Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Tömegszerencsétlenségbe torkollt a viharos tűzijáték
2006. augusztus 21.

Az ünnepi tűzijátékra összegyűlt egy-másfél millió magyar és külföldi turista a Budapesten tomboló vihar miatt tömeges katasztrófa részesévé vált augusztus 20-án. A hidakon, a két Duna-parton és a Várban szorongó embertömegre - a látványosság kezdetével szinte percre egyidőben - felhőszakadás és csaknem 100 km/h sebességű viharos szél csapott le, amely fákat csavart ki, ablakokat tört be és számtalan tetőcserepet sodort le.

A megrettent nézőközönség az Alagút, a metróállomások és gyakran veszélyes tetők felé tolongva keresett menedéket, a tömeges pánik tovább fokozta a zűrzavart. A budai rakparton egy fa kidőlt és az emberekre zuhant; egy 12 éves kislány és egy középkorú férfi meghalt, többen súlyos sérüléseket szenvedtek. A túlsó parton egy idősebb asszony vesztette életét egyelőre ismeretlen okokból; nem tudni, hogy megsérült, vagy rosszulét okozta a halálesetet.

Mivel látni szinte nem lehetett, a Dunán úszó hajók közül többen összeütköztek, a vízbe esett utasok közül többeket még keresnek. Több mint száz súlyos sérültet mentővel szállítottak kórházba, több százan pedig autóval, taxival vagy a saját lábukon érkeztek - legtöbbjüket csonttörésekkel és agyrázkódással kezelik, és számos nézőt eltaláltak a tetőkről lezuhant cserepek és ablaküveg-darabok is. A káoszban sok gyerek elszakadt a szüleitől.

"Eveztem már sötétben, esőben a Tiszán, síeltem már hófúvásban 2500 méter magasban, ahol visszafújt a szél a lejtőn, de ennyire még nem féltem a természet erejétől" - számolt be a szörnyű élményről az Origo.hu hírportál egyik olvasója.

Mivel feltételezhető, hogy a vihar fel nem robbant pirotechnikai eszközöket is elsodort a kilövőhelyről, amelyek esetleg közterületekre kerülhettek, a rendőrség jelentős területeket elzárt a forgalomtól, hogy átkutassa őket.

A sajtóban megjelent beszámolók szerint a szervezők nem tájékozódtak a várható időjárás felől az Országos Meteorológiai Szolgálatnál. "Amennyiben a szervezők az Országos Meteorológiai Szolgálat 20 óra körül kiadott előrejelzésére hivatkozva lemondták volna a tűzijátékot, akkor nem következtek volna be a halálos tragédiába torkolló balesetek" - nyilatkozta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. A városvezetés alapos vizsgálatot indít, hogy megtalálja a katasztrófa felelőseit.


forrás: www.origo.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország