Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Irak

Hivatalos név: Iraki Köztársaság Időzóna: GMT+03:00
Anyanyelven: Al Jumhuriyah Al Iraqiyah Autójelzés: IRQ
Államforma: köztársaság Pénznem: iraki dinár (IQD)
Főváros: Bagdad Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Irak a régi Mezopotámia területén fekszik, főleg sivatagos területű, viszont a Tigris és Eufrátesz folyók között igen termékeny területű.
Irak a sumér kultúra otthona volt, ezt a területet a "Civilizáció bölcsőjének" is hívják.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Baghdad, Al Basrah.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 964
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 18 279 000 fő
Népsűrűség: 41.70 fő/km2
Nyelvek: arab, kurd.
Népcsoportok: arab (75%), kurd (15%), iráni (4%), török (2%), perzsa, egyéb (4%).
Vallások: mohamedán (95%) ebből síita (55%), szunnita (40%), keresztény (3%), egyéb (2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 438 317.00 km2
Nagyobb települések: Baghdad (Bagdad) 3 845 000, Al Basrah (Baszra) 617 000, Al Mawsil (Moszul) 571 000, Kirkuk (Kirkuk) 570 000.
Legmagasabb pontok: Kuhi Hajji Ibrahim 3600 m.
Főbb folyók: Eufrátesz (Al Furat), Tigris (Nahr Dijlah).
Főbb tavak: Al Hammari-tó, Milh-tó, Habbaniyahi-tó, Sadiyah-tó, Tharthar-tó, Dalmaj-tó.
Földrajz

A Tigris és az Eufrátesz által közrezárt száraz éghajlatú Mezopotámia alföldjét nyugatról sivatag, északról a kurd felföld hegyei, keletről pedig a Zagrosz-hegység határolja.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 3 654 USD

agrárország, fejlődő iparral, jelentős kőolaj-kitermeléssel.
Kapcsolódó cikkek
Utazás egy másik Irakba
Újra feltűnnek a nyugati tévécsatornákon az iraki országimázs filmek és reklámhirdetések, amelyben egy "másik Irakról" igyekeznek meggyőzni a turistákat. A "The Other Iraq" nevű, az Egyesült Államokban futó kampány tulajdonképpen az északi kurd területek biztonságát és szépségét hivatott megismertetni a világgal. Életképes ötleteink vannak - mondta Nimrud Youkhana, kurd idegenforgalmi miniszter, aki az új intézményben 417 alkalmazottal a nemzetközi kapcsolatok erősítésén fáradozik. Első körben befektetőket keresnek szálloda és üdülőkomplexumok építéséhez, valamint további fontos kérdés a nemzetközi légi forgalom erősítése is. Konkrét turisztikai ajánlatokat illetően elsősorban fesztiválokban és a kurd nemzeti hagyományok megismerését elősegítő folklórprogramokban gondolkodnak. A Kurd Befektetési Tanács tavaly nyáron 3,5 milliárd dollárt hagyott jóvá infrastrukturális fejlesztésekre. Ugyanebből a 3,5 milliárd dollárból sürgetnék a nemzetközi reptér közelében található városban 14 nagysebességű internet kapcsolattal felszerelt toronyház építését, valamint a Kempinski szállodalánc építkezésének első kapavágásait. Más szállodaláncok keleti terjeszkedése is bizalomra adhat okot az iraki turizmus számára. Az osztrák tulajdonú idén ötven esztendős Falkensteiner Tourism Group például nemcsak Kelet-Európában (Kassa, Várna,) és a délszláv területeken (Belgrád, Zadar) terjeszkedik négy-ötcsillagos családi, városi és wellness szállodáival, hanem a tervek szerint 2009-ben Kazahsztánt is elérni innovatív ötleteivel. A turizmusba fektetett kurd reményeket tovább erősítheti, hogy a régióban szinte egyedüliként a szintén osztrák Austrian Airlines üzemeltet járatokat. A Bécs-Erbil járat egy héten négy alkalommal repül. A világ országai közül, egy kivételével csak európai államok előlegezték meg a bizalmat az északi iraki autonóm területek számára. Dánia, Japán, Ausztria, Svédország, és Hollandia hivatalosan is megszüntette a beutazási tilalmat turistái számára, és többé nem tekinti válságövezetnek Kurdisztánt. A legoptimistább a 35 éves múlttal rendelkező brit Hinterland Travel utazási iroda, melynek afganisztáni kalandtúráját a világ 50 legjobb "kirándulásai" közé választották. A Közel-Kelet specialistaként is ismert utazási iroda idén szeptemberben már a második 60 fős csoportját viszi Kurdisztánba, jövőre pedig újabb két csoportot szervez az észak iraki területre. (origo)