Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Irak

Hivatalos név: Iraki Köztársaság Időzóna: GMT+03:00
Anyanyelven: Al Jumhuriyah Al Iraqiyah Autójelzés: IRQ
Államforma: köztársaság Pénznem: iraki dinár (IQD)
Főváros: Bagdad Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Irak a régi Mezopotámia területén fekszik, főleg sivatagos területű, viszont a Tigris és Eufrátesz folyók között igen termékeny területű.
Irak a sumér kultúra otthona volt, ezt a területet a "Civilizáció bölcsőjének" is hívják.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Baghdad, Al Basrah.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 964
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 18 279 000 fő
Népsűrűség: 41.70 fő/km2
Nyelvek: arab, kurd.
Népcsoportok: arab (75%), kurd (15%), iráni (4%), török (2%), perzsa, egyéb (4%).
Vallások: mohamedán (95%) ebből síita (55%), szunnita (40%), keresztény (3%), egyéb (2%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 438 317.00 km2
Nagyobb települések: Baghdad (Bagdad) 3 845 000, Al Basrah (Baszra) 617 000, Al Mawsil (Moszul) 571 000, Kirkuk (Kirkuk) 570 000.
Legmagasabb pontok: Kuhi Hajji Ibrahim 3600 m.
Főbb folyók: Eufrátesz (Al Furat), Tigris (Nahr Dijlah).
Főbb tavak: Al Hammari-tó, Milh-tó, Habbaniyahi-tó, Sadiyah-tó, Tharthar-tó, Dalmaj-tó.
Földrajz

A Tigris és az Eufrátesz által közrezárt száraz éghajlatú Mezopotámia alföldjét nyugatról sivatag, északról a kurd felföld hegyei, keletről pedig a Zagrosz-hegység határolja.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 3 654 USD

agrárország, fejlődő iparral, jelentős kőolaj-kitermeléssel.
Kapcsolódó cikkek
Utazás egy másik Irakba
Újra feltűnnek a nyugati tévécsatornákon az iraki országimázs filmek és reklámhirdetések, amelyben egy "másik Irakról" igyekeznek meggyőzni a turistákat. A "The Other Iraq" nevű, az Egyesült Államokban futó kampány tulajdonképpen az északi kurd területek biztonságát és szépségét hivatott megismertetni a világgal. Életképes ötleteink vannak - mondta Nimrud Youkhana, kurd idegenforgalmi miniszter, aki az új intézményben 417 alkalmazottal a nemzetközi kapcsolatok erősítésén fáradozik. Első körben befektetőket keresnek szálloda és üdülőkomplexumok építéséhez, valamint további fontos kérdés a nemzetközi légi forgalom erősítése is. Konkrét turisztikai ajánlatokat illetően elsősorban fesztiválokban és a kurd nemzeti hagyományok megismerését elősegítő folklórprogramokban gondolkodnak. A Kurd Befektetési Tanács tavaly nyáron 3,5 milliárd dollárt hagyott jóvá infrastrukturális fejlesztésekre. Ugyanebből a 3,5 milliárd dollárból sürgetnék a nemzetközi reptér közelében található városban 14 nagysebességű internet kapcsolattal felszerelt toronyház építését, valamint a Kempinski szállodalánc építkezésének első kapavágásait. Más szállodaláncok keleti terjeszkedése is bizalomra adhat okot az iraki turizmus számára. Az osztrák tulajdonú idén ötven esztendős Falkensteiner Tourism Group például nemcsak Kelet-Európában (Kassa, Várna,) és a délszláv területeken (Belgrád, Zadar) terjeszkedik négy-ötcsillagos családi, városi és wellness szállodáival, hanem a tervek szerint 2009-ben Kazahsztánt is elérni innovatív ötleteivel. A turizmusba fektetett kurd reményeket tovább erősítheti, hogy a régióban szinte egyedüliként a szintén osztrák Austrian Airlines üzemeltet járatokat. A Bécs-Erbil járat egy héten négy alkalommal repül. A világ országai közül, egy kivételével csak európai államok előlegezték meg a bizalmat az északi iraki autonóm területek számára. Dánia, Japán, Ausztria, Svédország, és Hollandia hivatalosan is megszüntette a beutazási tilalmat turistái számára, és többé nem tekinti válságövezetnek Kurdisztánt. A legoptimistább a 35 éves múlttal rendelkező brit Hinterland Travel utazási iroda, melynek afganisztáni kalandtúráját a világ 50 legjobb "kirándulásai" közé választották. A Közel-Kelet specialistaként is ismert utazási iroda idén szeptemberben már a második 60 fős csoportját viszi Kurdisztánba, jövőre pedig újabb két csoportot szervez az észak iraki területre. (origo)
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: