Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Litvánia

Hivatalos név: Litván köztársaság Időzóna: GMT+02:00
Anyanyelven: Lietuvas Respublika Autójelzés: LT
Államforma: köztársaság Pénznem: litván litas (LTL)
Főváros: Vilnius Elektromosság: 220V
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Litván Köztársaság állam Északkelet-Európában, a Balti-tenger partján. Litvánia a legnagyobb és legnépesebb balti állam, a Balti-alföld déli részén terül el Legnagyobb része hullámos alföld, 100 méternél alacsonyabban fekvő terület. Az ország legmagasabb pontja 292 méteres.
Néhány tudós szerint a litván főváros, Vilnius mindössze néhány kilométerre délre van Európa földrajzi középpontjától.

A növényvilágot tekintve Litvánia gazdag borostyánlelőhelyekben.
Litvánia kb. 100 km hosszú partvonallal rendelkezik, amelyből csak 38 km-nek van közvetlen kijárata a Balti-tengerre.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Vilnius.
Helyi közlekedés

Vasutak hossza: 2002 km, ebből 122 km villamosított.
Közutak hossza: 44 515 km, ebből 35 800 km burkolt.
Legfontosabb kikötő: Klaipéda.
Ünnepnapok

Január 1. - Újév (Naujieji metai)
Február 16. - Az állam helyreállításának napja (Lietuvos Valstybės atkūrimo diena)
Március 11. - 1991, Litván függetlenség napja (Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo diena)
Húsvét (©v. Velykos)
Május 1. - Nemzetközi munkanap (Tarptautinė darbo diena)
Anyák napja (Motinos diena)
Június 24. - "Rasa" napja (Rasos ir Joninių diena)
Július 6. - Államalapítás napja (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo diena)
Augusztus 15. - Vallási ünnep (®oline)
November 1. - Mindenszentek napja (Visų ©ventųjų diena)
December 25-26 - Karácsony (©v. Kalėdos)
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 370
Rendőrség: 002
Tűzoltóság: 001
Mentők: 003
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 3 724 000 fő
Népsűrűség: 57.00 fő/km2
Nyelvek: litván.
Népcsoportok: litván (81,1%), orosz (8,5%), lengyel (7,0%), fehérorosz (1,5%), ukrán (1,0%), egyéb (0,9%).
Vallások: római katolikus (90%), ortodox (9%), egyéb (1%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 65 300.00 km2
Nagyobb települések: Vilnius 590 000, Kaunas 429 000, Klaipéda 206 000, Siauliai 148 000, Panevézys 132 000.
Legmagasabb pontok: Jouzapines kalnas 292 m.
Főbb folyók: Nemunas, Neris.
Földrajz

Területének túlnyomó része nem haladja meg a 100 méteres magasságot. A felszín formálásában az eljegesedések játszották a fő szerepet. A hullámos térszín fölé szigetszerűen kisebb-nagyobb morénahátságok magasodnak, közülük csak néhány emelkedik az alföldi magasság határértékét jelentő 200 méter fölé. A Nemunas deltájában széles tengerparti síkság terül el.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 310 USD

agrár-ipari ország.
Földterületének nagy része mars- és tóvidék. Sok a rét, a terület 19%-át erdő borítja.
Legfontosabb termesztett növények: rozs, zab, burgonya, rostlen, cukorrépa, zöldtakarmány.
Legfontosabb tenyésztett állatok: sertés, szarvasmarha, juh, baromfi.
Feldolgozóipar: élelmiszeripar (hús- és tejipar), gépgyártás, elektrotechnika, bútorgyártás, papírgyártás, vegyipar (műanyag-, kénsav- és műtrágyagyártás), építőanyag-ipar, textilipar, bőripar.
Kapcsolódó cikkek
11 ok, amiért érdemes Vilniusba utazni:
Az új utazási célpont, Vilnius, a nemcsak a 3,7 milliós Litvánia, de az egész Baltikum legnépesebb városa. Pécs 2010-es „szereplését” megelőzően jövőre Vilnius lesz Európa kulturális fővárosa. Több százezer látogatót várnak a több ezer kulturális eseményre.Vilniusban található Európa egyik legnagyobb óvárosa mellett az egyik legmodernebb negyede is, ahol a futurisztikus Európa-torony uralja a látképet. Az UNESCO világörökség listáján található óvárosban több mint ezer középkori épület áll még. Litvánia fővárosában található Európa egyik legrégebbi egyeteme, melyet Báthory István, Erdély fejedelme alapított 1579-ben.A városban a nyarak melegek, gyakran 30°C feletti napközbeni hőmérséklettel, ellenpontozva a téli hidegeket, amikor a hőmérséklet a -25 °C-ot is elérheti alkalmanként, melynek következtében a város folyói és tavai gyakran befagynak, lehetőséget teremtve a lékhalászatra.Vilnius igazi multikulturális hely, hiszen a többséget adó litvánok mellett jelentős számban élnek a városban lengyelek, oroszok és fehéroroszok is.Aki a városban jár, annak érdemes megtekinteni XV. században épült Szent Anna szép gótikus templomot.Szép építészeti emléket jelent a Vilnius-i Egyetem együttese a 17. században kialakított nagy udvarral, a közel 5 millió kötetet őrző 453 éves Egyetemi könyvtárral, és az 1426-ba épített, de többször átalakított, 68 méteres harangtoronnyal büszkélkedő Szent János templommal.Magyar szempontból érdekes látnivaló a Békés hegy, mely nevét Békés Gáspárról Báthory István hadvezéréről kapta. A protestáns Békés Gáspárt 1579-ben bekövetkezett halála után a katolikus egyház megtagadta eltemetni, ezért Báthory a város felé emelkedő magaslatot jelölte ki sírhelyéül. Emlékére emlékmű is épült, mely 1838-ban összedőlt. A romok között talált sisakot és koponyát, mint Békés Gáspár ereklyéit a Vilniusi Történelmi Múzeumban őrzik.Vilniusban élt a híres lantművész Bakfark Bálint is, aki litván asszonyt vett feleségül.A városban született Czeslaw Milos Nobel-díjas költő.A Balti térség az EU leggyorsabban fejlődő régiója, 2000 és 2006 között Lettország gazdasága nem kevesebb, mint 11,9%-al nőtt. Gazdasági elemzések szerint a három ország gazdasága 2020-ig évente 5-10%-al nő majd. Az euró bevezetését egységesen 2010-ben tervezik.
Megérkezett az első litván járat Ferihegyre
Néhány perccel 13 óra után landolt október 28-án Ferihegy betonján a flyLAL repülőgépe. Ez volt az első alkalom, hogy a litván légitársaság gépe Budapesten szállt le, mostantól azonban visszatérő vendég lesz a Saab 2000-es, hiszen a járat heti három alkalommal szállít utasokat a magyar főváros és Vilnius között.Vilnius Ferihegy vadonatúj célállomása, így nem „fehér folt” többé a Baltikum, hiszen az új járat segítségével két óra alatt lehet elérni a legnagyobb és legnépesebb balti állam fővárosát, ahonnan könnyedén továbbutazhatnak a 7,2 milliós térség bármelyik részébe. A célállomás mellett az azt üzemeltető légitársaság, a flyLAL is új Ferihegyen. A litván nemzeti légitársaság a 36. menetrend szerinti fuvarozó a BA palettáján. Mivel a flyLAL új célállomással gazdagította a repülőtér kínálatát, így a légitársaság élvezheti a Budapest Airport ösztönző rendszerének előnyeit. Ennek részeként a flyLAL az üzemelés első öt évében jelentős kedvezményben részesül a leszállási díjakból. Az első évben egyáltalán nem kell fizetnie a légitársaságnak a leszállásokért.Több érv is szól amellett, hogy valaki Vilniusban utazzon. Ezek közül néhány: a város nemcsak a 3,7 milliós Litvánia, hanem az egész Baltikum legnépesebb városa. Pécs 2010-es „szereplését” megelőzően jövőre Vilnius lesz Európa kulturális fővárosa. Több százezer látogatót várnak a több ezer kulturális eseményre. Vilniusban található Európa egyik legnagyobb óvárosa mellett az egyik legmodernebb negyede is, ahol a futurisztikus Európa-torony uralja a látképet. Végül, de nem utolsó sorban a Balti térség az EU leggyorsabban fejlődő régiója. 2000 és 2006 között Lettország gazdasága nem kevesebb, mint 11,9 százalékkal nőtt. Gazdasági elemzések szerint a három ország gazdasága 2020-ig évente 5-10 százalékkal nő majd.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: