Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mongólia

Hivatalos név: Mongolia Időzóna: GMT+08:00
Anyanyelven: Mongol Uls Autójelzés: MGL
Államforma: köztársaság Pénznem: mongol tugrik (MNT)
Főváros: Ulaanbaatar Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Mongólia a vad természetéről, nomád kultúrájáról és vendégszerető népéről híres, mely vonzza a turistákat a világ minden pontjáról.
Ebben az országban a legendás múlttal keveredik az a hely, amiben ma még rengeteg lehetőség rejlik.
A jelen Mongóliája olyan új helyet épít magának, ami megfelelően illeszkedhet a modern technológiába, a világgazdaságba, és a gyors fejlődés folyamatába.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Ulánbátor.
Ünnepnapok

Január 1: Újév
Február elején, holdfázistól függően: Holdújév
Március 8: Nőnap
Június 1: Anyák napja és Gyermeknap
Július 11-13: Naadam (Nemzeti Játékok)
November 26: Függetlenség napja
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 976
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 2 250 000 fő
Népsűrűség: 1.40 fő/km2
Nyelvek: halha mongol, kazah.
Népcsoportok: mongol (89%), burját, ojrot (6%), kazah, orosz, kínai (5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 1 565 500.00 km2
Nagyobb települések: Ulánbátor 619 000, Darhan 67 000, Erdenet 58 000.
Legmagasabb pontok: Hujtun 4374 m.
Főbb folyók: Szelenga, Orhon, Onon, Herlen.
Főbb tavak: Uvsz-tó, Hövszgöl-tó, Har Usz-tó , Hjargasz-tó, Bujr-tó.
Földrajz

A nyugati országrész 2000-4000 m magas hegységei 800-1200 m magas, sztyeppés félsivatagi mocsarakkal, sós tavakkal borított lefolyástalan medencéket zárnak közre. A keleti országrészben az erdős Hentij-hegység által északról határolt 1000-1200 m magas fennsíkok már a Góbi sztyeppés, félsivatagos peremvidékéhez tartoznak.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 473 USD

agrár-ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
Végső búcsú Lenintől
Metsző tekintet, összehúzott szemöldök, lépni készülő láb - a bolsevik forradalmár, Lenin bronzszobra Ulánbátorban valaha a Szovjetunió közelségét szimbolizálta.Az ikon már elszíneződött, és a kutya sem foglalkozik vele. Talapzata lassan az enyészeté, s manapság inkább eladásra szánt használt könyvek bemutatására használják. A dizájner ruhában járkáló mongol fiatalok valószínűleg nem fognak könnyet hullajtani érte, mikor eltávolítják, hogy árverésre bocsássák. A szovjet propaganda négyméteres relikviájáról Ulánbátor polgármestere, Bat-Uul Erdene hozta meg a döntést. Ő az egyike az eredeti 13 demokratának, akik segítettek 1990-ben a kommunizmus vértelen megdöntésében.A kommunisták már nem csupán a világ szemében, hanem saját embereik előtt is bűnösnek számítanak. Ezért gondolom azt, hogy el kell vinni innen a Lenin szobrot, mert az elnyomást fejezi ki - nyilatkozta Bat-Uul.Az 58 évvel ezelőtt felállított szoborért állítólag már két komoly vállalati érdeklődő is akadt, az egyik egy turista szervezet, amely már rendelkezik egy Sztálin szoborral is.A polgármester azon csodálkozott, hogy a szobor miképp maradhatott a helyén ilyen sokáig a szörnyű szovjet rezsim után. Durva rendszer volt - emlékezett vissza. A harmincas években két esztendő alatt mintegy 40 ezer embert veszítettünk el.1924-es halála után több ezer Lenin szobrot állítottak fel a volt szovjet érdekszféra államaiban, a legtöbbet azonban ledöntötték vagy beolvasztották, esetleg retro díszletnek használták fel a rendszer bukását követően.Az ulánbátori emlékmű vélhetően azért élte túl ilyen sokáig, mert az idősebb generáció még mindig úgy emlékszik vissza Leninre, mint aki támogatta Mongóliát az 1921-es függetlenségi harcában.Az új világrend azonban változásokat követel. A polgármester reméli, hogy egy új szobor is kerül a régi helyére. Bat-Uul a korábbi mongol kormányfőre, Amarra gondol elsősorban, akit 1941-ben végeztek ki az oroszországi Omskban.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: