Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ecuador

Hivatalos név: Ecuadori Köztársaság Időzóna: GMT-06:00
Anyanyelven: República Del Ecuador Autójelzés: EC
Államforma: köztársaság Pénznem: amerikai dollár (USD)
Főváros: Quito Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Ecuador egy apró ország, ugyanakkor egy nagy adag látványosság várja az ide érkezőket.

Ecuador a legkisebb ország az Andok göröngyös magasföldjén; a kultúrájában ma is létező, sokszínű, bennszülött szokások élnek, jól megőrzött és bevált építészeti megoldásokkal rendelkeznek, és szokatlan vulkáni tájak és sűrű esőerdők váltakoznak - és ez mind egy kis országon belül.

Városok Utazási információk
Közbiztonság

Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek" kategóriájába tartozik.

Az ország terrorista fenyegetettsége alacsony, mindazonáltal a közbiztonság általában véve rossznak mondható. Külföldiek így magyar állampolgárok- Sucumbios, Orellana, Carchi, valamint Esmeraldas tartományokba történő utazása különösen veszélyes (kábítószer- és fegyvercsempészetre szakosodott szervezett bűnözés jelenléte, kolumbiai illegális fegyveres csoportok tevékenysége). Jelentős, külföldieket is veszélyeztető tényező a különféle demonstrációk, tüntetések, útlezárások gyakori előfordulása, melyekre a hatóságok rendszerint könnygáz és vízágyúk bevetésével válaszolnak. Helyi specialitás a robbanóanyaggal töltött röplapszóró berendezések működtetése, mely esetenként ugyancsak komoly sérülések forrása lehet.

Ecuador területén mind az erőszakos, mind az erőszak nélküli bűnözés formái igen gyakran előfordulnak. A külföldiek által látogatott nagyvárosok közül elsősorban Quitóban (Panecillo, El Tejar, Parroquia San Sebastian, Av. Cristóbal Colon y Gonzalez Suarez városrészek) és Guayaquilban (repülőtér, La Bahia, Cerro del Carmen városrészek) kell különös óvatosságot tanúsítani. Külföldiek kábítószerrel történő elbódítása és kirablása Ecuadorban is gyakori.

Az Ecuadorban szabálysértést, vagy bűncselekményt elkövető külföldi állampolgár jelentős pénzbüntetésre, azonnali kiutasításra, rosszabb esetben letartóztatásra és hosszú börtönbüntetésre számíthat. Az egyes büntetési tételek általában magasabbak az otthon érvényben lévőknél, illetőleg az eljárás lassúsága miatt a vádlott akár éveket is tölthet előzetes letartóztatásban. Különösen vonatkozik mindez a fegyver , vagy kábítószer illegális birtoklásának és csempészetének bűncselekményére, melyet a helyi hatóságok rendkívül szigorúan büntetnek. (Mivel nem számít mentőkörülménynek, ha az illető nem tud arról, hogy bűncsekményt követ el, különös gondossággal kell ügyelni arra, hogy személyes holmihoz, poggyászhoz idegen személy ne férhessen hozzá és célszerű erről tüzetes ellenőrzéssel is meggyőződni.). Ugyancsak nagyon súlyos a különböző szexuális bűncselekmények (pl.gyermek-pornográfia terjesztése) büntetése. A börtönviszonyok európai mércével mérve rendkívül rosszak. Az elítéltek élelmezése, elhelyezése és ellátása kritikán aluli. A börtönökön belül sok esetben fegyverrel is rendelkező bűnöző csoportok tevékenykednek, melyek bántalmazzák, megfélemlítik, és zsarolják rabtársaikat. (A büntetés-végrehajtásban is jelen lévő nagyfokú korrupció miatt a hatóságok szemet hunynak e jelenségek felett, melyek megakadályozására amúgy sem lennének képesek a jelenlegi körülmények között).
Egészségügy

A főváros, Quito magas fekvése miatt jelent egészségügyi kockázatot a szív és érrendszeri betegségekben szenvedők számára, az alacsonyabban fekvő részeken viszont trópusi betegségek (malária, denge, sárgaláz) előfordulásával lehet számolni. A sürgősségi egészségügyi ellátás színvonala általában rendkívül alacsony. A Galapagos-szigetekre utazóknak számolniuk kell azzal hogy komolyabb orvosi beavatkozást lehetővé tévő orvosi infrastruktúra a helyszínen nem áll rendelkezésre, a legközelebbi kórház kb. 1000 km-re található.

Biztosítás: Utas- és balesetbiztosítás megkötése a tervezett utazás előtt feltétlenül ajánlott. Meglévő biztosítás esetén célszerű ellenőrizni, hogy érvényessége kiterjed-e Ecuadorra is.
Nemzetközi repülőterek

Quito, Guayaquil.
Helyi közlekedés

A szárazföldi közlekedés biztonsága erős kívánnivalókat hagy maga után, különösen az esti és az éjszakai órákban. A távolsági tömegközlekedésben résztvevők gyakran célpontjai olyan köztörvényes bűncselekményeknek, mint rablás és szexuális zaklatás. Az úthálózat minősége rendkívül rossz, a közlekedési szabályok betartása esetleges. Az esőzések a hegyvidéki zónákban gyakran okoznak földcsuszamlást, az alacsonyabban fekvő területeken pedig árvizet. A hegyek között gyakran erős köd nehezíti a közlekedést.
Külképviseletek

Magyarország Ecuadorral kapcsolatban illetékes külképviselete Argentínában, Buenos Aires
Buenos Aires - Nagykövetség
Cím: Calle 11 de Septiembre 839, Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires
Előhívó: (00)-(54)-(11)
Telefon: 4777-1770, 4778-3130
Ügyelet: 4777-1770
Fax: 4777-1054
Rendkívüli és meghatalmazott nagykövet: Józsa Mátyás
E-mail: secretaria@embhungria.com.ar
Honlap: www.mfa.gov.hu/emb/buenosaires
Akkreditált országok: Argentína, Paraguay, Uruguay és Peru

Buenos Aires - Konzuli hivatal
Cím: Calle 11 de Septiembre 839, Capital Federal, Ciudad de Buenos Aires
Előhívó: (00)-(54)-(11)
Telefon: 4778-3734
Ügyelet: 4777-1770
Fax: 4777-1054
Konzul: Polák Zoltán
E-mail: consul@embhungria.com.ar
Ügyfélfogadás: kedden és csütörtökön: 10.00-13.00
Konzuli kerület: Argentína, Bolívia, Ecuador, Paraguay, Peru és Uruguay
Beutazási feltételek, vámszabályok

Magyar állampolgárok turista célból vízummentesen utazhatnak be, maximum 90 napos tartózkodásra. A beutazás alapvető feltétele a távozás dátumától számított legalább fél évig érvényes útlevél.

Vámelőírások: A beutazónak kötelezően vámnyilatkozatot kell kitöltenie. A kereskedelmi mennyiségnek nem minősülő, személyes holmi vámmentesen vihető be. A be nem jelentett vámköteles árut a vámhatóság elkobozza. A megszabott időn túli tartózkodás pénzbüntetést von maga után.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 593
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 10 741 000 fő
Népsűrűség: 39.50 fő/km2
Nyelvek: spanyol, kecsua.
Népcsoportok: indián (40%), mesztic (40%), európai (10%), néger, mulatt (10%).
Vallások: római katolikus (90%), törzsi vallású (9%), protestáns, zsidó (1 %).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 272 045.00 km2
Nagyobb települések: Guayaquil 1 573 000, Quito 1 138 000, Cuenca 201 000, Riobamba 149 000, Machala 144 000, Portoviejo 142 000, Manta 136 000. Ambato 126 000.
Legmagasabb pontok: Chimborazo 6310 m.
Főbb folyók: Napo, Pastaza, Daule.
Földrajz

A parti síkságot és dombvidéket az Andok kettős lánca közé zárt felföldek választják el az Amazonas-medence őserdővel borított alföldjétől. Gyakori a földrengés, az Andok vonulatait számos működő vulkán koronázza.
Klíma

Az éghajlat elsősorban a magasság függvényében alakul. Trópusi a klíma a csendes óceáni partvidéken (23-36 C, esős időszak: december-május) és az amazóniai részen (23-26, esős időszak: januártól szeptemberig).

Sierra és Andok: 13-18 C, esős időszak: november-április.

Galapagos-szigetek: mérsékelt klíma, 22-32 C. Ecuador területén jelenleg mintegy 30 működő vulkánt tartanak számon, melyek időszakos tevékenysége és az ezt kísérő földrengések jelentős károkat okoznak. Az ország pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé a vulkáni tevékenységet figyelő előrejelző rendszer megfelelő kiépítését, így azok kitörése általában váratlanul éri a hatóságokat.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 1 070 USD

agrárország.