Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Betegségek és oltások
2006. március 22.

Az alábbi felsorolásban megkíséreljük összefoglalni a leggyakrabban előforduló betegségeket és a megelőző védőoltások fajtáit.

Diphtéria: Amennyiben kelet-európai országba kíván utazni, ajánlott a védőoltás, esetleg tetanusszal kombinálva, hiszen e térség bizonyos országaiban a diphtéria erősen terjed. Felnőttek számára legalább 10 évenként emlékeztető oltás ajánlott.

Hepatitis A: Ez a vírusfertőzés étellel, itallal sőt mégérintés útján is terjed, elsősorban a meleg égövi országokban honos. Gyermekkorban még viszonylag gyenge lefolyású betegséget okoz, azonban az életkor előrehaladtával egyre veszélyesebb. A májat támadja meg és sárgaságot okozhat. Ritkán végződik halállal, de a betegség lefolyása lassú; hetekig, hónapokig is eltarthat.

Csupán néhány hétig hatásos, ám azonnali védelmet nyújt a passzív oltás, mely hepatitis A immonuglobulin beadását jelenti.

Tartós hatás aktív immunizálással érhető el. Az első oltást követően 2-4 héttel már bátran lehet utazni, egy éven át védettséget nyújt. A második oltás az elsőt követően 6-12 hónap múlva leheséges; ez már legalább 10 évre védettséget biztosít.

A higiéniai szabályok fokozott betartásával (gyakori kézmosás, bizonyos ételek és italok kerülése- fagylalt, gyümölcs, saláták, kagyló, jégkocka) csökkenthető a fertőzésveszély.

Hepatitis B: A rákos megetegedések máig nagyon súlyosak, de a hepatitis B vírus által indukált májrák ellen ma márlehetséges a védekezés. Ez a vírus a májrák leggyakoribb oka. Az akut májgyulladás sok esetben krónikussá válik, ez pedig évek alatt májrákhoz vezethet. A krónikus májgyulladásban szenvedő betegek nagy része hordozza a vírust, a fertőzőképes vírus nagy mennyiségben van jelen a páciens vérében. A fertőzés átviteléhez már rendkívül kis mennyiségű testváladék is elegendő (vér, nyál, sperma). Leggyakrabban nem kellően sterilizált orvosi eszközök használatakor és vérátömlesztéskor terjed, de poloskák is terjesztik. Ha valaki egy vírushordozóval él együtt, akkor a közös tárgyak használatával (borotva, körömolló) is továbbadható a betegség. Szexuális úton is terjed, sőt, a fertőzött anya szüléskor fertőzheti az újszülöttjét.

Hazánkban a baleseti statisztikák szerint évente néhány száz embert érint ez a betegség, a krónikus vírushordozók számaviszont eléri a százezret. A betegség ellen csak az oltás ad biztos védettséget. Az alapimmunizálás 3 oltásból áll és 5 évig tartó védelmet nyújt. A WHO az emberek általános oltását javasolja, hogy minél többen védettek legyenek, s ily módon néhány év alatt eltűnhetne ez a veszélyes betegség a Föld színéről.

Japán encephalitis: A kórokozó Délkelet Ázsiában elsősorban szúnyogok révén terjed, és a nálunk kullancs által terjesztett kora nyári agyhártyagyulladás vírusával rokon. A betegség súlyos idegrendszeri tünetetekkel jár, felnőtteknél gyakran súlyoslefolyású, maradványtünetekkel. Ritka esetben halált is okoz.

A védőoltás két részletből áll, melyek rövid életű védettséget adnak. A 6-12 hónap után beadott harmadik részlet után kb. 4 évig tartó védettság alakul ki.

Kolera: A kolerabacilus az ember belében sokasodik és egy toxint termel, mely gyakori, erős, vízszerű hasmenést okoz. Ha ez nagyon erős, akkor a beteg a folyadékveszteség miatt életveszélybe is kerülhet. Mivel az oltás csupán 6 hónapig véd, csak rövidebb utazások esetén ajánlott. Ellenkező esetben emlékeztető oltás szükséges. Minimálisra csökkentehető a fertőzésveszély, habetartjuk a higiéniás szabályokat.

