Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Benin

Hivatalos név: Benini Köztársaság Időzóna: GMT+00:00
Anyanyelven: République Du Bénin Autójelzés: DY
Államforma: köztársaság Pénznem: CFA frank BCEAO (XOF)
Főváros: - Elektromosság: -
repülőjegy foglalás szálláshelyek Ide utaznék
Leírás |  Utazási információk |  Fontosabb telefonszámok |  Földrajz, gazdaság
Leírás
Benin a voodoo, a magasított falvak és a tápláló, kaktuszfélés ételek otthona.
Ebben a vékony országban a legsűrűbb a látványosságok listája Nyugat-Afrikában - bálvány piacok és voodoo kultúra, a rabszolgakereskedelemből élt kultúra maradványai, építészeti anomáliák egymás mellettisége, mint például a magasított falvak és a sárból épült erődök.

Ha nem akarunk megázni, kerüljük el Dél-Benin esős évszakát áprilistól július közepéig, és szeptember második felétől október végéig. Észak-Benint júniustól október elejéig ugyanebben az állapotban találhatjuk.
Az év legmelegebb időszaka februártól áprilisig tart, amikor a hőmérséklet elérheti a 46°C-ot is északon.

Utazási információk
Nemzetközi repülőterek

Cotonou.
Fontosabb telefonszámok

Ország előhívó: 229
Földrajz, gazdaság

Népesség adatok

Lakosság: 4 889 000 fő
Népsűrűség: 43.40 fő/km2
Nyelvek: francia, kva (eve), fon, joruba, dendi.
Népcsoportok: szudáni csoportok (eve, bariba, adja, fon stb.) (50%), joruba (13%), bargu, fulbe, egyéb (37%).
Vallások: törzsi vallású (65%), mohamedán (15%), római katolikus (14%), protestáns (6%).
Földrajzi, természeti adottságok

Terület: 112 622.00 km2
Nagyobb települések: Cotonou 478 000, Porto Novo 164 000, Parakou 92 000, Abomey 53 000, Ouidah 40 000.
Legmagasabb pontok: 641 m (Atakorá-hegységben).
Főbb folyók: Niger, Ouémé.
Földrajz

Az őserdővel borított parti síkság észak felé domb- és hegyvidékbe megy át, ahol az őserdőt szavanna váltja fel.
Gazdaság

Egy főre jutó GNP: 410 USD

agrárország.
Kapcsolódó cikkek
Vudureneszánsz
Bongo dobok jelzik a varázslatos szertartás kezdetét. A tömeg betódul a papi sátorba, ahol ágyékkötős férfiak verik őrjöngve a dobokat, és rázzák a kolompokat. A női hívők a belépők előtt végigtáncolnak a sorok között, félmeztelen testüket krétaporral színesre mázolták, és kagylóhéjból készült nyakláncokat viselnek. Egyikük hirtelen jajgatásba és vonaglásba kezd, és rikoltozva ismételgeti Mami Wata, a leggyakrabban krokodil képében megjelenő tengeristennő nevét. Kezein hüllőkarmokat rázva, kimeresztett szemmel sziszeg, és állkapcsát csattogtatja a sokaság felé. Fiatal segítője ekkor letépi nyakláncát, mielőtt a transzba esett "istennő" megfojtaná magát.A vudu 500 évvel ezelőtt alakult ki a nyugat-afrikai Beninben. Az ország lakosságának 60 százalékát kitevő 5,4 millió hívő azonban majdnem két évtizeden át csak illegalitásban gyakorolhatta vallását. Az 1991-ben hatalomra került új elnök nemcsak ismét engedélyezte a vudu gyakorlását, hanem az idén Nemzeti Vudu Nappá nyilvánította január 11-ét. Ellenzői a vudut fekete mágiának bélyegzik, hívei szerint a jó elnyeréséért felhasznált erő. A vudu alapja a több ezer vodoun, szellem - például Heviosso, a mennydörgés és a villámlás, vagy Gu, a vas istenének - imádása. A vudu papok vezette ceremóniák fő mozzanata a kecskék, csirkék és más állatok feláldozása és az istenségek kedvelt táplálékainak (kóladió, gin, pálmaolaj) bemutatása. A hívők ezért cserébe azt remélik, hogy isteneik megvédik őket a bánattól és a betegségektől, és útmutatást adnak a jövőre.A nyugati világ félelme a vudutól onnan ered, hogy a XVIII-XIX. században a helyi vezetők bebörtönözték, majd rabszolgakereskedőknek adták el a vudu legsötétebb formáját, a jujut gyakorló hívőket. A haiti vuduhívők például bevezették a "zombifikálást", azaz a boszorkányos halottélesztést: egy, a központi idegrendszert megbénító méreg lenyelésével halálközeli transzba kerülnek. A haiti eredetű vudu bábuk pedig a benini "vo" faszobrok változatai, amelyeket körömmel lyuggatnak ki, s így jelképesen megszabadítják magukat a problémáktól.A benini vuduhívők egyébként nem tagadják, hogy vannak ártó varázslataik és átkaik. A vuduellenes kampányt folytató marxista exelnöknek azon a miniszterén például, aki megütött egy vudu papot, fogott az átok: néhány hónap múlva meghalt bőrrákban. A diktátort felváltó új elnököt viszont meggyógyították egy súlyos betegségből. S bár ő is lelkes rajongója lett a vudunak, mégsem állítható, hogy a vudu lesöpörte a Beninben gyakorolt másik két vallást, a kereszténységet és az iszlámot. Sőt, a szertartásokon gyakran ötvözik ezek elemeit: a Földszellem templomának kapuján Jézus szobra látható, a pap kagylónyakéket és amuletteket visel fehér ruhája fölött, és miután a szent áldozás vudu változata szerint kóladiószeletet nyújt a híveknek egy ezüsturnából, a bongo dobok és harangok hangjától, valamint a varázsénektől eufórikus állapotba kerülő gyülekezet előtt elvágja a fekete-fehér áldozati kecske torkát. (Newsweek) Forrás: É.T.