyíthatja Brüsszelnek, hogy már megfelel a biztonsági előírásoknak. A magyar képviselő különösen az egzotikus országokba utazó egyéni turistáknak javasolja a nagyobb elővigyázatosságot a légitársaságok megválasztásánál.

forrás: www.turizmusonline.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Brüsszel
Belgium