Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Trendi hely lett mára az egykori NDK fővárosából
2005. szeptember 06.

Ha a hetvenes években dönteni kellett, hogy Nyugat- vagy Kelet-Berlinbe mennénk, egyszerűnek tűnt a választás az előbbi javára, s most 2005-ben is ugyanilyen egyszerű: az egykori Kelet-Berlin sokkal izgalmasabb és érdekesebb a nyugati résznél.

A berliniek szerint városukat négy ízben építették újjá. Először a XIX. században, a német egyesülést követően a Hohenzollernek szabtak új formát a Spree-parti birodalmi fővárosnak. Majd jöttek a harmincas évek megalomán elképzelései; később a jóformán mindent porig romboló 1945-ös ostromot követően kezdődhetett az újabb építkezés. A Fal leomlását követően indult a negyedik újjáépítés: a kilencvenes évek elejétől világviszonylatban is páratlan gyorsasággal formálódott, formálódik a régi-új főváros.

A kilencvenes években még óriási építkezések, daruerdők fogadták a látogatókat. Mára rengeteget változott a város, ám szerencsére erdőből, ligetből, parkból változatlanul jócskán akad Berlinben. Az újjáépítések során nagy gondot fordítottak a zöld területekre, a lakható környezetre, és ily módon a németek megteremtették az egyik legegészségesebb környezetű európai fővárost. Berlin területének egyharmadát teszik ki a zöld részek. A város ütőere a híres Kurfürstendamm sugárút, amellyel Bismarck vaskancellár szerette volna lepipálni a Champs-Élysées-t, ez azért nem sikerült, ám a 4 kilométer hosszú út valóban impozáns. A Kurfürstendamm egyébként választófejedelmi gátat jelent, a berliniek azonban leginkább Ku'dammnak, azaz Tehéngátnak hívják.

Európa legnagyobb építkezése lassan-lassan befejeződik. Az elmúlt néhány évben az Alexanderplatz és a Rosa-Luxemburg-Platz környékén modern bevásárlóközpontok és éttermek létesültek. Manapság az Alexanderplatz, az Eberswalder Strasse, valamint az Oranienburger Strasse környékén találhatók a legjobb szórakozóhelyek, kiállítótermek és kocsmák. Ennek az az oka, hogy az alacsonyabb lakbérek miatt Nyugat-Berlinből a keleti városrészbe húzódtak a fiatalok és a nemzetközi művészvilág képviselői. Többen állítják, hogy egyes keleti részeken alig látni nyugdíjas korú embereket, azaz Berlin nem csupán a monumentális építkezések miatt Európa egyik legfiatalabb városa. Ugyancsak a keleti részbe tevődött át a híres házfoglalások fő színtere is. A lerobbant régi házakat elfoglaló fiatalok az önkormányzatokkal való egyezkedés során elérték, hogy igen alacsony lakdíj mellett maguk kereshetnek szponzorokat a házak renoválására. A leghíresebb ilyen foglalt ház a Thalesse, ahol rendszeresek a képzőművészeti kiállítások. Az egykori nyugati rész éjszakai központja, a Zoologischer Garden és környéke egyesek szerint mára unalmas lett, sokkal érdekesebb, pörgősebb Berlin keleti része. Mások szerint e véleményalkotásban szerepet játszik az is, hogy a volt NDK-sok közül sokan éreznek nosztalgiát a"mi kicsi államunk" iránt, és nyugodtabbnak, biztonságosabbnak tartották az akkori életet."Ossi" ismerőseink viszont úgy látják, hogy a "wessik" nemegyszer túlságosan nyomulósak és mindenbe beleszólnak.

A város ütőere után járjuk körül a szívét, a mára híres fesztiválnegyeddé vált Potsdamer Platzot, amely többek között a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválnak is otthont ad. Ez a senki földje volt a hidegháborús években, és remegő inakkal vadnyulak szaladgáltak az őrtornyok közepette. Pár évvel az egyesülés után óriási építkezések kezdődtek itt. Ma a tér újra élettel telt meg, bevásárló- és szórakoztatóközpontok, mozik, színházak, uszodák várják a látogatókat és itt található a Daimler-Chrysler és a Sony több százezer négyzetméter alapterületű székháza is. A dinamizmus jórészt annak köszönhető, hogy a nyugatnémet állam vezetői mindig tartalékoltak pár milliárd márkát arra az esetre, ha megtörténik a "csoda", az egyesülés, de nagyon jelentősek, dollármilliárdokban mérhetők az amerikai és távol-keleti befektetések is.

Hasznos tanácsok

Közlekedés: Kitűnő a vasút- és közúthálózat, hasonlóan a belföldi repülőjáratokhoz. Hétvégén azonban gyakoriak a dugók. A taxik drágábbak és lassabbak is a városi tömegközlekedésnél, igaz, rögzített tarifával dolgoznak. A Welcome Card valamivel több mint 20 euró, ám három napig minden közlekedési eszközre jó, sőt, kedvezményes belépőkre is feljogosít.

Szállás: Egy kétágyas szoba ára naponta 50 eurónál kezdődik, általában bőséges reggeli jár hozzá.

Étkezés: Két személyre egy étkezés 40-50 euró. 600-700 forint egy korsó sör, virsli- és kolbászhegyek várnak ránk.

Látványosságok: A Falmúzeum, a Checkpoint Charlie nevű egykori átkelőhely mellett található, filmvetítéssel mutatják be, hogyan próbáltak átmenekülni a keletiek a rothadó kapitalista világba. A Reichstag, a birodalmi gyűlés épületét is felújították, régi pompájában tündököl. A Múzeumsziget Berlin és a világ egyik legnagyobb múzeumi komplexuma.

forrás: www.napigazdasag.hu

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Berlin
Németország