Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Benin

Hivatalos név: Benini Köztársaság Időzóna: GMT+00:00
Anyanyelven: République Du Bénin Autójelzés: DY
Államforma: köztársaság Pénznem: CFA frank BCEAO (XOF)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Benin a voodoo, a magasított falvak és a tápláló, kaktuszfélés ételek otthona.
Ebben a vékony országban a legsűrűbb a látványosságok listája Nyugat-Afrikában - bálvány piacok és voodoo kultúra, a rabszolgakereskedelemből élt kultúra maradványai, építészeti anomáliák egymás mellettisége, mint például a magasított falvak és a sárból épült erődök.

Ha nem akarunk megázni, kerüljük el Dél-Benin esős évszakát áprilistól július közepéig, és szeptember második felétől október végéig. Észak-Benint júniustól október elejéig ugyanebben az állapotban találhatjuk.
Az év legmelegebb időszaka februártól áprilisig tart, amikor a hőmérséklet elérheti a 46°C-ot is északon.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Cotonou.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 229
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 4 889 000 fő
Népsűrűség: 43.40 fő/km2
Nyelvek: francia, kva (eve), fon, joruba, dendi.
Népcsoportok: szudáni csoportok (eve, bariba, adja, fon stb.) (50%), joruba (13%), bargu, fulbe, egyéb (37%).
Vallások: törzsi vallású (65%), mohamedán (15%), római katolikus (14%), protestáns (6%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 112 622.00 km2
Nagyobb települések: Cotonou 478 000, Porto Novo 164 000, Parakou 92 000, Abomey 53 000, Ouidah 40 000.
Legmagasabb pontok: 641 m (Atakorá-hegységben).
Főbb folyók: Niger, Ouémé.
Földrajz

Az őserdővel borított parti síkság észak felé domb- és hegyvidékbe megy át, ahol az őserdőt szavanna váltja fel.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 410 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Vudureneszánsz
Bongo dobok jelzik a varázslatos szertartás kezdetét. A tömeg betódul a papi sátorba, ahol ágyékkötős férfiak verik őrjöngve a dobokat, és rázzák a kolompokat. A női hívők a belépők előtt végigtáncolnak a sorok között, félmeztelen testüket krétaporral színesre mázolták, és kagylóhéjból készült nyakláncokat viselnek. Egyikük hirtelen jajgatásba és vonaglásba kezd, és rikoltozva ismételgeti Mami Wata, a leggyakrabban krokodil képében megjelenő tengeristennő nevét. Kezein hüllőkarmokat rázva, kimeresztett szemmel sziszeg, és állkapcsát csattogtatja a sokaság felé. Fiatal segítője ekkor letépi nyakláncát, mielőtt a transzba esett "istennő" megfojtaná magát.A vudu 500 évvel ezelőtt alakult ki a nyugat-afrikai Beninben. Az ország lakosságának 60 százalékát kitevő 5,4 millió hívő azonban majdnem két évtizeden át csak illegalitásban gyakorolhatta vallását. Az 1991-ben hatalomra került új elnök nemcsak ismét engedélyezte a vudu gyakorlását, hanem az idén Nemzeti Vudu Nappá nyilvánította január 11-ét. Ellenzői a vudut fekete mágiának bélyegzik, hívei szerint a jó elnyeréséért felhasznált erő. A vudu alapja a több ezer vodoun, szellem - például Heviosso, a mennydörgés és a villámlás, vagy Gu, a vas istenének - imádása. A vudu papok vezette ceremóniák fő mozzanata a kecskék, csirkék és más állatok feláldozása és az istenségek kedvelt táplálékainak (kóladió, gin, pálmaolaj) bemutatása. A hívők ezért cserébe azt remélik, hogy isteneik megvédik őket a bánattól és a betegségektől, és útmutatást adnak a jövőre.A nyugati világ félelme a vudutól onnan ered, hogy a XVIII-XIX. században a helyi vezetők bebörtönözték, majd rabszolgakereskedőknek adták el a vudu legsötétebb formáját, a jujut gyakorló hívőket. A haiti vuduhívők például bevezették a "zombifikálást", azaz a boszorkányos halottélesztést: egy, a központi idegrendszert megbénító méreg lenyelésével halálközeli transzba kerülnek. A haiti eredetű vudu bábuk pedig a benini "vo" faszobrok változatai, amelyeket körömmel lyuggatnak ki, s így jelképesen megszabadítják magukat a problémáktól.A benini vuduhívők egyébként nem tagadják, hogy vannak ártó varázslataik és átkaik. A vuduellenes kampányt folytató marxista exelnöknek azon a miniszterén például, aki megütött egy vudu papot, fogott az átok: néhány hónap múlva meghalt bőrrákban. A diktátort felváltó új elnököt viszont meggyógyították egy súlyos betegségből. S bár ő is lelkes rajongója lett a vudunak, mégsem állítható, hogy a vudu lesöpörte a Beninben gyakorolt másik két vallást, a kereszténységet és az iszlámot. Sőt, a szertartásokon gyakran ötvözik ezek elemeit: a Földszellem templomának kapuján Jézus szobra látható, a pap kagylónyakéket és amuletteket visel fehér ruhája fölött, és miután a szent áldozás vudu változata szerint kóladiószeletet nyújt a híveknek egy ezüsturnából, a bongo dobok és harangok hangjától, valamint a varázsénektől eufórikus állapotba kerülő gyülekezet előtt elvágja a fekete-fehér áldozati kecske torkát. (Newsweek) Forrás: É.T.
last minute ajánlatok
ünnepi ajánlatok
Valutaváltó
EUR euró
HUF forint
Üzemanyagárak
Budapest
bármelyik ker.
95
Iránytű
europe asia australia australia africa north_america south_america antartica EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
Hasznos információk
Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
Utazók sarka
Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.
Kiemelt partnereink: