Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Autóval útra kelni
2006. augusztus 17.

Sokan választják az utazás talán legkötetlenebb formáját, a saját kocsival való kirándulást, közlekedést. Abban biztosan mindannyian egyetértenek, hogy a jól sikerülő nyaralás alapfeltétele a biztonságos célba érkezés. Ennek pedig záloga az alapos felkészülés, felkészülés a váratlan helyzetekre is. Tekintsük át röviden, hogy mentős szemmel mire kell legjobban figyelni, mielőtt elfordítjuk a slusszkulcsot és beindítjuk a motort.

Az autó műszaki állapota Hát persze. Fogjon a fék, világítsanak a lámpák, az útviszonyoknak megfelelőek legyenek a gumiabroncsok, legyen folyadék az ablakmosó tartályban. Műszaki hiba még így is előfordulhat, ezért kell az elakadásjelző háromszög, a világító sárga mellény. A korszerű személygépkocsik légzsákjai növelik a biztonságot, de csak akkor, ha a biztonsági övet is mindannyian használjuk!

Az útvonal megtervezése Balesetveszélyes dolog menet közben böngészni a térképet, vagy az autópályán száguldva vitatkozni "mitfárerünkkel" a műszerfalra terített térkép helyes értelmezéséről. Jelölje ki és tanulja meg az útirányt még indulás előtt.

Menet közben Hosszú úton gyakran tartson pihenőt. Szálljon ki a kocsiból, mozogjon egy kicsit. A fáradtság, az elalvás számtalan halálos baleset okozója. Mobiltelefonáláshoz használjon kihangosítót. A kézben tartott vagy ülésre helyezett telefon növeli a balesetveszélyt, hiszen a készülék az ülésről lecsúszhat, a gépkocsivezető keresgélni kezdi, a többit pedig már könnyű elképzelni...

Baleset! Ha balesetet észlel, húzódjon félre, használja az elakadásjelzőt, ügyeljen a további balesetveszély elhárítására és tájékozódjon. Derítse ki, hogy van e személyi sérülés, ha igen akkor hányan sérültek meg és körülbelül milyen állapotban vannak. A segélyhíváshoz tisztázza a pontos címet, helyszínt, a mentő megérkezéséig pedig nyújtson elsősegélyt.
Higgye el, súlyos esetekben néhány egyszerű mozdulat is életmentő lehet. Az eszméletlen sérültet óvatosan fektesse az oldalára, az erősen vérző testrészt emelje meg, a sebre pedig nyomjon steril gézt, vagy textíliát. A törésgyanús végtagot ne mozdítsa, próbálja óvatosan rögzíteni, két oldalról kabáttal, pokróccal, táskával megtámasztani. Ne feledkezzen meg az elsősegély dobozról, mely a jármű kötelező tartozéka. A dobozban kötszereket (gézlapok, pólyatekercsek), ragtapaszt, ollót, egy pár védőkesztyűt, fertőtlenítő szert, háromszögletű kendőt talál. Ne féljen segíteni, hiszen a mentő megérkezéséig minden perc óráknak tűnik.

forrás: www.mentok.hu , szerző: Győrfi Pál

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország