Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Brunei

Hivatalos név: Brunei Darussálam Állam Időzóna: GMT+07:00
Anyanyelven: Negara Brunei Darussálam Autójelzés: BRU
Államforma: szultánság Pénznem: brunei dollár (BND)
Főváros: Bandar Seri Begawan Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Brunei szultánság Borneó északi részén fekszik, területe 5,765 négyzetkilométer, ennek több mint 70 százalékát elsődleges esőerdő borítja.

Bruneit északról a Dél-kínai-tenger, minden más irányból Malajzia (Sarawak, illetve Sabah) határolja. Lakossága 400.000 fő, többségük maláj, de jelentős a kínai közösség is. Az országban szigorú alkoholtilalom van, meg a szállodákban sem lehet alkoholt vásárolni. Nem muzulmán utazók azonban két üveg alkoholos italt behozhatnak az országba. Az állam ellenben ingyenes oktatást es egészségügyi ellátást biztosit minden állampolgárnak. A brunei dollár egyenértékű a szingapúri dollárral.

Utazási információk
Látnivalók

Az állam fővárosa, Bandar Seri Begawan, álmos kisváros benyomását kelti, de 2-3 napot kényelmesen el lehet itt tölteni. A varos legfőbb látnivalója két mecset, az első az Omar Ali Saifuddien Mosque, amelyet 1958-ban építtetett a jelenlegi uralkodó apja, a 28. Brunei szultán. Persze a fia sem akart lemaradni apjától, ő is emeltetett egy még hatalmasabb mecsetet, ez a Jame’ Asr Hassanil Bolkiah Mosque, melynek hivatalos átadására 1994-ben került sor, a szultán 20 éves uralkodásának emlékére.

Érdemes körülnézni a Királyi Regáliák Múzeumában is, ahol a koronázási ékszereken túl olyan érdekességek is láthatók, mint az a hatalmas aranyozott díszszekér, amelyen végigvonult az uralkodó a városon a fent említett ezüstjubileum alkalmából. A legizgalmasabb látnivalók közé tartozik a régi Brunei, vagyis Kampong Ayer. A főváros lakói ugyanis évszázadokig a Brunei folyóra épített cölöpfalvakban laktak, és a falu még ma is 30.000 embernek ad otthont. Akinek több ideje van, annak érdemes elmenni a várost körülölelő dzsungelbe, ahol vízeséseket es luxushoteleket is tálalhat. Nemzetközi repülőterek

Bandar Seri Begawan.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 673
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 260 000 fő
Népsűrűség: 45.20 fő/km2
Nyelvek: maláj, angol, kínai.
Népcsoportok: maláj (54%), dajak (30%), kínai (16%).
Vallások: mohamedán (65%), buddhista, taoista, keresztény (35%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 5 765.00 km2
Nagyobb települések: Bandar Seri Begawan 56 000 (75 000), Tutong 43 000.
Legmagasabb pontok: Bukit Pago 1850 m.
Főbb folyók: Brunei.
Földrajz

Borneó (Kalimantan) szigetének északnyugati részén elterülő ország felszíne túlnyomórészt trópusi éghajlatú parti síkság, amelyet csak a délkeleti országhatár mentén vált fel egy 1500 m átlagmagasságú középhegység.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 27 860 USD

ipari ország, jelentős kőolaj- és földgázbányászattal.
Kapcsolódó cikkek
Fényűzés Bruneiben
Arany armatúrák, márvány fürdőszobák és plüss, amíg a szem ellát: a világ legdrágább szállodája, az Empire Hotel Brunei szultánságban áll, és újabban a híres emberek mellett már a családos vendégkört is megcélozta. Aki ide papucsban, metálos pólóban és szakadt farmerben megy le a reggeli büféhez, az egészen biztosan valami nagyon híres ember lehet - megengedheti magának. A szállodai beruházás áráról senki sem beszél, de úgy hírlik, a megbízott több mint 200 külső és belsőépítész tonnaszámra aranyozhatta az épületet és teleragaszthatott mindent Swarowski kristályokkal. A lobby, illetve az egész belső átrium 50 méter magas, és 5 emeletnyire szökell felfelé, a tengerre néző hatalmas üveghomlokzat nagysága ugyancsak világrekordgyanús. Nem spóroltak a fürdőszobák berendezésénél sem: mindenütt olasz márvány és tökéletesen aranyozott armatúrák. Az Emperor lakosztályban még a szőnyeg is aranyszálakkal van átszőve. Akinek a pénztárcája megengedi, hogy éjszakánként 15.000 euróért kivegye ezt a legdrágább lakosztályt, nem kell vegyülnie a többi vendéggel az uszodában: lakosztályához ugyanis egy olimpiai méretű úszómedence is tartozik, amely közvetlenül a hálószobából nyílik. A recepción mindenki kaphat egy térképet, nehogy elkeveredjen a hotelben, melynek néhány további száma: 11 négyzetkilométernyi vízfelület, 9 uszoda, 22 kilométer sétaút. A vendégeket golfkocsik fuvarozzák ide-oda a hatalmas területen. (Focus online Reisen)