Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Vízparti veszélyek - [Sziréna helyett] Győrfi Pál rovata
2006. július 21.

Amikor a nyári nyaralást tervezgetjük munkahelyünkön vagy a barátaink társaságában, sokan képzeljük magunkat egy napfényes fürdőhelyre, ahol apró hullámok között úszkálva, vagy egy gumimatracon heverészve élvezzük a fürdőzés örömeit. Arra kevésbé gondolunk, hogy a vízben baj is történhet, ha nem vigyázunk, a nyaralás tragikusan is végződhet. Előzzük meg a bajt, tekintsük át ezeket a veszélyeket:

A fürdőhely kiválasztása
Lehetőleg csak kijelölt helyen, kiépített strandon úszkáljunk. A vízbe fúlásos esetek többsége természetes vizeken, bányatavakban történik, ahol a vízmélység kiszámíthatatlan (hirtelen, helyenként mélyül), valamint alattomos örvények is keletkezhetnek.

Vízbe ugrás, vagy lassú vízre szállás
Természetesen (különösen felhevült testtel) az utóbbi ajánlott. Ha fejes ugrásra készülünk, előtte ellenőrizzük a vízmélységet, így nyakcsigolya sérülést, maradandó bénulást előzhetünk meg.

Alkohol és gyógyszerek
A kábulat életveszélyes még sekély vízben is! Ittasan, vagy komoly gyógyszerek hatása alatt ne menjünk vízbe!

Járművek, sporteszközök
A jet-ski, a szörf, a motorcsónak elütheti a fürdőzőt, esetleg gyanútlanul búvárkodót. Ha a közelben hasítják a vizet, legyünk nagyon óvatosak!

Vigyázzunk a gyermekekre
A szülő egyik szeme mindig a gyermekén legyen! Felügyelet nélkül még kiépített medencében se hagyjuk magára a kicsit. A játék hevében egy fejet ért véletlen ütéstől víz alá kerülhet, megfulladhat.

Vízből mentés
A fuldokló kimentése veszélyes feladat, hiszen a segítőt is mélybe ránthatja. Ha partra juttattuk a bajba jutottat, vizsgáljuk meg! Ha él, de nincs eszméleténél, tegyük szabaddá a légutait (szájüreg kitörlése), fektessük az oldalára. Ha nem lélegzik, fejét hajtsuk hátra, és lélegeztessük. A mentő kiérkezéséig az életben maradás a tét! Merjünk segíteni!

forrás: www.mentok.hu , szerző: Győrfi Pál

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Magyarország