Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Litvánia

Hivatalos név: Litván köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Lietuvas Respublika Autójelzés: LT
Államforma: köztársaság Pénznem: litván litas (LTL)
Főváros: Vilnius Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Litván Köztársaság állam Északkelet-Európában, a Balti-tenger partján. Litvánia a legnagyobb és legnépesebb balti állam, a Balti-alföld déli részén terül el Legnagyobb része hullámos alföld, 100 méternél alacsonyabban fekvő terület. Az ország legmagasabb pontja 292 méteres.
Néhány tudós szerint a litván főváros, Vilnius mindössze néhány kilométerre délre van Európa földrajzi középpontjától.

A növényvilágot tekintve Litvánia gazdag borostyánlelőhelyekben.
Litvánia kb. 100 km hosszú partvonallal rendelkezik, amelyből csak 38 km-nek van közvetlen kijárata a Balti-tengerre.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Vilnius.
Helyi közlekedés

Vasutak hossza: 2002 km, ebből 122 km villamosított.
Közutak hossza: 44 515 km, ebből 35 800 km burkolt.
Legfontosabb kikötő: Klaipéda.
Ünnepnapok

Január 1. - Újév (Naujieji metai)
Február 16. - Az állam helyreállításának napja (Lietuvos Valstybės atkūrimo diena)
Március 11. - 1991, Litván függetlenség napja (Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena)
Húsvét (©v. Velykos)
Május 1. - Nemzetközi munkanap (Tarptautinė darbo diena)
Anyák napja (Motinos diena)
Június 24. - "Rasa" napja (Rasos ir Joninių diena)
Július 6. - Államalapítás napja (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena)
Augusztus 15. - Vallási ünnep (®oline)
November 1. - Mindenszentek napja (Visų ©ventųjų diena)
December 25-26 - Karácsony (©v. Kalėdos)
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 370
Rendőrség: 002
Tűzoltóság: 001
Mentők: 003
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 3 724 000 fő
Népsűrűség: 57.00 fő/km2
Nyelvek: litván.
Népcsoportok: litván (81,1%), orosz (8,5%), lengyel (7,0%), fehérorosz (1,5%), ukrán (1,0%), egyéb (0,9%).
Vallások: római katolikus (90%), ortodox (9%), egyéb (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 65 300.00 km2
Nagyobb települések: Vilnius 590 000, Kaunas 429 000, Klaipéda 206 000, Siauliai 148 000, Panevézys 132 000.
Legmagasabb pontok: Jouzapines kalnas 292 m.
Főbb folyók: Nemunas, Neris.
Földrajz

Területének túlnyomó része nem haladja meg a 100 méteres magasságot. A felszín formálásában az eljegesedések játszották a fő szerepet. A hullámos térszín fölé szigetszerűen kisebb-nagyobb morénahátságok magasodnak, közülük csak néhány emelkedik az alföldi magasság határértékét jelentő 200 méter fölé. A Nemunas deltájában széles tengerparti síkság terül el.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 310 USD

