Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Külügyi tanács: kerüljük el a Zöld-foki szigeteket
2009. november 16.

2009. október 28-án a Zöld-foki Köztársaság Egészségügyi Minisztériuma bejelentette, hogy egy ismeretlen eredetű vírusos járvány több mint 3300 megbetegedést okozott az országban - közölte a napokban a Magyar Külügyminisztérium.

Az illetékesek az Egészségügyi Világszervezet szakembereivel együttműködve azóta megerősítették, hogy dengue-lázról van szó, amely már halálos áldozatokat is követelt. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, és az elégtelen higiéniai körülmények között élő embereket fenyegeti. Az enyhe láz mellett ízületi fájdalmakat, kiütéseket, rosszullétet, hányingert és fejfájást okoz; lefolyása nemritkán halálos kimenetelű. Egyetlen variánsa ellen sincs még védőoltás.

A járvány miatt a Külügyminisztérium a Zöld-foki Köztársaságot a II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő további országok és térségek kategóriába sorolja, és javasolja, hogy az oda utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot, illetve utazásukat lehetőség szerint a körülmények javulásáig halasszák későbbre.

Az utazást megelőzően javasolják felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: http://www.oek.hu), ahol az aktuális közegészségügyi helyzettel, a szükséges védőoltásokkal valamint az egyéb trópusi egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban naprakész tájékoztatást adnak. Felhívják egyúttal a magyar állampolgárok figyelmét, hogy a Zöld-foki Köztársaságban nem működik magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Lisszabonban, a legközelebbi magyar nagykövetség a nigériai Abujában, illetve a marokkói Rabatban található; így az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért a külügyi tárca javasolja, hogy a turisták vegyék fel a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

forrás: www.turizmusonline.hu