Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ókori templom maradványait fedezték fel Szudánban
2011. január 26.

Cseh régészek egy ókori templom maradványait fedezték fel Szudánban - az aprócska szentélyben egy oroszlánistenségnek hódoltak. Feltártak egy kerek épületet is, amely az úgynevezett meroitikus korból származik. A cseh régészek immár második szezonban végeznek feltárásokat a Kartúmtól 130 kilométerre északra lévő Vad Bon Naga település közelében. Az úgynevezett meroitikus korban - Kr.e. IV. évszázad és a Kr.u. IV. évszázad között itt volt Núbia egyik legnagyobb városa, a huszonötezres lakosú Arabikeleb, amelynek legalább öt temploma volt.

A cseh expedíció korábban feltárta Amanisakheto királynő palotáját, aki a Kr. e. I. század végén - Kr.u I. század elején uralkodott. Uralkodása hozzávetőlegesen arra a korszakra tehető, amikor Augustus császár uralma alatt megkezdődött az Alsó-Núbiáért folytatott kusita-római háborúskodás, amelyet a Kr. e. 22-ben megkötött számoszi békével zárta le a két birodalom. A béke és a mediterrán világgal folytatott kereskedelem igazi virágkor kezdetét jelentett a Meroitikus királyság számára.

Amanisakheto királynő azonban elsősorban piramisában előkerült kincsei miatt vált ismertté. Fantasztikus ékszereire a meroéi északi piramistemetőben Giuseppe Ferlini olasz kalandor bukkant rá 1832-ben. Legnagyobb részüket ma a berlini Egyiptomi Múzeumban őrzik.

forrás: index.hu/

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Szudán