agrár-ipari ország.
Földterületének nagy része mars- és tóvidék. Sok a rét, a terület 19%-át erdő borítja.
Legfontosabb termesztett növények: rozs, zab, burgonya, rostlen, cukorrépa, zöldtakarmány.
Legfontosabb tenyésztett állatok: sertés, szarvasmarha, juh, baromfi.
Feldolgozóipar: élelmiszeripar (hús- és tejipar), gépgyártás, elektrotechnika, bútorgyártás, papírgyártás, vegyipar (műanyag-, kénsav- és műtrágyagyártás), építőanyag-ipar, textilipar, bőripar.
Kapcsolódó cikkek
11 ok, amiért érdemes Vilniusba utazni:
Az új utazási célpont, Vilnius, a nemcsak a 3,7 milliós Litvánia, de az egész Baltikum legnépesebb városa. Pécs 2010-es „szereplését” megelőzően jövőre Vilnius lesz Európa kulturális fővárosa. Több százezer látogatót várnak a több ezer kulturális eseményre.Vilniusban található Európa egyik legnagyobb óvárosa mellett az egyik legmodernebb negyede is, ahol a futurisztikus Európa-torony uralja a látképet. Az UNESCO világörökség listáján található óvárosban több mint ezer középkori épület áll még. Litvánia fővárosában található Európa egyik legrégebbi egyeteme, melyet Báthory István, Erdély fejedelme alapított 1579-ben.A városban a nyarak melegek, gyakran 30°C feletti napközbeni hőmérséklettel, ellenpontozva a téli hidegeket, amikor a hőmérséklet a -25 °C-ot is elérheti alkalmanként, melynek következtében a város folyói és tavai gyakran befagynak, lehetőséget teremtve a lékhalászatra.Vilnius igazi multikulturális hely, hiszen a többséget adó litvánok mellett jelentős számban élnek a városban lengyelek, oroszok és fehéroroszok is.Aki a városban jár, annak érdemes megtekinteni XV. században épült Szent Anna szép gótikus templomot.Szép építészeti emléket jelent a Vilnius-i Egyetem együttese a 17. században kialakított nagy udvarral, a közel 5 millió kötetet őrző 453 éves Egyetemi könyvtárral, és az 1426-ba épített, de többször átalakított, 68 méteres harangtoronnyal büszkélkedő Szent János templommal.Magyar szempontból érdekes látnivaló a Békés hegy, mely nevét Békés Gáspárról Báthory István hadvezéréről kapta. A protestáns Békés Gáspárt 1579-ben bekövetkezett halála után a katolikus egyház megtagadta eltemetni, ezért Báthory a város felé emelkedő magaslatot jelölte ki sírhelyéül. Emlékére emlékmű is épült, mely 1838-ban összedőlt. A romok között talált sisakot és koponyát, mint Békés Gáspár ereklyéit a Vilniusi Történelmi Múzeumban őrzik.Vilniusban élt a híres lantművész Bakfark Bálint is, aki litván asszonyt vett feleségül.A városban született Czeslaw Milos Nobel-díjas költő.A Balti térség az EU leggyorsabban fejlődő régiója, 2000 és 2006 között Lettország gazdasága nem kevesebb, mint 11,9%-al nőtt. Gazdasági elemzések szerint a három ország gazdasága 2020-ig évente 5-10%-al nő majd. Az euró bevezetését egységesen 2010-ben tervezik.
Megérkezett az első litván járat Ferihegyre
Néhány perccel 13 óra után landolt október 28-án Ferihegy betonján a flyLAL repülőgépe. Ez volt az első alkalom, hogy a litván légitársaság gépe Budapesten szállt le, mostantól azonban visszatérő vendég lesz a Saab 2000-es, hiszen a járat heti három alkalommal szállít utasokat a magyar főváros és Vilnius között.Vilnius Ferihegy vadonatúj célállomása, így nem „fehér folt” többé a Baltikum, hiszen az új járat segítségével két óra alatt lehet elérni a legnagyobb és legnépesebb balti állam fővárosát, ahonnan könnyedén továbbutazhatnak a 7,2 milliós térség bármelyik részébe. A célállomás mellett az azt üzemeltető légitársaság, a flyLAL is új Ferihegyen. A litván nemzeti légitársaság a 36. menetrend szerinti fuvarozó a BA palettáján. Mivel a flyLAL új célállomással gazdagította a repülőtér kínálatát, így a légitársaság élvezheti a Budapest Airport ösztönző rendszerének előnyeit. Ennek részeként a flyLAL az üzemelés első öt évében jelentős kedvezményben részesül a leszállási díjakból. Az első évben egyáltalán nem kell fizetnie a légitársaságnak a leszállásokért.Több érv is szól amellett, hogy valaki Vilniusban utazzon. Ezek közül néhány: a város nemcsak a 3,7 milliós Litvánia, hanem az egész Baltikum legnépesebb városa. Pécs 2010-es „szereplését” megelőzően jövőre Vilnius lesz Európa kulturális fővárosa. Több százezer látogatót várnak a több ezer kulturális eseményre. Vilniusban található Európa egyik legnagyobb óvárosa mellett az egyik legmodernebb negyede is, ahol a futurisztikus Európa-torony uralja a látképet. Végül, de nem utolsó sorban a Balti térség az EU leggyorsabban fejlődő régiója. 2000 és 2006 között Lettország gazdasága nem kevesebb, mint 11,9 százalékkal nőtt. Gazdasági elemzések szerint a három ország gazdasága 2020-ig évente 5-10 százalékkal nő majd.