Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Az Indiai-óceán smaragdzöld szigete
2015. október 09.

Az Indiai-óceán piciny szigetének történelméről egészen 975-ig nem beszélhetünk. Egészen eddig a mindössze 1865 négyzetkilométer nagyságú egzotikus szárazföld érintetlen maradt. Elsőként arab tengerészek kötöttek ki partjain, akik Ezüst-szigetnek nevezték el.
Mauritius ezt követően közel 500 évig szendergett békésen.



Egy portugál tengerész újabb névadása után, (Hattyúk-szigete) Mauritius csupán néhány kalózhajó bázisaként szolgált sok-sok évig.
Az első számottevő történelmi esemény a hollandok nevéhez köthető. A szigetet gyarmatosítani kezdték annak érdekében, hogy az Európában oly drága ébenfát kiaknázhassák. A sziget addigi 25 fős népessége, közel 100-ra emelkedett. A hollandok mauritiusi tartózkodásának egyik legmaradandóbb jelképe, a szigeten azóta is nagy mennyiségben előforduló cukornád. A gyarmatosítás folyamán a hollandok több akadályba is ütköztek. Ilyen volt például a szigetet sújtó ciklonok, a szárazság, a különféle betegségek megjelenése, illetve a kalózok folytonos támadásai is, ezért egy utolsó sikertelen próbálkozás után, a hollandok 1710-ben végleg elhagyták a smaragdzöld szigetet.

Mindössze öt évvel később, Mauritius szigetére ismét új látogatók érkeztek. Elszánt és tettre kész kormányzójuk hamar meghódította a térséget, így a franciák utakat, ültetvényeket alakítottak ki, megerősítették a kikötővárost, sőt még egy kórházat is fölépítettek. Ezt követően, a francia védelmet élvező kalózok számos alkalommal kifosztották a kelet-indiai hajóúton haladó brit hajókat. Természetesen ez az eseménysorozat a britek részéről sem múlhatott el tettek nélkül, így 1802-ben a britek megtorlásként blokád alá vették az egész szigetet. Ugyanekkor a britek visszaadták a sziget régi holland nevét, így ettől az időszaktól a szigetet Mauritiusként ismerhetjük.
Mauritius szigete az Indiai-óceán habjai között, Madagaszkártól kb. 900 négyzetkilométerre fekszik. Közkedvelt úti cél, hiszen itt mindenki megtalálhatja a neki tetsző kikapcsolódási formát. A napfény szerelmesei meseszép, hófehér homokkal borított partjain napfürdőzhetnek, a víz szerelmesei az egyedülálló korallzátonyok között búvárkodhatnak, a sportkedvelők pedig a sziget belsejében kialakított golf pályákon lazíthatnak. A smaragdzöld sziget ezzel azonban korántsem merítette ki színes tárházát. A következő 10 pontban azokat a látványosságokat szedtük egy csokorba, amelyeket mindenképpen látnia kell, ha Mauritiusra látogat.

forrás: www.nagyutazas.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Mauritius