Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Nepál

Hivatalos név: Nepáli Királyság Időzóna: GMT+05:00
Anyanyelven: Nepal Adhirajya Autójelzés: NEP
Államforma: alkotmányos monarchia Pénznem: nepáli rúpia (NPR)
Főváros: Katmandu Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Nepál egy elszigetelt ország, India és Kína tibeti autonóm területe között. A Himalája az ország határán van, így Nepál híres a hegyes-dombos felszínéről. Tulajdonképpen Nepál a világ legmagasabb hegyének otthona, a Mount Everest-é.
Nepál lenyűgöző domborzata nagyban hozzájárul az ország csodájához, és a turisztikai vonzerejéhez.

Nepálban az utazás általában könnyen megy. Közlekedhetünk gyalog, biciklivel, vagy busszal, de a motor is egész népszerű. Sajnos az utazást néha lelassítják az ellenőrzések a határoknál, de ezeken hamar át lehet esni, hogy aztán szabadon folytathassuk utunkat. Minden régióban vannak hotelek, épp úgy, mint autókölcsönzési lehetőség, aminek segítségével kellemes túrákat tehetünk az országban.
Néhány belföldi repülőjáratot is találhatunk, amik jól jöhetnek, ha épp egy meghatározott régióba akarunk eljutni.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Katmandu.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 977
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 18 916 000 fő
Népsűrűség: 125.40 fő/km2
Nyelvek: nepáli, tibeti dialektusok.
Népcsoportok: gurkhák (60%), nevarok (5%) bihari (10%), hindusztáni (1,5%), tharuk (13%), tamangok (6%), magarok (2,5%), gurungok és kiratok (1,5%), bhotiák, serpák (0,5%).
Vallások: hindu (89,5%), buddhista (7,5%), mohamedán (3%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 147 181.00 km2
Nagyobb települések: Katmandu 235 000 (419 000).
Legmagasabb pontok: Csomolungma (Mount Everest) 8848 m.
Főbb folyók: Karnali, Narayani.
Földrajz

Északi részén a Himalája 6000-7000 m magas vonulatai sűrűn lakott medencéket zárnak közre, délen a Himalája elővidékét kiterjedt dzsungelekkel borított dombvidék alkotja.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 170 USD

agrárország.
Történelem, kultúra

Tundi egy démon volt, aki terrort és pusztítást hozott Katmandu népére sok évvel ezelőtt. A falusiak végül kiálltak ellene egy hatalmas mező közepén.
Egy hatalmas csapással és elég elszántsággal Katmandú népe felülkerekedett a démonon, és végül legyőzték őt. A lovak a félelmetes szörny testén táncoltak, és testét beledöngölték a földbe.
A legenda szerint, a démon még mindig ugyanazon a helyen hever a föld alatt, és úgy hiszik, hogy ha a lovak nem tapodják ott a földet minden évben, akkor a démon újra erőre kap, visszanyerve az erejét, és bosszúra szomjazva újra felkel, hogy szenvedést hozzon Katmandura.
Kapcsolódó cikkek
Két év alatt megtisztítják a Mount Everestet
Megkezdődik április közepén a Mount Everest nagytakarítása: a környezetvédő akciót szervező Nepál bízik abban, hogy 2012-re megtisztíthatják a világ legmagasabb - 8848 méteres - hegycsúcsát a szeméttől.A Saving Mount Everest 2011-2012 elnevezésű kampányban a nemzetközi közösség is részt vesz - vált ismertté Katmanduban. A szervezők szerint az idei, júniusig tartó művelet során hozzávetőleg nyolc tonna szemetet akarnak lehozni a Mount Everestről (Csomolungmáról) és a hegymászó útvonalakról. Az akció nemcsak egyszeri nagytakarítást jelent, hanem kétéves program arra, hogy kialakítsák a felelős hulladékgazdálkodás fenntartható rendszerét a környéken - fogalmaztak közleményükben a szervezők. "A Mount Everest jelkép számunkra, és bár a hegymászás nem jár károsanyag-kibocsátással, mégis termel szemetet, így komoly figyelmet kell fordítani a természet megőrzésére" - mondta az Asian Trekking elnevezésű szervezet nepáli csoportjának elnöke. Ang Cering serpa szerint ahogy olvad a hó a világ legmagasabb hegyén, úgy szabadul fel és gyűlik össze a szemét a Mount Everest alacsonyabb részein. A hulladékokat nem csupán az utóbbi évek expedíciói hagyták ott, sokkal régebbi, akár az 1970-es évekből is származhatnak. Egy olasz expedíció például helikopterroncsot hagyott maga mögött évtizedekkel ezelőtt. A nepáli kormány 1992-ben szemétadót vetett ki a hegymászókra, a friss szemét gyűjtését az intézkedésnek köszönhetően azóta ellenőrzik.