Tel.: 06 1 371 21 91 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Vudureneszánsz
2001. szeptember 14.

Bongo dobok jelzik a varázslatos szertartás kezdetét. A tömeg betódul a papi sátorba, ahol ágyékkötős férfiak verik őrjöngve a dobokat, és rázzák a kolompokat. A női hívők a belépők előtt végigtáncolnak a sorok között, félmeztelen testüket krétaporral színesre mázolták, és kagylóhéjból készült nyakláncokat viselnek. Egyikük hirtelen jajgatásba és vonaglásba kezd, és rikoltozva ismételgeti Mami Wata, a leggyakrabban krokodil képében megjelenő tengeristennő nevét. Kezein hüllőkarmokat rázva, kimeresztett szemmel sziszeg, és állkapcsát csattogtatja a sokaság felé. Fiatal segítője ekkor letépi nyakláncát, mielőtt a transzba esett "istennő" megfojtaná magát.

A vudu 500 évvel ezelőtt alakult ki a nyugat-afrikai Beninben. Az ország lakosságának 60 százalékát kitevő 5,4 millió hívő azonban majdnem két évtizeden át csak illegalitásban gyakorolhatta vallását. Az 1991-ben hatalomra került új elnök nemcsak ismét engedélyezte a vudu gyakorlását, hanem az idén Nemzeti Vudu Nappá nyilvánította január 11-ét. Ellenzői a vudut fekete mágiának bélyegzik, hívei szerint a jó elnyeréséért felhasznált erő. A vudu alapja a több ezer vodoun, szellem - például Heviosso, a mennydörgés és a villámlás, vagy Gu, a vas istenének - imádása. A vudu papok vezette ceremóniák fő mozzanata a kecskék, csirkék és más állatok feláldozása és az istenségek kedvelt táplálékainak (kóladió, gin, pálmaolaj) bemutatása. A hívők ezért cserébe azt remélik, hogy isteneik megvédik őket a bánattól és a betegségektől, és útmutatást adnak a jövőre.

A nyugati világ félelme a vudutól onnan ered, hogy a XVIII-XIX. században a helyi vezetők bebörtönözték, majd rabszolgakereskedőknek adták el a vudu legsötétebb formáját, a jujut gyakorló hívőket. A haiti vuduhívők például bevezették a "zombifikálást", azaz a boszorkányos halottélesztést: egy, a központi idegrendszert megbénító méreg lenyelésével halálközeli transzba kerülnek. A haiti eredetű vudu bábuk pedig a benini "vo" faszobrok változatai, amelyeket körömmel lyuggatnak ki, s így jelképesen megszabadítják magukat a problémáktól.

A benini vuduhívők egyébként nem tagadják, hogy vannak ártó varázslataik és átkaik. A vuduellenes kampányt folytató marxista exelnöknek azon a miniszterén például, aki megütött egy vudu papot, fogott az átok: néhány hónap múlva meghalt bőrrákban. A diktátort felváltó új elnököt viszont meggyógyították egy súlyos betegségből. S bár ő is lelkes rajongója lett a vudunak, mégsem állítható, hogy a vudu lesöpörte a Beninben gyakorolt másik két vallást, a kereszténységet és az iszlámot. Sőt, a szertartásokon gyakran ötvözik ezek elemeit: a Földszellem templomának kapuján Jézus szobra látható, a pap kagylónyakéket és amuletteket visel fehér ruhája fölött, és miután a szent áldozás vudu változata szerint kóladiószeletet nyújt a híveknek egy ezüsturnából, a bongo dobok és harangok hangjától, valamint a varázsénektől eufórikus állapotba kerülő gyülekezet előtt elvágja a fekete-fehér áldozati kecske torkát.

(Newsweek)

Forrás: É.T.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Benin