Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Hurrikánok a Földközi-tengeren is?
2007. július 18.

A globális felmelegedés miatt hamarosan a Földközi-tengeren is kialakulhat hurrikán - állítják spanyol kutatók. Angel Gaertner kutatásvezető elmondta: sok a bizonytalan tényező, nem látszik még tisztán például, hogy pontosan hol alakulhat ki hurrikán, "de egyre hevesebb viharokat jelez az összes elemzett modell. Ha hozzávesszük a várható tengerszint emelkedést is, akkor láthatjuk, hogy nehéz idők jönnek a térségre" - tette hozzá a tudós.

A hurrikán vagy tájfun néven ismert trópusi viharok kialakulásához hatalmas és meleg vízfelület szükséges. A több száz kilométer átmérőjű felhőörvények külön nevet is kapnak. 2004-ben a Catarina hurrikán Brazília déli részén landolt, 2005-ben pedig a Vince hurrikán Madeira-szigetek közeléből egészen Spanyolországig jutott. "Ez intő jel, de van még időnk. Az üvegházhatást erősítő gázkibocsátás megfékezésével még elkerülhetjük, hogy a mediterráneum is hurrikánzóna legyen" - fogalmazott Gaertner.

Az ENSZ áprilisban közzétett klímajelentése alapján az évszázad végére a legkedvezőbb forgatókönyv szerint is 1,8 és 4 Celsius fok közötti mértékben emelkedhet a középhőmérséklet. A Földközi-tenger térsége a világ egyik legsűrűbben lakott régiója, ráadásul turisták milliói keresik fel minden évben. (MTI-Panoráma/Reuters)

forrás: www.turizmuspanorama.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Spanyolország