Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szingapúr

Hivatalos név: Szingapúri Köztársaság Időzóna: GMT+07:00
Anyanyelven: Republik Singapura Autójelzés: SGP
Államforma: köztársaság Pénznem: szingapúri dollár (SGD)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Szingapúr különleges hely. Figyelemre méltóan jól működik minden, hatékony és jól szervezett a társadalmi és a gazdasági élet, ugyanakkor az embereknek lehetőségük van arra, hogy gátlásoktól mentesen élvezzék az életet. Szingapúrban minden látogatónak azonnal feltűnik a hihetetlen modernség. A csúcstechnológia az élet minden pillanatában érezhető - de a hétköznapi és ünnepi szokásokban egyaránt érezhetők az évszázados hagyományok. A városállam egyik fontos jellemzője multikulturalizmusa: a többségi kínaiak mellett malájok, indiaiak és európaiak is lakják, különleges karaktert biztosítva az országnak.

A sötétzöld Szingapúr folyó két partján elterülő felhőkarcoló-negyed első pillantásra semmiben sem különbözik a legtöbb modern metropolis belvárosától. Csakhogy itt, a Maláj-félsziget déli csúcsán az utcák, parkok, sőt a rakpartok is szinte a klinikai tisztaság benyomását keltik. Mintha frissen lennének mázolva a házak és a hidak, frissen locsolva a sétányok, frissen kapálva a virágágyások. Úgy tűnik, Szingapúr szigorú városatyáinak szemében semmi sem gyűlöletesebb a szennynél és a rendetlenségnél.
Az egy nagy és 54 kisebb szigetre kiterjedő városállam története a legenda szerint a 8. században kezdődött egy félig hal, félig oroszlán tengeri szörny felbukkanásával. Egy éppen a parton álló maláj hercegre olyan mély benyomást tett a különös szörny, hogy a közeli Temasek, azaz "Tenger melletti hely" elnevezésű halászfalut Szinga Púrának, vagyis Az oroszlán városának keresztelte át. A város címerében ma is szerepel az oroszlán, a bélyegeken az oroszlánszájú vízisárkány, és a Merlion Parkban nyolc méter magas szoborként is megcsodálható.

Viharos történelmi múlt
A 13-14. században már állt a Szingapúr-szigeten, a birodalom székhelyén egy hatalmas kikötő. A gazdag kereskedővárost 1377-ben porig rombolták idegen hódítók, s bár az Indiai-óceán és a Dél-kínai-tenger közötti forgalmas hajózási útvonal, a Malaka-szoros mellett feküdt, évszázadokra elnéptelenedett, jelentéktelen halászkikötővé, kalózok búvóhelyévé fejlődött vissza. Változás csak 1819-ben következett be, amikor is Thomas Stamford Raffles, a Brit Kelet-indiai Társaság megbízottja kereskedelmi lerakatot létesített a szigeten, és öt év múlva évi 5000 spanyol dollár életjáradékért megvásárolta Huszein Muhammad Sah maláj szultántól az egész szigetcsoportot. Később Szingapúr brit koronagyarmat lett, 1829-től pedig, amikor Nagy-Britannia délkelet-ázsiai birtokait egyesítették, az új gyarmat közigazgatási és gazdasági központjává vált.
Brit helyőrséget telepítettek a városba, melyet szabad kikötőnek nyilvánítottak, s ettől fogva hatalmas kereskedelmi vitorlások egész flottái keresték fel Szingapúrt. Tízezrével vándoroltak be kínaiak, indiaiak és malájok, mert megnőtt a kereslet az olcsó munkaerő iránt. Angol kereskedelmi vállalkozók egyik leányvállalatot a másik után nyitották, és díszes gyarmati stílusban pompás palotákat építtettek maguknak.
A második világháború idején Szingapúrt megszállták a japánok. 1946-ban önálló brit koronagyarmatnak nyilvánították, 1959-ben hivatalosan megalakult az autonóm Szingapúr Állam. 1963-ban csatlakozott Malajziához, de 1965-ben a maláj politikusok nyomására kénytelen volt kilépni az államszövetségből, azóta önálló állam. Szingapúrban 1959 óta a Li Kuan Ju által alapított Népi Akciópárt gyakorolja a kormányhatalmat, nemegyszer meglehetősen diktatórikus eszközökkel. Ugyanakkor viszont Li Kuan Ju nevéhez fűződik az Oroszlánváros látványos gazdasági fejlődése is: Szingapúr ma Délkelet-Ázsia legiparosodottabb országa.

