Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Mongólia

Hivatalos név: Mongolia Időzóna: GMT+08:00
Anyanyelven: Mongol Uls Autójelzés: MGL
Államforma: köztársaság Pénznem: mongol tugrik (MNT)
Főváros: Ulaanbaatar Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Mongólia a vad természetéről, nomád kultúrájáról és vendégszerető népéről híres, mely vonzza a turistákat a világ minden pontjáról.
Ebben az országban a legendás múlttal keveredik az a hely, amiben ma még rengeteg lehetőség rejlik.
A jelen Mongóliája olyan új helyet épít magának, ami megfelelően illeszkedhet a modern technológiába, a világgazdaságba, és a gyors fejlődés folyamatába.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Ulánbátor.
Ünnepnapok

Január 1: Újév
Február elején, holdfázistól függően: Holdújév
Március 8: Nőnap
Június 1: Anyák napja és Gyermeknap
Július 11-13: Naadam (Nemzeti Játékok)
November 26: Függetlenség napja
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 976
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 2 250 000 fő
Népsűrűség: 1.40 fő/km2
Nyelvek: halha mongol, kazah.
Népcsoportok: mongol (89%), burját, ojrot (6%), kazah, orosz, kínai (5%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 1 565 500.00 km2
Nagyobb települések: Ulánbátor 619 000, Darhan 67 000, Erdenet 58 000.
Legmagasabb pontok: Hujtun 4374 m.
Főbb folyók: Szelenga, Orhon, Onon, Herlen.
Főbb tavak: Uvsz-tó, Hövszgöl-tó, Har Usz-tó , Hjargasz-tó, Bujr-tó.
Földrajz

A nyugati országrész 2000-4000 m magas hegységei 800-1200 m magas, sztyeppés félsivatagi mocsarakkal, sós tavakkal borított lefolyástalan medencéket zárnak közre. A keleti országrészben az erdős Hentij-hegység által északról határolt 1000-1200 m magas fennsíkok már a Góbi sztyeppés, félsivatagos peremvidékéhez tartoznak.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 473 USD

agrár-ipari ország.
Kapcsolódó cikkek
Végső búcsú Lenintől
Metsző tekintet, összehúzott szemöldök, lépni készülő láb - a bolsevik forradalmár, Lenin bronzszobra Ulánbátorban valaha a Szovjetunió közelségét szimbolizálta.Az ikon már elszíneződött, és a kutya sem foglalkozik vele. Talapzata lassan az enyészeté, s manapság inkább eladásra szánt használt könyvek bemutatására használják. A dizájner ruhában járkáló mongol fiatalok valószínűleg nem fognak könnyet hullajtani érte, mikor eltávolítják, hogy árverésre bocsássák. A szovjet propaganda négyméteres relikviájáról Ulánbátor polgármestere, Bat-Uul Erdene hozta meg a döntést. Ő az egyike az eredeti 13 demokratának, akik segítettek 1990-ben a kommunizmus vértelen megdöntésében.A kommunisták már nem csupán a világ szemében, hanem saját embereik előtt is bűnösnek számítanak. Ezért gondolom azt, hogy el kell vinni innen a Lenin szobrot, mert az elnyomást fejezi ki - nyilatkozta Bat-Uul.Az 58 évvel ezelőtt felállított szoborért állítólag már két komoly vállalati érdeklődő is akadt, az egyik egy turista szervezet, amely már rendelkezik egy Sztálin szoborral is.A polgármester azon csodálkozott, hogy a szobor miképp maradhatott a helyén ilyen sokáig a szörnyű szovjet rezsim után. Durva rendszer volt - emlékezett vissza. A harmincas években két esztendő alatt mintegy 40 ezer embert veszítettünk el.1924-es halála után több ezer Lenin szobrot állítottak fel a volt szovjet érdekszféra államaiban, a legtöbbet azonban ledöntötték vagy beolvasztották, esetleg retro díszletnek használták fel a rendszer bukását követően.Az ulánbátori emlékmű vélhetően azért élte túl ilyen sokáig, mert az idősebb generáció még mindig úgy emlékszik vissza Leninre, mint aki támogatta Mongóliát az 1921-es függetlenségi harcában.Az új világrend azonban változásokat követel. A polgármester reméli, hogy egy új szobor is kerül a régi helyére. Bat-Uul a korábbi mongol kormányfőre, Amarra gondol elsősorban, akit 1941-ben végeztek ki az oroszországi Omskban.