Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szingapúr

Hivatalos név: Szingapúri Köztársaság Időzóna: GMT+07:00
Anyanyelven: Republik Singapura Autójelzés: SGP
Államforma: köztársaság Pénznem: szingapúri dollár (SGD)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Szingapúr különleges hely. Figyelemre méltóan jól működik minden, hatékony és jól szervezett a társadalmi és a gazdasági élet, ugyanakkor az embereknek lehetőségük van arra, hogy gátlásoktól mentesen élvezzék az életet. Szingapúrban minden látogatónak azonnal feltűnik a hihetetlen modernség. A csúcstechnológia az élet minden pillanatában érezhető - de a hétköznapi és ünnepi szokásokban egyaránt érezhetők az évszázados hagyományok. A városállam egyik fontos jellemzője multikulturalizmusa: a többségi kínaiak mellett malájok, indiaiak és európaiak is lakják, különleges karaktert biztosítva az országnak.

A sötétzöld Szingapúr folyó két partján elterülő felhőkarcoló-negyed első pillantásra semmiben sem különbözik a legtöbb modern metropolis belvárosától. Csakhogy itt, a Maláj-félsziget déli csúcsán az utcák, parkok, sőt a rakpartok is szinte a klinikai tisztaság benyomását keltik. Mintha frissen lennének mázolva a házak és a hidak, frissen locsolva a sétányok, frissen kapálva a virágágyások. Úgy tűnik, Szingapúr szigorú városatyáinak szemében semmi sem gyűlöletesebb a szennynél és a rendetlenségnél.
Az egy nagy és 54 kisebb szigetre kiterjedő városállam története a legenda szerint a 8. században kezdődött egy félig hal, félig oroszlán tengeri szörny felbukkanásával. Egy éppen a parton álló maláj hercegre olyan mély benyomást tett a különös szörny, hogy a közeli Temasek, azaz "Tenger melletti hely" elnevezésű halászfalut Szinga Púrának, vagyis Az oroszlán városának keresztelte át. A város címerében ma is szerepel az oroszlán, a bélyegeken az oroszlánszájú vízisárkány, és a Merlion Parkban nyolc méter magas szoborként is megcsodálható.

Viharos történelmi múlt
A 13-14. században már állt a Szingapúr-szigeten, a birodalom székhelyén egy hatalmas kikötő. A gazdag kereskedővárost 1377-ben porig rombolták idegen hódítók, s bár az Indiai-óceán és a Dél-kínai-tenger közötti forgalmas hajózási útvonal, a Malaka-szoros mellett feküdt, évszázadokra elnéptelenedett, jelentéktelen halászkikötővé, kalózok búvóhelyévé fejlődött vissza. Változás csak 1819-ben következett be, amikor is Thomas Stamford Raffles, a Brit Kelet-indiai Társaság megbízottja kereskedelmi lerakatot létesített a szigeten, és öt év múlva évi 5000 spanyol dollár életjáradékért megvásárolta Huszein Muhammad Sah maláj szultántól az egész szigetcsoportot. Később Szingapúr brit koronagyarmat lett, 1829-től pedig, amikor Nagy-Britannia délkelet-ázsiai birtokait egyesítették, az új gyarmat közigazgatási és gazdasági központjává vált.
Brit helyőrséget telepítettek a városba, melyet szabad kikötőnek nyilvánítottak, s ettől fogva hatalmas kereskedelmi vitorlások egész flottái keresték fel Szingapúrt. Tízezrével vándoroltak be kínaiak, indiaiak és malájok, mert megnőtt a kereslet az olcsó munkaerő iránt. Angol kereskedelmi vállalkozók egyik leányvállalatot a másik után nyitották, és díszes gyarmati stílusban pompás palotákat építtettek maguknak.
A második világháború idején Szingapúrt megszállták a japánok. 1946-ban önálló brit koronagyarmatnak nyilvánították, 1959-ben hivatalosan megalakult az autonóm Szingapúr Állam. 1963-ban csatlakozott Malajziához, de 1965-ben a maláj politikusok nyomására kénytelen volt kilépni az államszövetségből, azóta önálló állam. Szingapúrban 1959 óta a Li Kuan Ju által alapított Népi Akciópárt gyakorolja a kormányhatalmat, nemegyszer meglehetősen diktatórikus eszközökkel. Ugyanakkor viszont Li Kuan Ju nevéhez fűződik az Oroszlánváros látványos gazdasági fejlődése is: Szingapúr ma Délkelet-Ázsia legiparosodottabb országa.

Békés egymás mellett élés
Szingapúr fejlődésére kedvezően hatott a különféle népcsoportok kölcsönös toleranciája mind kulturális, mind vallási tekintetben. Ugyanakkor az etnikailag zárt negyedekben továbbra is érvényesült az anyaország hatása. Így a kínai negyedben a Mennyei Birodalom sok jellegzetes stíluselemével találkozhatunk: pagodaformájú tornyok, régies tetőszerkezetek és faragványok, vörössel és arannyal díszített homlokzatok. Kínai bevándorlók építették Szingapúr legnagyobb és legszebb Buddha-szentélyét is, a Lótusz-hegy ikergrottájának templomát, a Siong Limet.
A Little India nevet viselő indiai negyed két- és háromemeletes üzletházaival egy dél-indiai kisvárosra emlékeztet. Illik hozzá az állat- és istenfigurákkal zsúfolt, élénk színekre festett homlokzatú Srí Mariamman hindu templom ötemeletes tornyával. Az arab negyed muszlim lakói sok pénzt áldoztak a szaracén építészet által ihletett nagy szultánmecset felépítésére.
A szingalézek a thai szentélyek mintájára épített, Sakya Muni Buddha Gaya nevű templomukra lehetnek büszkék, melynek középpontját egy 15 méter magas és 300 tonna súlyú Buddha-szobor képezi, ezt esténként 1000 villanyégővel világítják meg. A brit származású keresztények főtemploma a Szent Andrásról elnevezett székesegyház. A sajátságos - tojásfehérjéből, apróra tört kagylókból és kókuszrostokból álló - külső vakolattal bevont templomot a 19. század közepén emelték indiai kényszermunkások.
Esténként a belvárosban dolgozó alkalmazottak csapatosan vonulnak a közeli Boot Quai-re és a Clarke Quai-re. Itt egész házsorokat sikerült az utolsó pillanatban megmenteni a lebontástól, és a kétemeletes ódon iroda- és raktárépületeket vendéglőkké és bárokká alakították át. Az ételek minőségét már az első falatok után elbírálhatja a vendég, és abban is biztos lehet, hogy a konyhában a legnagyobb tisztaság uralkodik. Mert a szutykos vendéglősnek nem csupán a közegészségügyi hivatallal gyűlik meg a baja, hanem az a veszély is fenyegeti, hogy a nagy példányszámban megjelenő Straits Times teljes nevével, fényképekkel illusztrálva pellengérre állítja "A hét legmocskosabb disznója" cím alatt.

Utazási információk
Gasztronómia

Borravaló: Nem szokás; a szállodai és vendéglői számlák többnyire tartalmazzák az általában 10 százalékos kiszolgálási díjat.
Nemzetközi repülőterek

Singapore.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 65
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 2 874 000 fő
Népsűrűség: 4 480.50 fő/km2
Nyelvek: angol, maláj, kínai (mandarin), tamil.
Népcsoportok: kínai (76%), maláj (14%), indiai, pakisztáni (8%), egyéb (2%).
Vallások: konfuciánus, buddhista, mohamedán, hindu, keresztény.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 641.40 km2
Nagyobb települések: Singapore (Szingapúr) 2 530 000.
Legmagasabb pontok: Timah 176 m.
Földrajz

A Majláj-félszigettől délre fekvő egy nagyobb és néhány kisebb sziget felszíne sík.
Klíma

Legkedvezőbb időszak: márciustól júniusig; az átlagos napi hőmérséklet 30 °C, de a többi évszakban is elviselhető.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 15 750 USD

ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
A külcsín is luxusba illő, hát még a tartalom
Szingapúrban nyitja meg kapuit a világ legnagyobb óceánáriuma decemberben. A hétmilliárd dollár költségvetésű Marine Life Park (MLP) a Resorts World Sentosa legújabb attrakciója.A Sentosa szigetén lévő rezort 2010-ben nyílt meg, és a legkülönbözőbb látnivalókat kínálja a kaszinótól kezdve a Universal stúdió témaparkjáig.A vízi park megnyitó ünnepségét december 7-én tartják hatalmas tűzijáték kíséretében. A ceremónián számos előadást tartanak nemzetközi hírű művészek közreműködésében, fellép például Sarah Brightman szopránénekes is.Az óceánárium több mint nyolcszáz fajnak és legalább százezer élőlénynek ad otthont, például a palackorrú delfinnek, amely tavaly nagy vihart kavart.Állatjogi védők azóta is lobbiznak a rezort vezetésénél, hogy engedjék szabadon a 25 delfint, melyeket látványosságként fogtak be.A park egyik leginkább várt attrakciója az Adventure Cove Waterpark lesz, ahol bemutatkozik Délkelet-Ázsia első hidromagnetikus hullámvasútja és szivárvány zátonya, ahol a vendégek a halak között búvárkodhatnak.Az akvárium lesz vélhetően a másik szenzáció, ahol tömött sorok fognak várni a bejutásra. A látogatóknak itt teljesen szárazon lesz alkalma megfigyelni a vízi élőlényeket - például a kalapácsfejű cápát - a világ legnagyobb paneljén keresztül.Területét és koncepcióját illetően a világ ezen a részén semmi sem hasonlítható össze a Marine Life Park-kal - mondta el a park egyik munkatársa. A Sentosa rezort azt reméli, hogy a park megnyitásával 2013-ra 16 millió utas fog érkezni. Megnyitása óta a Sentosa harmincmillió turistát hódított meg.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: