Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mauritius

Hivatalos név: Mauritiusi Köztársaság Időzóna: GMT+03:00
Anyanyelven: - Autójelzés: F
Államforma: köztársaság Pénznem: mauritiusi rúpia (MUR)
Főváros: Port Louis Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Az Indiai-óceán gyöngyszeme

Afrika keleti partjától kb. 3000 km-re, Madagaszkár mellett található ez az egzotikus, vulkáni eredetű trópusi sziget, amelyhez néhány körülötte elhelyezkedő atoll is tartozik. A sziget óriási ragyogó smaragdnak tűnik a szikrázó napfényben, különlegessége, egyedisége történelmén túl gazdag növény- és állatvilágában is megmutatkozik. Mauritiust nevezték már "Ezüst földnek", a Hattyúk szigetének, majd 1598-ban a holland kereskedők által kapta mai nevét.
A sziget 67 km hosszú és 46 km széles, alapterülete 1865 km2. A sziget fővárosa Port Louis , amely örökségként még ma is az Indiai-óceán kapuja. Elővárosaival egy lüktető, forgalmas nyugat-európai kikötővároshoz hasonlít. Ez a sziget kereskedelmi és üzleti központja is. A szigetlakók szeretettel fogadják a távolról ide érkező turistát. A vulkanikus eredetű sziget 160 km hosszú, fehér homokos tengerpartján kívül még csodálatos látnivalókat kínál az idelátogató számára. Káprázatos látványt nyújtanak a botanikus kertek, a cukornád- és trópusi gyümölcs ültetvények hatalmas területei.
Időeltolódás: + 3 óra téli időszámítás szerint.

Pénznem: mauritiusi rúpia (MUR) 1 MUR = 100 cent. 1 EURO = kb. 34,6 MUR. A legfőbb hitelkártyákat is elfogadják (American Express, Diners, Mastercard, Visa).

Elektromosság: 220-240 V, nem európai szabvány.

Telefonálás: Magyarországról 00 230 ezután a 7 jegyű telefonszám. Mauritiusról 00 36 körzetszám + telefonszám. A mobiltelefonok működnek.
Vízum: magyar állampolgároknak vízum nem szükséges, 3 hónapnál hosszabb tartózkodást a helyszínen engedélyeztetni kell. Az útlevélnek 6 hónapig érvényesnek kell lennie.

Öltözködés : Könnyű nyári viselet javasolt. Vigyünk magunkkal nyári kalapot, magasfaktorszámú napkrémet és napszemüveget.

Strandok: kismértékű apály-dagály jellemzi, mely homokos, helyenként sziklás.

Borravaló : Nem kötelező, de bárokban, éttermekben jó néven veszik, ha elégedettek vagyunk a szolgáltatással.

Közlekedés: Mauritiuson baloldali közlekedés van. A helyi buszok elég sűrűn járnak és a sziget minden szegletében megállnak. Elég olcsók, érdemes kipróbálni! A taxikat ki lehet bérelni fél vagy teljes napra sofőrrel, természetesen előtte ki kell alkudni az árat! Számos helyen lehet autót vagy biciklit bérelni.

Nemzetközi Repülőtér: (MRU) Sir Seewoosagur Ramgoolam Air Termal (melyet Plaisance-ként is ismernek) 3 km-re található Mahébourg-tól, 48 km-re Port Luistól, 70 km-re Grand Baie-től.

Nyelv: az angol Mauritius hivatalos nyelve. Széles körben beszélik a franciát, a kreolt, a hindit, és a bhojpurit. Emellett az urdu és a kínai is a beszélt nyelvek közé tartozik.

Egészségügyi tanácsok: Mauritiusra semilyen védőoltás illetve gyógyszer nem szükséges. Ivóvíz: csak a palackozott víz fogyásztását javasoljuk.

Nyitvatartások : Bankok: hétfő-csütörtök: 09:15-15:15, péntek: 09:15-17:15. Az üdülőövezetek környékén az üzletek általában 21.00 óráig nyitva vannak.

Időjárás: Egész évben az átlag hőmérséklet 20-26 °C között mozog, viszont a tengerparton átlagosan 3-5 °C-kal magasabb. A sziget nyugati és északi része melegebb és szárazabb, mint a keleti és déli rész. A nyár novembertől áprilisig
(32-34°C), magas páratartalom (90%). A víz hőmérséklete 22-27°C.

A legendás "dodo" egy kizárólag Mauritiuson honos madárfaj volt. Ez egy ritka nagy és kövér madár volt, a hatalmas hasától még repülni sem bírt. Nem csoda, hogy példányai áldozatul estek a szigetre érkező első portugálok és hollandok mohóságának, akik alig néhány évtized leforgása alatt kiirtották e ritka fajt. Noha ma már csak múzeumokban láthatunk néhány rekonstruált példányt, képzeletünkben továbbra is él, és megannyi legenda alapjául szolgál e madár.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Mahébourg.
Külképviseletek

Port Louis - Tiszteletbeli Konzulátus
Felügyelő külképviselet: Nairobi
Cím: 36, Georges Guibert Street, Floreal, Mauritius
Előhívó: 230
Telefon: 696-50-14
Ügyelet: 250-2388 (mobil)
Tiszteletbeli konzul: Marie Jacques Guy Hugnin
Fax: 697-81-94
E-mail: guyhugnin@intnet.mu
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 230
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 1 084 000 fő
Népsűrűség: 550.50 fő/km2
Nyelvek: angol, francia alapú kreol, kínai, hindi, urdu, francia.
Népcsoportok: indiai származású (68%), kínai (4%), mulatt és egyéb (28%).
Vallások: hindu (51%), keresztény (30%), mohamedán (16%), buddhista (3%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 2 040.00 km2
Nagyobb települések: Port Louis 143 000, Beau Bassin-Rose Hill 94 000, Vacoas-Phoenix 92 000, Curepipe 75 000, Quatre Bornes 72 000.
Legmagasabb pontok: Piton de la Petite Riviére Noire 826 m.
Földrajz

A vulkanikus eredetű Mauritius sziget ébenfákból álló trópusi őserdővel borított felszíne a tengerparton sík, beljebb hegyvidéki és fennsík jellegű. A hozzá tartozó többi sziget korallból épül fel.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 2 700 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Az Indiai-óceán smaragdzöld szigete
Az Indiai-óceán piciny szigetének történelméről egészen 975-ig nem beszélhetünk. Egészen eddig a mindössze 1865 négyzetkilométer nagyságú egzotikus szárazföld érintetlen maradt. Elsőként arab tengerészek kötöttek ki partjain, akik Ezüst-szigetnek nevezték el. Mauritius ezt követően közel 500 évig szendergett békésen.Egy portugál tengerész újabb névadása után, (Hattyúk-szigete) Mauritius csupán néhány kalózhajó bázisaként szolgált sok-sok évig.Az első számottevő történelmi esemény a hollandok nevéhez köthető. A szigetet gyarmatosítani kezdték annak érdekében, hogy az Európában oly drága ébenfát kiaknázhassák. A sziget addigi 25 fős népessége, közel 100-ra emelkedett. A hollandok mauritiusi tartózkodásának egyik legmaradandóbb jelképe, a szigeten azóta is nagy mennyiségben előforduló cukornád. A gyarmatosítás folyamán a hollandok több akadályba is ütköztek. Ilyen volt például a szigetet sújtó ciklonok, a szárazság, a különféle betegségek megjelenése, illetve a kalózok folytonos támadásai is, ezért egy utolsó sikertelen próbálkozás után, a hollandok 1710-ben végleg elhagyták a smaragdzöld szigetet.Mindössze öt évvel később, Mauritius szigetére ismét új látogatók érkeztek. Elszánt és tettre kész kormányzójuk hamar meghódította a térséget, így a franciák utakat, ültetvényeket alakítottak ki, megerősítették a kikötővárost, sőt még egy kórházat is fölépítettek. Ezt követően, a francia védelmet élvező kalózok számos alkalommal kifosztották a kelet-indiai hajóúton haladó brit hajókat. Természetesen ez az eseménysorozat a britek részéről sem múlhatott el tettek nélkül, így 1802-ben a britek megtorlásként blokád alá vették az egész szigetet. Ugyanekkor a britek visszaadták a sziget régi holland nevét, így ettől az időszaktól a szigetet Mauritiusként ismerhetjük.Mauritius szigete az Indiai-óceán habjai között, Madagaszkártól kb. 900 négyzetkilométerre fekszik. Közkedvelt úti cél, hiszen itt mindenki megtalálhatja a neki tetsző kikapcsolódási formát. A napfény szerelmesei meseszép, hófehér homokkal borított partjain napfürdőzhetnek, a víz szerelmesei az egyedülálló korallzátonyok között búvárkodhatnak, a sportkedvelők pedig a sziget belsejében kialakított golf pályákon lazíthatnak. A smaragdzöld sziget ezzel azonban korántsem merítette ki színes tárházát. A következő 10 pontban azokat a látványosságokat szedtük egy csokorba, amelyeket mindenképpen látnia kell, ha Mauritiusra látogat.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: