Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Rekordot dönt New York turizmusa
2006. július 28.

Míg tavaly 41 millió turista volt kíváncsi New York-ra, köztük 6,7 millió külföldi, addig idén a városvezetés legszerényebb jóslatai szerint is minden idők legnagyobb számú turista áradatára, vagyis 43,3 millió látogatóra számítanak.

New York égbetörő számadatai egyedül a szállodaiparnak okoznak némi nehézséget, mert az előző évhez képest, amikor 86-90 százalékos volt a szállodák kihasználtsága 22 millió vendégéjszakával, ebben az évben a város közel 80 ezer vendégszobája kevésnek bizonyul majd. Enyhülést hozhat számukra az a 18 új, nagyszabású építkezési projekt, amely 2007 végére plusz 5 ezer szobával egészítené ki a város kapacitását.

A nagy szállodaláncolatok, mint a Marriott, a Starwood és a Hilton még a méregdrága belvárosi telekárak ellenére is terveznek kisebb-nagyobb bővítéseket a magasabb vendégszám érdekében, ám az alacsonyabb árkategóriás és szolgáltatásaiban kevésbé nívós hotelek nem engedhetik meg maguknak ugyanezt. A New York-i szállodaiparban rejlő lehetőségek a milliomos hírességek érdeklődését is felkeltették.

A sztárok mostanáig éttermeket nyitottak és üzemeltettek előszeretettel, most vagy 20-30 szobás középkategóriás hotelekben gondolkodnak, vagy előkelő luxusláncról álmodnak. Szakemberek szerint New Yorknak érdemes lenne összedolgozni más államok, mint Tennessee, Lousianna, Kentucky, vagy Texas turisztikai hivatalaival, ugyanis míg New York összeroskad a látogatók súlya alatt, addig a természeti szépségeiről és tradicionális whisky desztilláló üzemeiről híres Mississippi völgye, vagy a belső államok alig kerülnek az érdeklődés középpontjába.

A nagy vendégszám New York-i tömegközlekedés elé is új kihívásokat állít, a városvezetés regionális vonatokat és 11 új metróvonalat tervez. A turisták számára ezek közül az a metróvonal lehet a legérdekesebb, amely közvetlenül szállítaná az utasokat a Kennedy reptérről egyenesen alsó Manhattan forgatagába.

forrás: www.origo.hu