Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Havanna

Általános leírás

A kubai főváros meglátogatása kötelező program minden a szigetre látogató túrista számára. Óvárosát -a fallal övezett, legszebb állapotában megmaradt spanyol koloniális várost- 1982-ben az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. Pompázó színek, karibi ritmusok, szivarok, koktélok és az 50-es évek amerikai autói jól megférnek itt egymás mellett.
Vásárlás

Pénz: Kubai peso CUP = 100 centavos.
A turistáknak nem kell Kubai Peso-t venni, az a helybéliek fizetőeszköze. A turizmusban a Peso Cubano Convertible azaz a CUC vagyis a konvertibilis PESO működik. A Kubai Konvertibilis Peso 1, 5, 10, 20 és 50 -es címletekben váltható. 2004. november 8-tól az EUR és a CUC az elfogadott fizető eszköz, az USD-t 10%-os levonással váltják be.
Ajánljuk, hogy EUR-t vigyen magával amely szintén átváltandó konvertibilis peso-ra de nem vonnak le magas kezelési költséget.
Az EUR-on kívül a következő valutákat váltják még 10%-os levonás nélkül: Kanadai dollár CAD, Angol font GBP, Svájci frank CHF.
Természetesen a CUC csak Kubán belűl működik, elutazás előtt azt váltsuk vissza, ezért érdemes csak kisebb adagokban beváltani, hogy ne okozzon gondot a visszaváltás.
Tanácsoljuk, hogy az országba CAD (Kanadai Dollár) vigyenek, mert amíg Magyarországon alacsonyabb árfolyam tudnak váltani, mint az EUR-t, addig kinn picivel jobban váltják, így sokat lehet nyerni egy ilyen kis apróságon.
A helyi pénzt az országból szigorúan TILOS kivinni, ha lehetőségük nyílik rá, érdemes vásárolni Havannában Che-pénzérmét. Azt viszont nagyon vigyázva, hogy ne találják meg a határon hozzák ki, mert igen egyedi és igazi emlék.
Hitelkártyák: Nem használhatók az USA alapú bankkártyák mint American Express, Citibank, Diners Club, ez vonatkozik a csekkekre is. A Master Card, a Visa, a JCB, melyek mögött nem USA bank áll elfogadott fizetőeszközök.
Egyéb

Időeltolódás a magyarországi időhöz képest: GMT - 6 óra
Az országban a csapvíz fogyasztása nem ajánlatos. Palackozott víz kapható az élelmiszerboltokban.
A kubai hatóságok szigorúan ellenőrzik az élelmiszerek behozatalát. Az állat- és növényfertőzések megelőzése érdekében tilos húsféleségeket, gyümölcsöt és zöldségfélét, növényi magvakat az országba bevinni. (Kivételt képeznek a konzervek).
Több piac áll az országba látogató vendégek rendelkezésére, ahol a szezonnak megfelelő gyümölcsöt, zöldséget lehet vásárolni. A zöldségszezon október végétől május közepéig tart. Az árak ezeken a piacokon kubai pesoban vannak nyilvántartva.

Villanyáram Kubában a 110 V, 60 Hz. az általános de a 4, illetve 5 csillagos szállodákban általában van 220 V-os konnektor is.
A metrikus rendszer az elfogadott, de elterjedtek egyes amerikai mértékegységek is (pl libra: 45,36 gr, gallon: 3,78 liter, stb.)
Szivar: az országból személyenként 20 szál szivart lehet kihozni, ha valakinek ennél nagyobb mennyisége van, azt elkobozzák és ha éppen a nemzeti kincsből, Cohibából próbáltak meg “véletlenül” többet kihozni, még egy komolyabb pénzbüntetésre is számíthatnak. A szivart mindenképpen üzletben vásárolják, ahol jelezni kell külön, hogy haza kívánják hozni. Ekkor kapnak egy igazolást az eredetéről, így minden gond nélkül elhozhatják. Enélkül szintén elkobozzák és pénzbüntetéssel is súlytják az utast. Ha ez a bizonyos szivar a Cohiba, az országból is kitilthatják. Szivart tudnak vásárolni a tengerpartokon “feketén” is, de ezzel a módszerrel csak óvatosan, hiszen sokszor szárított banánlevelet sodornak dohánylevélbe.
Kapcsolódó cikkek
Kempinski nyílik Havanna világörökségi részén
A politikai nyitás már elkezdődött, és hamarosan a turisztikai szakma eddig ugrásra kész nagyvállalatai is megjelennek a kubai fővárosban, ahogyan az várható volt. A Kempinski nyitja az első modern luxusszállodát.A Kempinski vezetői bejelentették, hogy Havanna történelmi belvárosában - UNESCO világörökségi részen - 2017 második negyedében megnyílik a Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana.A szálloda 246 szobával, illetve lakosztállyal büszkélkedhet majd. A Kempinskivel a kubai Grupo de Turismo Graviota SA vállalat kötött menedzsmentszerződést."Büszkék vagyunk rá, hogy a Gran Hotel Manzana lesz az első modern ötcsillagos luxusszálloda Havannában, ráadásul annak legelegánsabb részén, egy patinás épületben nyílik meg késő tavasszal - mondta Markus Semer, a szállodalánc igazgatótanácsának elnöke.Carlos M. Latuff, a Grupo de Turismo Gaviota SA alelnöke hangsúlyozta, nem véletlen, hogy Európa legrégebbi luxusszálloda-láncát választották ki, hogy nevével fémjelezze majd az ikonikus Manzana de Gómez épületben nyíló szállodát. A ház még a XX. század elejéről való, annak idején itt nyílt meg az első, európai stílusú bevásárlóközpont is.A régi épület adottságaiból következik, hogy a szobák tágasak lesznek és magasak, és természetesen a legszebb kilátást nyújtják a városra. A spa és a business center sem hiányzik majd, három étterem közül lehet majd választani, nem beszélve a lobby bárról és az itt tényleg elmaradhatatlan szivarszalonról.A Grupo de Turismo Gaviota SA-hoz tartozik az ország szálláshely-kapacitásának egyharmada, 64 hotelben, valamint apartmanházakban és villákban több mint 27 ezer szobával rendelkezik.