Békés egymás mellett élés
Szingapúr fejlődésére kedvezően hatott a különféle népcsoportok kölcsönös toleranciája mind kulturális, mind vallási tekintetben. Ugyanakkor az etnikailag zárt negyedekben továbbra is érvényesült az anyaország hatása. Így a kínai negyedben a Mennyei Birodalom sok jellegzetes stíluselemével találkozhatunk: pagodaformájú tornyok, régies tetőszerkezetek és faragványok, vörössel és arannyal díszített homlokzatok. Kínai bevándorlók építették Szingapúr legnagyobb és legszebb Buddha-szentélyét is, a Lótusz-hegy ikergrottájának templomát, a Siong Limet.
A Little India nevet viselő indiai negyed két- és háromemeletes üzletházaival egy dél-indiai kisvárosra emlékeztet. Illik hozzá az állat- és istenfigurákkal zsúfolt, élénk színekre festett homlokzatú Srí Mariamman hindu templom ötemeletes tornyával. Az arab negyed muszlim lakói sok pénzt áldoztak a szaracén építészet által ihletett nagy szultánmecset felépítésére.
A szingalézek a thai szentélyek mintájára épített, Sakya Muni Buddha Gaya nevű templomukra lehetnek büszkék, melynek középpontját egy 15 méter magas és 300 tonna súlyú Buddha-szobor képezi, ezt esténként 1000 villanyégővel világítják meg. A brit származású keresztények főtemploma a Szent Andrásról elnevezett székesegyház. A sajátságos - tojásfehérjéből, apróra tört kagylókból és kókuszrostokból álló - külső vakolattal bevont templomot a 19. század közepén emelték indiai kényszermunkások.
Esténként a belvárosban dolgozó alkalmazottak csapatosan vonulnak a közeli Boot Quai-re és a Clarke Quai-re. Itt egész házsorokat sikerült az utolsó pillanatban megmenteni a lebontástól, és a kétemeletes ódon iroda- és raktárépületeket vendéglőkké és bárokká alakították át. Az ételek minőségét már az első falatok után elbírálhatja a vendég, és abban is biztos lehet, hogy a konyhában a legnagyobb tisztaság uralkodik. Mert a szutykos vendéglősnek nem csupán a közegészségügyi hivatallal gyűlik meg a baja, hanem az a veszély is fenyegeti, hogy a nagy példányszámban megjelenő Straits Times teljes nevével, fényképekkel illusztrálva pellengérre állítja "A hét legmocskosabb disznója" cím alatt.

Utazási információk
Gasztronómia

Borravaló: Nem szokás; a szállodai és vendéglői számlák többnyire tartalmazzák az általában 10 százalékos kiszolgálási díjat.
Nemzetközi repülőterek

Singapore.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 65
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 2 874 000 fő
Népsűrűség: 4 480.50 fő/km2
Nyelvek: angol, maláj, kínai (mandarin), tamil.
Népcsoportok: kínai (76%), maláj (14%), indiai, pakisztáni (8%), egyéb (2%).
Vallások: konfuciánus, buddhista, mohamedán, hindu, keresztény.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 641.40 km2
Nagyobb települések: Singapore (Szingapúr) 2 530 000.
Legmagasabb pontok: Timah 176 m.
Földrajz

A Majláj-félszigettől délre fekvő egy nagyobb és néhány kisebb sziget felszíne sík.
Klíma

Legkedvezőbb időszak: márciustól júniusig; az átlagos napi hőmérséklet 30 °C, de a többi évszakban is elviselhető.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 15 750 USD

ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
A külcsín is luxusba illő, hát még a tartalom
Szingapúrban nyitja meg kapuit a világ legnagyobb óceánáriuma decemberben. A hétmilliárd dollár költségvetésű Marine Life Park (MLP) a Resorts World Sentosa legújabb attrakciója.A Sentosa szigetén lévő rezort 2010-ben nyílt meg, és a legkülönbözőbb látnivalókat kínálja a kaszinótól kezdve a Universal stúdió témaparkjáig.A vízi park megnyitó ünnepségét december 7-én tartják hatalmas tűzijáték kíséretében. A ceremónián számos előadást tartanak nemzetközi hírű művészek közreműködésében, fellép például Sarah Brightman szopránénekes is.Az óceánárium több mint nyolcszáz fajnak és legalább százezer élőlénynek ad otthont, például a palackorrú delfinnek, amely tavaly nagy vihart kavart.Állatjogi védők azóta is lobbiznak a rezort vezetésénél, hogy engedjék szabadon a 25 delfint, melyeket látványosságként fogtak be.A park egyik leginkább várt attrakciója az Adventure Cove Waterpark lesz, ahol bemutatkozik Délkelet-Ázsia első hidromagnetikus hullámvasútja és szivárvány zátonya, ahol a vendégek a halak között búvárkodhatnak.Az akvárium lesz vélhetően a másik szenzáció, ahol tömött sorok fognak várni a bejutásra. A látogatóknak itt teljesen szárazon lesz alkalma megfigyelni a vízi élőlényeket - például a kalapácsfejű cápát - a világ legnagyobb paneljén keresztül.Területét és koncepcióját illetően a világ ezen a részén semmi sem hasonlítható össze a Marine Life Park-kal - mondta el a park egyik munkatársa. A Sentosa rezort azt reméli, hogy a park megnyitásával 2013-ra 16 millió utas fog érkezni. Megnyitása óta a Sentosa harmincmillió turistát hódított meg.