Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szudán

Hivatalos név: Szudáni Köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Al Jumhuriyat As Sudan Autójelzés: SUD
Államforma: köztársaság Pénznem: szudáni font (SDD)
Főváros: Khartoum Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Szudán Afrika északi részén található, legnagyobb ország ezen a kontinensen.
A felszín általában sík, csak néha töri meg egy-egy magsabb vonulat. Ami az időjárást illeti, a csapadék mennyisége dél felé haladva növekszik.
Az élővilágot tekintve, elég elszórtan jelenik csak meg egy-egy élőlény az északi sivatagos területeken. A középső vidék sztyeppéin magas elefántfű nő, a folyóvölgyekben pedig már egyre inkább felélénkül az élet; fafajták széles skálája él erre, mint például az akác, ébenfa és majomkenyérfa. A pamut, papirusz, gumi és a ricinus ugyancsak őshonosak a Nílus medencéjében.

Amit az ember az afrikai vadvilágtól elvár, azt Szudánban mind megtalálhatja, de leginkább csak a déli területeken. ilyen állatok közé tartozik az elefánt, oroszlán, a gepárd, zebra, víziló, bölény, antilop, rinocérosz, zsiráf, különféle majomfajtáj, krokodilok, és trópusi madárfajok.

Az egyenlítői területek állatfajokban gazdagok. A déli esőerdők a természetes élőhelyei még veszedelmes rovaroknak is, mint például a moszkító, a cecelégy pedig kellemetlenül aktív az Egyenlítő környékén.

A szudáni konyha nagyon egyszerű, fűszert csak nagyon keveset, vagy egyáltalán nem használnak. Ha használnak fűszert, az só és bors vagy citromlé. Az ételeket egy közös tálból fogyasztják, a vallásnak megfelelően jobb kézzel.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Al Khartum, Juba.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 249
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 24 485 000 fő
Népsűrűség: 9.70 fő/km2
Nyelvek: arab, angol, szudáni és núbiai nyelvek.
Népcsoportok: arab (39%), núbiai néger (36%), szudáni néger (23%), egyéb (2%).
Vallások: mohamedán (80%), törzsi vallású (10%), keresztény (10%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 505 813.00 km2
Nagyobb települések: Al Khartum (Kartúm) 557 000, Umm Durman (Omdurmán) 526 000, Al Khartum Bahri 341 000, Bur Sudan (Port-Szudán) 207 000, Wad Madani 141 000, Al Ubayyid (El-Obeid) 140 000, Atbarah (Atbara) 73 000.
Legmagasabb pontok: Kinyeti 3187 m.
Főbb folyók: Nílus, Fehér-Nílus (Bahr al Jabal), Kék-Nílus (Al Bahr al Azraq), Atbara.
Földrajz

Az ország tengelyében a Nílus mentét szegélyező, tágas, északon elkeskenyedő síkság húzódik, amelyet három oldalról hegyvidék övez. 2000 km-es észak-déli kiterjedése következtében kitűnően érvényre jutnak a földrajzi övek a trópusi őserdőtől a sivatagig.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 400 USD

agrárország.