Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szuperexpressz Madrid és Lisszabon között
2006. november 25.

Madrid és Lisszabon között hamarosan elindul az AVE (Tren de Alta Velocidad) nagysebességű vonat. Erről állapodott meg a két ország miniszterelnöke, José Luis Zapatero és José Sócrates. A munkálatok még nem kezdődtek el, sőt a versenytárgyalásokat sem írták még ki, de az új határidőt 2013-ra már kitűzték.

Mindkét fél egyetértett abban, hogy a múltban már többszörösen elhalaszott határidőt be kell tartani, hiszen a gyorsvasút fejlesztése országaik számára stratégiai jelentőséggel bír. A kivitelezés egy részét természetesen az EU finanszírozza. A vonal először Badajoz-ig, a portugál határon fekvő spanyol városig készül el.

A szuperexpressz (AVE) első Madrid és Sevilla közötti szakaszát 1992-ben adták át a sevillai EXPO alkalmából. Azóta elkészült a spanyol fővárost Katalóniával összekötő vonal is, bár a vonatok még csak Lleida városáig közlekednek. A Barcelonáig vezető rövid szakasz átadása késik. A vonat sebességi rekordja 356,8 Km/óra melyet a Madrid - Sevilla útvonalon értek el 1993-ban.

forrás: www.nagyutazas.hu