Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Végső búcsú Lenintől
2012. október 15.

Metsző tekintet, összehúzott szemöldök, lépni készülő láb - a bolsevik forradalmár, Lenin bronzszobra Ulánbátorban valaha a Szovjetunió közelségét szimbolizálta.

Az ikon már elszíneződött, és a kutya sem foglalkozik vele. Talapzata lassan az enyészeté, s manapság inkább eladásra szánt használt könyvek bemutatására használják. A dizájner ruhában járkáló mongol fiatalok valószínűleg nem fognak könnyet hullajtani érte, mikor eltávolítják, hogy árverésre bocsássák.

A szovjet propaganda négyméteres relikviájáról Ulánbátor polgármestere, Bat-Uul Erdene hozta meg a döntést. Ő az egyike az eredeti 13 demokratának, akik segítettek 1990-ben a kommunizmus vértelen megdöntésében.

A kommunisták már nem csupán a világ szemében, hanem saját embereik előtt is bűnösnek számítanak. Ezért gondolom azt, hogy el kell vinni innen a Lenin szobrot, mert az elnyomást fejezi ki - nyilatkozta Bat-Uul.

Az 58 évvel ezelőtt felállított szoborért állítólag már két komoly vállalati érdeklődő is akadt, az egyik egy turista szervezet, amely már rendelkezik egy Sztálin szoborral is.

A polgármester azon csodálkozott, hogy a szobor miképp maradhatott a helyén ilyen sokáig a szörnyű szovjet rezsim után. Durva rendszer volt - emlékezett vissza. A harmincas években két esztendő alatt mintegy 40 ezer embert veszítettünk el.

1924-es halála után több ezer Lenin szobrot állítottak fel a volt szovjet érdekszféra államaiban, a legtöbbet azonban ledöntötték vagy beolvasztották, esetleg retro díszletnek használták fel a rendszer bukását követően.

Az ulánbátori emlékmű vélhetően azért élte túl ilyen sokáig, mert az idősebb generáció még mindig úgy emlékszik vissza Leninre, mint aki támogatta Mongóliát az 1921-es függetlenségi harcában.

Az új világrend azonban változásokat követel. A polgármester reméli, hogy egy új szobor is kerül a régi helyére. Bat-Uul a korábbi mongol kormányfőre, Amarra gondol elsősorban, akit 1941-ben végeztek ki az oroszországi Omskban.

forrás: VJM.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Ulaanbaatar
Mongólia