Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tanzánia

Hivatalos név: Tanzániai Egyesült Köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Jamhuri Ya Mwungano Wa Tanzania Autójelzés: EAT
Államforma: szövetségi köztársaság Pénznem: tanzániai shilling (TZS)
Főváros: Dar Es Salaam Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Afrika keleti részén, az Indiai-óceánnal határosan, Kenya és Mozambik között fekszik. Síkságaival, tavaival, hegyeivel, keskeny, alacsonyan fekvő partszakaszaival Tanzánia a legnagyobb kelet-afrikai ország. Az ország legnagyobb területe fennsík, a többi félsivatag és szavanna. A legmagasabb hegyek - a 4556 méteres Meru és az 5895 méteres Kilimanjaro - északkeleten, a kenyai határ mentén húzódnak. Tanzánia hatalmas, nyílt síkságain az ember nagyon-nagyon kicsinek érzi magát. Sehol máshol a Földön nem látható ennyi állat, melyek szemlélését megkönnyítik a Tanzániára jellemző síkságok. Elefánt-, bölény-, víziló- és csimpánz koncentrációi is a világ legnagyobbjai közé tartoznak. Tanzánia változatos földrajzi jellemzői változatos éghajlati feltételekkel párosulnak. A fennsíkokra a trópusi éghajlat a jellemző, sok részén elég hűvösek az éjszakák. Az Indiai-óceán partszakaszán forró, párás, trópusi klíma van, amelyet némelyest enyhítenek a tengeri fuvallatok. Az ország északkeleti hegyi lankáin azonban szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. Az országot vadállatok sokasága jellemzi: gnú, majom, antilop, oroszlán, gepárd, krokodil, gazella, flamingó - a fehér fosztogatók ezeket mind elejtették régen, ma azonban már inkább fényképezőgépet visznek magukkal, nem puskákat. A gazdaságilag szegény Tanzánia a kontinens egyik legjobb helye a vadvilág megfigyelésére. Nemzeti parkok, kráterek, és az ország elengedhetetlen tartozéka, a gyönyörű szép "fűszersziget": Zanzibár.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Dar es-Salaam, Mtwara, Kigoma, Mwanza.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 255
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 25 635 000 fő
Népsűrűség: 27.10 fő/km2
Nyelvek: angol, szuahéli, bantu nyelvek.
Népcsoportok: bantu (99%), indiai, európai, arab (1%).
Vallások: mohamedán (35%), keresztény (35%), törzsi vallású (30%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 945 087.00 km2
Legmagasabb pontok: Kibo 5892 m.
Főbb folyók: Ruvuma, Rufiji, Kagera.
Főbb tavak: Viktória-tó, Tanganyika-tó, Malawi (Nyasza)-tó, Rukwa-tó.
Földrajz

A Kelet-afrikai-árok és az Indiai-óceán által határolt kelet-afrikai magasföld középső részén elterülő ország hullámos, szavannás felszínéből északon hatalmas vulkánok emelkednek ki, amelyek közül a Kilimandzsáró hegység egyik csúcsa - Kibo 5892 m - Afrika legmagasabb pontja is.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 110 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
A nagy állatvándorlás
document.write('Serengeti Nemzeti Park');A Serengeti Nemzeti Parkot a világ legszebb természeti területévé választották, köszönhetően különleges állatfajainak és a lenyűgöző éves gnú vándorlásnak. A Serengeti nemcsak egy lenyűgöző természeti látványosság, amitől eláll az ember lélegzete, hanem ékes bizonyítéka annak az évszázados emberi erőfeszítésnek, amit a természetes világ megőrzéséért tettünk, és visszarepít egy olyan időbe, amikor az ember még másodlagos volt a földön.A parkhoz közel található az Olduvai Gorge, amit az emberiség bölcsőjének is hívnak, ahol 1959-ben antropológusok, Louis és Mary Leakey talált egy közel 2 millió éves maradványt, ami a mai modern ember majomszerű elődjétől származik.A Serengeti több, mint 1,5 millió zebrának és gnúnak ad otthont, amik évente kétszer körforgásos vándorlásban vesznek részt élelem és víz után kutatva. Az ösztöneikre hallgatva az állat csordák Serengeti déli részéről indulva elvárndorolnak a Masai Mara Np-ba, ahol 2 hónapig pihennek, mielőtt visszavándorolnak a Serengetibe. A ragadozók, mint az oroszlán, a leopárd, a gepárd és a vad kutya, vadásszák a gyengéket és az elkóboroltakat, valamint krokodilok támadják meg őket, amíg a folyókon átkelnek. A Horda dél felé veszi az irányt, ahol szaporodnak és életet adnak kicsinyeiknek, mielőtt tavasszal nyugatra fordulnak, és elölről kezdik a vándorlást. Minden évben 600 ezer gnú és 300 ezer zebra, valamint gazella halad hatalmas csoportokban. Ez a vándorlás A LEGNAGYOBB VADVILÁGI ESEMÉNY A FÖLDÖN. Senki sem tudja pontosan mi készteti őket a vándorlásra. Ez valami olyan dolog, amit az állatok nálunk sokkal jobban tudnak. Ami biztos, hogy a csorda tudja, hogy a másik oldalon sokkal zöldebb a fű és tudják, hová és mikor kell menniük. document.write('Serengeti Nemzeti Park');Gerald Bigurube, a Tanzániai Nemzeti Park igazgatója elmondta az amerikai médiának, hogy az állatok az év jelentős részét (8-9 hónapot) töltenek a Serengeti területén a táplálék miatt. Szintén a Serengeti az a hely, ahol az állatok a fajfennmaradást kicsinyeik megfelelő gondozásával látják el.A nagy vándorlás az északi hegyekből indul, a déli lankák felé halad minden októberben és novemberben tovább nyugati és északi irányban a hosszú esők után április, május és júnis hónapban.” A Serengeti, mint Az Egyesült Nemzetek Oktatási Tudományos és Kulturális Szervezete Világörökségi Oldalának kitüntetettje, 1913-ban lett felfedezve. Azóta a legelői, mint az állatok paradicsoma vált ismerté, vonzva ezáltal írókat (Ernest Hemingway és Peter Mattheinssen), filmkészítétőket (Hugo Von Lavick, Ellen Root), valamint fényképészeket és tudósokat. Tanzánia Kelet-Afrika legvonzóbb országa. Olyan világhírű látványosságokkal rendelkezik, mint a Kilimandzsáró (Afrika legmagasabb hegye), a Selous (a világ legnagyobb szafari rezervátuma), a Ngorongoro kráter, valamint Zanzibár (a fűszersziget). Az országnak 30 szafari rezervátuma, 14 nemzeti parkja (beleértve a Serengetit és a Saadanit), valamint egyedülálló tengeri és bozótparkja van az Indiai óceán parján.