Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Szigorúbb ellenőrzés Ferihegyen, mint Londonban
2006. augusztus 15.

Egy fokozattal lejjebb szállították hétfőre virradóra Nagy-Britanniában a terrorkészültségi szintet, amely ezentúl "komolynak" minősül, vagyis azt jelenti, hogy a terrortámadás veszélye nem közvetlen, de nagyon valószínű - írja a BBC.

A kormány csütörtökön rendelte el, hogy az ötfokozatú skála legmagasabbjára, "kritikusra" emeljék a készültséget, miután a titkosszolgálat tudomására jutott, hogy terroristák több utasszállító repülőgép felrobbantására készülnek az Atlanti-óceán fölött.

A "kritikus" szint a közvetlen, bármikor várható terrortámadás veszélyét jelzi, a "komoly" pedig azt, hogy "nagyon valószínű" egy terrortámadás. A terrorriasztási szint csökkentése azt jelenti, hogy az utasok ezentúl egy kézitáskát felvihetnek magukkal a repülőgép fedélzetére, az erre vonatkozó könnyítést kedd reggelig fokozatosan érvényesítik a repülőtereken, ugyanis időre van szükség, amíg a biztonsági személyzetet tájékoztatják a megváltozott ellenőrzési rendről - közölte a BAA repülőtér-üzemeltető társaság.

Az engedélyezett kézitáska hossza legfeljebb 45, szélessége 35 és mélysége 16 centiméter lehet, továbbra sem szabad felvinni a gépre kézitáskában laptopot és semmilyen fol yadékot - kivétel a bébitej és a folyékony bébiétel, valamint a létfontosságú cseppfolyós gyógyszerek -, és a tilalom továbbra is vonatkozik az üdítőitalokra, dezodorokra, parfümre, borotvahabra, fogkrémre és hasonló cikkekre.

A BAA repülőtér-üzemeltető társaság mindazonáltal azt kérte az utazóktól, hogy a három fő londoni repülőtérre, a Heathrow-ra, a Gatwickre és a Stanstedre további intézkedésig egyelőre ne vigyenek magukkal kézitáskát. Németh Krisztina, a Malév kommunikációs igazgatója a FigyelőNetnek elmondta, a londoni enyhítések ellenére a Ferihegyi repülőtéren nem lehet kézitáskát, illetve más személyes tárgyat felvinni a repülőgépek kabinjába azoknak az utasoknak, akik Londonon keresztül utaznak az Egyesült Államokba. Így számukra tilos folyadékok (nemcsak az italok, de még a kontaktlencse tartófolyadéka is ide tartozik), gyógyszerek és élelmiszerek felvitele, valamint a gyermektápszereket a szülőnek meg kell kóstolnia beszállás előtt. A kommunikációs ve zető hangsúlyozta: egyelőre nem kaptak értesítést a BAA-tól a londoni könnyítésekről. Bővebb információ a repülőtér honlapján olvasható.

forrás: www.turizmusonline.hu , szerző: FigyelőNet

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Budapest
Magyarország