Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Zöld-foki Köztársaság

Hivatalos név: Zöld-foki Köztársaság Időzóna: GMT-02:00
Anyanyelven: República De Cabo Verde Autójelzés: -
Államforma: köztársaság Pénznem: zöld-foki köztársasági escudo (CVE)
Főváros: Sal Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Városok |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Zöld-foki Köztársaság egy szigetcsoporton található Afrika nyugati partjainál. Ha ide utazunk, lehetőség nyílik túrázni a zöldellő völgyekben, vagy ellátogatni a hamuval borított vulkánok lankáira Cesaira Evoria szülőföldjén. Az összes sziget vulkanikus eredetű, de a még ma is aktív vulkán ezen a területen Fogo szigetén található.

Az ország kultúrája jól tüközi a kevert afrikai és portugál gyökerek keveredését. Jól ismert a zene változatos formáiról, és táncai sokféleségéről: a lágy Morna, és a modernizált típusáról, és a portugál és afrikai tánc érzékibb elegyéről és a Batuque táncról. Ezek is mutatják, hogy a helyiek származása mennyire különböző.

Városok Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Sal (sziget), Praia.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 238
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 370 000 fő
Népsűrűség: 91.50 fő/km2
Nyelvek: portugál.
Népcsoportok: kreol, mulatt (71%), bantu (28%), portugál (1%).
Vallások: római katolikus (96%), törzsi vallású (3%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 4 033.00 km2
Nagyobb települések: Praia 62 000.
Legmagasabb pontok: 2828 m (Fogo szigetén).
Földrajz

A vulkanikus eredetű szigetek felszíne a partvidéken sík, beljebb azonban 200-500 m magas fennsík, amelyből vulkáni kúpok emelkednek ki.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 850 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Külügyi tanács: kerüljük el a Zöld-foki szigeteket
2009. október 28-án a Zöld-foki Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma bejelentette, hogy egy ismeretlen eredetű vírusos járvány több mint 3300 megbetegedést okozott az országban - közölte a napokban a Magyar Külügyminisztérium.Az illetékesek az Egészségügyi Világszervezet szakembereivel együttműködve azóta megerősítették, hogy dengue-lázról van szó, amely már halálos áldozatokat is követelt. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, és az elégtelen higiéniai körülmények között élő embereket fenyegeti. Az enyhe láz mellett ízületi fájdalmakat, kiütéseket, rosszullétet, hányingert és fejfájást okoz; lefolyása nemritkán halálos kimenetelű. Egyetlen variánsa ellen sincs még védőoltás. A járvány miatt a Külügyminisztérium a Zöld-foki Köztársaságot a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek kategóriába sorolja, és javasolja, hogy az oda utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, illetve utazásukat lehetőség szerint a körülmények javulásáig halasszák későbbre. Az utazást megelőzően javasolják felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: http://www.oek.hu), ahol az aktuális közegészségügyi helyzettel, a szükséges védőoltásokkal valamint az egyéb trópusi egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban naprakész tájékoztatást adnak. Felhívják egyúttal a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Zöld-foki Köztársaságban nem működik magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Lisszabonban, a legközelebbi magyar nagykövetség a nigériai Abujában, illetve a marokkói Rabatban található; így az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért a külügyi tárca javasolja, hogy a turisták vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.