Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ide utaznék Szanaa

Általános leírás

San'a egész óvárosa műalkotás. Négyezer háza között nincs két hasonló. Különbözők az emeletek, a tetőkertek mellvédjei és a homlokzatok stukkódíszítményei. Mindazonáltal a legnagyobb változatosságot az ablakok kiképzése mutatja: kerek, négyszegletű, ívelt vagy éppen rozetta alakúak. Némelyik filigrán rács mögött rejtőzik, s a legrégibbeken üvegtáblák helyett még vékony alabástromlapokon át szűrődik be a fény. A házak homokkőből és a jemeni felföldre jellemző barnás színárnyalatú nyers agyagtéglából épültek. S minthogy a kőművesek évszázadokon át ragaszkodtak munkamódszerükhöz, San'a mindmáig megőrizte középkorias arculatát.
Jemen mai fővárosának keletkezéséről több legenda szól. Az egyik Sémnek, a bibliai Noé legidősebb fiának tulajdonítja a város alapítását. Sém éppen házat épített az Alian hegyen, amikor felfigyelt egy madárra, amely egy ágacskát vett a csőrébe. Sém isteni jelként értelmezte ezt, és követte a tovarepülő madarat. A madár végül a 2892 méter magas Dzsebel Nudzsum lábánál ejtette le az ágacskát. Sém ott építette fel házát, azaz települést alapított, melyet kezdetben Sém városának, majd Azalnak, végül pedig San'ának neveztek.

Minaretek városa
A leletekre támaszkodva a régészek úgy vélik, hogy San'a területén már 2500 évvel ezelőtt éltek emberek, és egykoron itt állt a Sába királynőjének egyik vára, és a későbbi óváros helyén egy templom is. E templom helyére az izraeliták zsinagógát építettek, melyet később kopt keresztény templom váltott fel, végül a 7. században, az arab hódítók által emelt al-Kabír, az utóbb többször átépített nagymecset. Azóta Arábia gyöngye iszlám város, mely 100 mecsettel és 45 hófehérre meszelt vagy színes arabeszkekkel díszített minarettel büszkélkedik.

Karavánok pihenőhelye
A karavánutak kereszteződésénél fekvő San'a már az 1. évezredben módos kereskedőváros volt, mely kitűnő kertészeinek, ezüstműveseinek, alabástromfaragóinak és a drága kelmék előállítóinak köszönhette gazdagságát. A 3. századból származnak az első városfal ma már csak félig fennálló legrégebbi részei. A 12 kilométer hosszú, 10 méter magas és 5 méter vastag védműrendszerről kapta nevét a város: San'a "jól védett"-et jelent. A városba 8 kapun át lehetett bejutni, a súlyos kapuszárnyakat éjszakára elreteszelték, és katonák őrizték. (Még a 20. század hatvanas éveiben is nyolc kapuból hetet bezártak az est beálltával.)
Az olasz Ludovico di Varthema az első európaiak közé tartozott, aki ellátogatott San'ába. 1503-ban járt ott, és elragadtatással írt az óriási, 4000 házból álló városról, a sok kertről és a hatalmas városfalról. Az orosz cár szolgálatában álló német Ulrich Jasper Seetzen 1801-ben megerősítette számos utazó véleményét: San'a a kelet legszebb városa. És mindmáig érvényes a német világutazó és író, Hans Helfritz 1930-ban tett megállapítása, miszerint San'a a világ azon kevés városai közé tartozik, amelyek a második pillantásra sem okoznak csalódást az embernek.

1990 óta Jemen fővárosa
A legutóbbi polgárháború idején elszenvedett súlyos károk után San'a (1990 óta az egyesült Jemen fővárosa) kezd magához térni. Lakosainak száma immár az egymillióhoz közeledik, és a történelmi városmagot leszámítva, modern nagyváros virágzó textiliparral, egyetemmel, rádióállomással és nemzetközi légikikötővel.
Az utóbbi években gyors fejlődésnek indult a turizmus. Akárcsak a régebbi idők látogatói, napjaink turistái is elragadtatással adóznak az óváros hajdani lakóinak kreativitásáról, művészi érzékéről, amely oly sokféle formában nyilvánul meg az épületeken. Az óvárosban, e városépítészeti műalkotásban, minden egyes ház az arab magas építészeti kultúra bizonyítéka. A középkori lakóépületek mellett megtekintésre érdemes a régi vár, a karavánszerájok és raktárházak, a tevékkel működtetett utolsó szezámmalmok, a Báb al-Jemen nevet viselő városkapu, a 13. századi vámház, valamint a különféle szúqok (piac, bazár) és mecsetek. A török hódítók is hagytak emléket San'ában: az imám palotáját, mely ma Jemen Nemzeti Múzeuma. A múzeumban kiállított, tűzkőből és obszidiánból faragott eszközök arra engednek következtetni, hogy ez a vidék a kőkorszaki ember vadászterülete volt.
Az UNESCO Arábia gyöngyét a Világörökség részévé nyilvánította, és ezzel biztosította érintetlen fennmaradását. A középkori városrész megóvása és korhű helyreállítása érdekében szervezett nemzetközi kampányban, illetve a munkálatokban Németország, Nagy-Britannia, Hollandia és Norvégia is jelentős részt vállalt.
Közlekedés

San'ában nemzetközi repülőtér van (Al Rahabaa).
Egyéb

Borravaló: Vendéglőkben és szállodákban nem szokás.

Legkedvezőbb időszak: Október és november.
Városok
Aden