Malária: Amerika, Ázsia és Afrika területén pusztít ez a szúnyogok által terjesztett kór. Hidegrázás, hirtelen emelkedő magas láz, izzadás- ezek a malária tünetei. Okozója egy portozoon, a malaria plasmodium. Gyakori, hogy súlyos szövődmények alakulnak ki: sokk, kóma, akut veseelégtelenség. Óvintézkedések, melyekkel részben, vagy teljesen megelőzhető az expozíció:

- Viseljünk hoszú ujjú inget és nadrágot

-  védekezzünk rovarirtó szerekkel és használjunkmoszkítóhálót

- Be kell venni a megfelelő gyógyszereket, melyek megakadályozzák, hogy a kórokozók elszaporodjanak a májban és a vörösvértestekben.

Úticéltól függően rendelkezésre állnak e szerek, melyeket egy-két héttel az utazás előtt, az út alatt, és 6 héttel a hazaérkezést követően kell bevenni.

Meningococcus meningitis: Világszerte előfordul. Cseppfertőzéssel terjed, vagyis köhögés, tüszentés, beszéd útján. Az agyhártyagyulladás jellemző tünetei jelentkeznek (hirtelen kialakuló fejfájás, hányinger, láz, tarkómerevség). Súlyos szövődményekkel járhat, végleges károsodások maradhatnak vissza. 100-ból tíz beteg belehal. Európában csak elszórtan fordul elő, de Afrikában, Nepálban és Indiában gyakori a megbetegedés.
Az egyszeri oltás 3-5 évig tartó védelmet nyújt.

Polio: A neve járványos gyermekbénulás, de ez félrevezető, hiszen felnőttek esetében sokkal súlyosabb bénulás fenyeget. Étellel, ivóvízzel és kontaktus útján terjed. Életveszélyes és maradandó bénulás is kialakulhat.

A szájon át adható ellenanyag következetes alkalmazásának köszönhetően a polio sok országból gyakorlatilag eltűnt. Hazánkban mindenki megkapja gyermekkorában a kötelező alapimmunizálást, így utazás során csak emlékeztető oltásban részesül.

Sárgaláz: Afrikában, Dél-Amerikában és azEgyenlítő környékén honos, szúnyogok terjesztik. A betegség életveszélyes vese-és májkárosodással járhat, akár minden második beteg belehalhat. Egyetlen oltás 10 évre védettséget biztosít.

Tetanusz: A baktériumok melyek a fertőzést okozzák, szerte a világon megtalálhatóak a földben, a porban, és a sebeken keresztül kerülnek a szervezetbe. Az általuk termelt méreganyag súlyos görcsöket okoz. Utazástól függetlenül szükséges a védettség fenntartása, de a trópusokon megszázszorozódik a fertőzés veszélye. Trópusi utazások előtt ajánlott az emlékeztető oltás, amennyibena páciens 5 évnél régebben kapott a páciens védőoltást.

Typhus: Főleg meleg égövi országokban terjed. Tünetei: magas láz, véres-gennyes hasmenés, időnként székrekedés. Vízzel, étellel, szoros kontaktus és legyek útján terjed. Injekció formájában vagy szájon át is bevehető az oltóanyag. Az előbbi négy-öt évig, míg az utóbbi csupán egy évig véd. De vigyázat! Az oltóanyag csupán 70-80%-ban véd, így nagy gondot kell fordítani a higiéniás szabályok betartására.

Sárgaláz elleni oltást csak Budapesten, a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában (1097 Budapest, Gyáli u.2-6.) lehet felvenni (rendelés: h-k-sz-cs: 9-12 óra). Itt minden más oltás is helyben megkapható!

Az oltóanyagok ára a gyógyszertárival megegyező, a tanácsadás és ellátás térítés ellenében vehető igénybe. Utazással kapcsolatos oltásokat a fővárosi és a megyei ÁNTSZ Oltóközpontjainak is végeznek. Az oltások egy része a háziorvosnál is felvehető.