Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Bahama-szigetek

Hivatalos név: Bahamai Közösség Időzóna: GMT-06:00
Anyanyelven: - Autójelzés: BS
Államforma: alkotmányos monarchia Pénznem: bahamai dollár (BSD)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A hétszáz tagból álló Bahama-szigetcsoport Florida partjaitól mintegy 80 km-re kezdődik. Legtávolabbi tagja innen 1200 kilométerre található.

A szigetek közül mindössze 20 lakott, és a lakosság jelentős része a Grand Bahama és a New Providence-szigeten zsúfolódik össze. Itt található a térség két legforgalmasabb kikötője, Freeport és Nassau. Kolumbusz Kristóf 1492. október 12-én a Bahama-szigeteken lépett először az Újvilág földjére.

Grand Bahama a negyedik legnagyobb sziget, 154 km hosszú. Egy-két évtized alatt vált nemzetközi hírű üdülőparadicsommá. A sziget déli részén több mérföld hosszú, ragyogó föveny húzódik. Különleges vonzerőt jelentenek a vámmentes üzletek kínálatai.

New Providence kellemes természetes kikötőjében alakult meg Nassau, a Bahama szigetek későbbi fővárosa. A sziget területe (363 négyzetkilométer) csupán a töredéke a Grand-Bahamának, ám látnivalók tekintetében sokkal nagyobb választékot kínál és gyarmati háttere is sokkal jobban hasonlít karibi szomszédaiéhoz.

Minden karibi szigeten rendeznek karnevált, amelyet itt Junkanoo-nak neveznek. Karácsony másnapjától újévig tart.

Utazási információk
Közbiztonság

A Bahama szigetekre utazó turisták a megszokott óvatossággal járjanak el. Az erőszakos bűncselekmények száma ugyan emelkedik, ezek azonban rendszerint Nassau és Freeport, turisták által nem sűrűn látogatott részeiben történnek. A szállodákban mindig zárják be az ajtót és értékeiket ne hagyják őrizetlenül, különösen a strandokon. Úti okmányaikat és egyéb értékeiket célszerű a szálloda széfjében elhelyezni, valamint kerüljék drága feltűnő órák, ékszerek viselését. Lehetőség szerint ne utazzanak egyedül a tengerpart elhagyatott vagy este gyengén kivilágított részeire.
Egészségügy

Az orvosi ellátás Nassau-ban és Freeport-ban megfelelő, azonban külterületeken korlátozott lehet. Az orvosi kezelés jelentős költségeket okozhat és az orvosok, valamint kórházak rendszerint azonnali készpénz-fizetést kérnek.
Nemzetközi repülőterek

Bimini, Cat-sziget, Freeport, George Town, Governor's Harbour, Marsh Harbour, Nassau, North Eleuthera, Rock Sound, Treasure Cay.
Helyi közlekedés

A Bahamákon baloldali közlekedés van. A kerékpárosoknak és motorkerékpárosoknak ajánlott bukósisak viselése. A gyalogosoknak az úttestre való lelépéskor, szintén nem szabad megfeledkezniük, hogy először jobb kéz felől kell ellenőrizni a forgalmat.
Beutazási feltételek, vámszabályok

A magyar állampolgárok 1999. szeptember 15. óta csak vízummal utazhatnak be a Bahamákra. A budapesti brit nagykövetség készségesen kiad bahamai beutazási engedélyt. Az ügyintézési idő 24 óra, a vízumdíj 20 USD.
Bahamának Ottawában, Haitiban, Hong Kongban, Londonban, Miamiban, New Yorkban és Washingtonban van vízumkiadásra feljogosított külképviselete. Mivel közvetlen repülőjárat Nassauba csak Londonból és az Egyesült Államokból indul, ezért a budapesti brit nagykövetségen kívül elsősorban a londoni bahamai nagykövetséget ajánlják a magyar ügyfelek figyelmébe.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 242
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 255 000 fő
Népsűrűség: 18.30 fő/km2
Nyelvek: angol.
Népcsoportok: néger (85%), fehér (15%).
Vallások: protestáns, római katolikus.
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 13 939.00 km2
Legmagasabb pontok: 122 m (Cat-szigeten).
Földrajz

Egy kb. 700 szigetből álló szigetcsoporton terül el. A szigetek felszíne sík.
Klíma

A Bahamák - a Karib-tengeri térség többi részéhez hasonlóan - általában a júniustól novemberig terjedő időszakban, hurrikánok által veszélyeztetett terület.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 11 720 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek