Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Brunei

Hivatalos név: Brunei Darussálam Állam Időzóna: GMT+07:00
Anyanyelven: Negara Brunei Darussálam Autójelzés: BRU
Államforma: szultánság Pénznem: brunei dollár (BND)
Főváros: Bandar Seri Begawan Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
A Brunei szultánság Borneó északi részén fekszik, területe 5,765 négyzetkilométer, ennek több mint 70 százalékát elsődleges esőerdő borítja.

Bruneit északról a Dél-kínai-tenger, minden más irányból Malajzia (Sarawak, illetve Sabah) határolja. Lakossága 400.000 fő, többségük maláj, de jelentős a kínai közösség is. Az országban szigorú alkoholtilalom van, meg a szállodákban sem lehet alkoholt vásárolni. Nem muzulmán utazók azonban két üveg alkoholos italt behozhatnak az országba. Az állam ellenben ingyenes oktatást es egészségügyi ellátást biztosit minden állampolgárnak. A brunei dollár egyenértékű a szingapúri dollárral.

Utazási információk
Látnivalók

Az állam fővárosa, Bandar Seri Begawan, álmos kisváros benyomását kelti, de 2-3 napot kényelmesen el lehet itt tölteni. A varos legfőbb látnivalója két mecset, az első az Omar Ali Saifuddien Mosque, amelyet 1958-ban építtetett a jelenlegi uralkodó apja, a 28. Brunei szultán. Persze a fia sem akart lemaradni apjától, ő is emeltetett egy még hatalmasabb mecsetet, ez a Jame’ Asr Hassanil Bolkiah Mosque, melynek hivatalos átadására 1994-ben került sor, a szultán 20 éves uralkodásának emlékére.

Érdemes körülnézni a Királyi Regáliák Múzeumában is, ahol a koronázási ékszereken túl olyan érdekességek is láthatók, mint az a hatalmas aranyozott díszszekér, amelyen végigvonult az uralkodó a városon a fent említett ezüstjubileum alkalmából. A legizgalmasabb látnivalók közé tartozik a régi Brunei, vagyis Kampong Ayer. A főváros lakói ugyanis évszázadokig a Brunei folyóra épített cölöpfalvakban laktak, és a falu még ma is 30.000 embernek ad otthont. Akinek több ideje van, annak érdemes elmenni a várost körülölelő dzsungelbe, ahol vízeséseket es luxushoteleket is tálalhat. Nemzetközi repülőterek

Bandar Seri Begawan.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 673
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 260 000 fő
Népsűrűség: 45.20 fő/km2
Nyelvek: maláj, angol, kínai.
Népcsoportok: maláj (54%), dajak (30%), kínai (16%).
Vallások: mohamedán (65%), buddhista, taoista, keresztény (35%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 5 765.00 km2
Nagyobb települések: Bandar Seri Begawan 56 000 (75 000), Tutong 43 000.
Legmagasabb pontok: Bukit Pago 1850 m.
Főbb folyók: Brunei.
Földrajz

Borneó (Kalimantan) szigetének északnyugati részén elterülő ország felszíne túlnyomórészt trópusi éghajlatú parti síkság, amelyet csak a délkeleti országhatár mentén vált fel egy 1500 m átlagmagasságú középhegység.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 27 860 USD

ipari ország, jelentős kőolaj- és földgázbányászattal.
Kapcsolódó cikkek
Fényűzés Bruneiben
Arany armatúrák, márvány fürdőszobák és plüss, amíg a szem ellát: a világ legdrágább szállodája, az Empire Hotel Brunei szultánságban áll, és újabban a híres emberek mellett már a családos vendégkört is megcélozta. Aki ide papucsban, metálos pólóban és szakadt farmerben megy le a reggeli büféhez, az egészen biztosan valami nagyon híres ember lehet - megengedheti magának. A szállodai beruházás áráról senki sem beszél, de úgy hírlik, a megbízott több mint 200 külső és belsőépítész tonnaszámra aranyozhatta az épületet és teleragaszthatott mindent Swarowski kristályokkal. A lobby, illetve az egész belső átrium 50 méter magas, és 5 emeletnyire szökell felfelé, a tengerre néző hatalmas üveghomlokzat nagysága ugyancsak világrekordgyanús. Nem spóroltak a fürdőszobák berendezésénél sem: mindenütt olasz márvány és tökéletesen aranyozott armatúrák. Az Emperor lakosztályban még a szőnyeg is aranyszálakkal van átszőve. Akinek a pénztárcája megengedi, hogy éjszakánként 15.000 euróért kivegye ezt a legdrágább lakosztályt, nem kell vegyülnie a többi vendéggel az uszodában: lakosztályához ugyanis egy olimpiai méretű úszómedence is tartozik, amely közvetlenül a hálószobából nyílik. A recepción mindenki kaphat egy térképet, nehogy elkeveredjen a hotelben, melynek néhány további száma: 11 négyzetkilométernyi vízfelület, 9 uszoda, 22 kilométer sétaút. A vendégeket golfkocsik fuvarozzák ide-oda a hatalmas területen. (Focus online Reisen)
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: