Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Legyünk válogatósak!
2005. május 11.

A szelektív hulladékgyűjtés

Nincs lehangolóbb látvány, mint családi kirándulás során belebotlani egy szeméttelepbe. A smaragdzöld tavaszi tájban riasztó és idegen az oda nem illő szeméthegy. Magyarországon minden második településen megtalálhatók ezek a lerakók- az illegálisakról már nem is beszélve. A felhalmozott műanyag ezer évig bomlik le, míg az üveg az idők végezetéig szennyezi a környezetet, feltéve... Feltéve, ha nem szelektíven gyűjtjük. Ebben az esetben ugyanis, kis odafigyeléssel és fáradság nélkül, a szemét hulladékká, azaz, újrafelhasználható nyersanyaggá nemesedik. Ma már, ahol szelektíven gyűjthető a háztartási hulladék, az számít "trendi"-nek, aki elsétál a közeli hulladékgyűjtő szigetekig.

Tartozunk annyival magunknak - legfőképpen azonban gyermekeinknek -, hogy megpróbálunk egészséges, tiszta környezetben élni, és arra is odafigyelünk, hogy ne borítson el bennünket a szemét, és ne pazaroljuk feleslegesen a szűkös természeti erőforrásokat. Mindehhez a legegyszerűbb út akkor vezet, ha élünk a Magyarországon már több mint hárommillió ember számára- vagyis a lakosság több mint egyharmadának - felkínált ingyenes lehetőséggel, és szelektíven gyűjtjük a hulladékot.

"Rendszerváltás" a konyhában

Ne gondoljunk arra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés különösebben ördöngös dolog, arra meg különösen ne, hogy nagy helyet igényel a konyhában. Meg fogjuk látni, hogy néhány nap után minden úgy megy majd, mint a karikacsapás. S az egésznek az lesz a legfőbb eredménye, hogy csökkentjük a család által megtermelt"privát szeméthegyet", mivel például, a hasznosítható csomagolóanyagokat innentől kezdve nem a kukába ömlesztjük. Ezáltal az eddig haszontalan anyagokból olyan hulladék képződik, melynek legnagyobb részét újrahasznosítják majd.

Ehhez arra van szükségünk, hogy az üdítős dobozokat, műanyag flakonokat, ásványvizes PET palackokat, tejfölös-vajasdobozokat (elöblítve!), egy külön zsákba gyűjtjük. Ide kerülhetnek az üdítőitalos alumíniumdobozok is. Érdemes ezeket egy mozdulattal összenyomni - ne a dobozok által közrezárt levegőt tároljuk a szemetesben, hanem magát a hulladékot. Az újságpapírt külön kartondobozban raktározzuk, míg a nem visszaváltható üvegeknek a konyha sarkában van jó helyük. A szemetesbe csak az ételmaradékok és a zsíros, ragacsos papírok kerüljenek. A válogatás módfelett egyszerű. Az ember csak az első időszakban töpreng el rajta, vajon hová kerüljenek az egyes hulladékok: kicsit morfondírozik a zsák és a szemetesvödör felett, aztán laza mozdulattal a zsákba pöccinti a konzervdobozt. Két-három nap elteltével a dolog automatikussá válik, és már szinte nem is kell odafigyelnünk, annyira magától megy az egész. (Ha pedig egy ideje áttértünk a szelektív gyűjtésre, érdemes megfigyelni magunkat vendégségben: értetlenkedni fogunk, ha egybeborogatják a hulladékot, és finom módszerekkel megpróbáljuk majd rávenni a háziakat, hogy figyeljenek oda egy kicsit jobban a környezetükre.)

27 PET palack = egy pulóver

Naponta-kétnaponta érdemes ellátogatni a hulladékgyűjtő sziget UFO-kat mintázó konténereihez. Nemcsak azért, mert ott futhatunk össze kedves, környezettudatos ismerőseinkkel, hanem, mert itt kell kiszortírozni a hulladékot. A fehér színű tárolóba a fehér üveget, a zöldbe a színeset dobjuk ki. A papír és a tégladoboz mehet a kékbe, a műanyag a sárgába. A fémet a szürke konténerbe dobjuk be.

Az egyes konténereket hetente (vagy hetente kétszer) más-és más napokon ürítik, így a szelektíven gyűjtött hulladék nem keveredik össze. Ha mégis azt látnánk, hogy minden tároló tartalmát egyszerre szállítják el, akkor sem keverik egybe a hulladékot: ha ilyenkor felkapaszkodnánk az autóra, látszana, hogy ez egy modernebb jármű, amelyben külön rekeszek várják az egyes, szelektíven válogatott hulladékokat. 

És hogy mi történik később azzal, amit szétválogattunk? Mindent újrahasznosítanak! A műanyagot bálákba tömörítik, bedarálják, és feldolgozzák. Fogas, rendszámtábla-tartó, fólia, DVD -és CD-tok, szemétlapát, sőt, ruhadarabok készülnek belőle! 27 PET-palackból állították elő férjünk jó meleg polárpulóverét.

Az alumínium-dobozok sem kerülhetik el sorsukat, az újrafelhasználást. A beolvasztott fémet az autógyártásnál, karácsonyfatalpaknál, de még a londoni metró szellőzőventillátorainál is felhasználják. Gyermekünk bringájának legyártásához elegendő hatszázhetven alumínium üdítős doboz!

Az üvegek szelektív gyűjtésénél ügyeljünk rá, hogy ne kupakkal együtt dobjuk a konténerbe. Az üveghulladék felhasználása a legegyszerűbb - tulajdonképpen újra üveg lesz belőle. Csakhogy, az így elkészített termék előállítása többször kevesebb energiát igényel, mintha ugyanezt homokból állítanák elő.

A papírhulladékból a papírgyárban tizenöt perc alatt lesz pép, majd szárítás után toalettpapír vagy kéztörlő. De azok a vállalatok, amelyek adnak magukra, ma már a nyomtatóba is újrapapírt helyeznek, sőt a levelezésüket is efféle borítékban intézik.

Keretesek:

Mielőtt hulladékot termelnénk...
Fontos, hogy szelektíven gyűjtsük a hulladékot, de tudni kell, hogy környezettudatos háztartást vezetve még ebből az újrafelhasználható másodnyersanyagból is kevesebb képződik.

Vásárláskor ezért
- írjuk össze otthon előre, mit szeretnénk venni, és ne térjünk el ettől.
- tervezzünk havi és heti bevásárlásokat, így egyszerre nagyobb tömegben tudunk vásárolni, és előre ki tudjuk választani az üzletet is.
- akkor vegyünk meg valamit, ha szükségünk van rá, és kerüljük a "csatolt termékeket": a termékmintát, a nyereményakciókat, a termékhez járó ajándéktárgyakat!
- ne fogadjunk be postaládánkba reklámújságot és egyéb szóróanyagot!
- gondoskodjunk előre arról, hogyan szállítjuk haza a megvásárolt termékeket! A textiltáska és a fonott kosár nemcsak környezetbarát, de divatos és egyben praktikus is.
- az üzletben keressünk környezetbarát termékeket!
- válasszunk kimért terméket: felvágott esetén például nemcsak a csomagolóanyagot nem kell kifizetnünk, de frissebb és tartósítószer-mentes árut kapunk a pénzünkért.
- mindig nagyobb kiszerelést válasszunk, valamint, részesítsük előnyben a koncentrátumokat és utántöltőket.
- válasszunk az elektromos készülékekbe újratölthető elemet. Hosszútávon jobban megéri.
- ha tehetjük, vegyünk "újrapapírból" készített termékeket, például: iskolai füzetet, WC-papírt, borítékot, fénymásolópapírt.

Színkód
Sárga: műanyag, tégladoboz*
Fehér: fehér üveg
Zöld: színes üveg
Kék: papír, tégladoboz*
Szürke: fém
* városonként változhat (Igen-nem)

Szelektíven gyűjthető hulladékok:
Gyűjtőszigeten vagy hulladékudvarban gyűjthető: műanyag palack, fehér, zöld és barna italos üveg, befőttes és lekváros üveg, többrétegű italos doboz, műanyag flakonok, joghurtos-vajas-tejfölös doboz (kimosva), csomagolópapír, iroda-és géppapír, kartondoboz, újságpapír

Szelektíven nem gyűjthető hulladékok
Háztartási hulladékgyűjtő edényben (kukában) gyűjthető: gyerekjáték, mikrohullámú tálca, címke, matrica, indigó, hőérzékeny faxpapír, ablaküveg, jénai üveg, TV képcső, szélvédő, kerámia, kristály, villanykörte, szemüveg, agyagedény, tükör, ételmaradék, toll, emberi haj, állatszőr, alom, dió -és geszetnyefa levél, fagyapot és hamu

Szelektíven nem gyűjthető veszélyes hulladékok
Hulladékudvarban vagy veszélyes hulladékgyűjtési akciókban gyűjthető: lejárt szavatosságú gyógyszerek, szárazelemek, növényvédő szerek és azok csomagolása, használt akkumulátorok, használt hűtőberendezések, takarítószerek, festékek, elekrtonikai cikkek, használt étolaj, leselejtezett számítógép

Komposztálható:
Kerti komposztládában gyűjthető: zöldségdarabok, gyümölcsdarabok, összetört tojáshéj, kávézacc, teafű, avar, levágott fű, faágak, összeaprított ágnyesedék

Keressük a "Zöld Pont"-ot!

Az üzletekben, a termékek csomagolásán keressük mindig a "ZöldPont"-ot, amely jellemzően az Európai Unió országaiban használatos jelzés. Arra hivatott, hogy megmutassa: a csomagolás gyártója fizet azért, hogy a hulladékká vált csomagolás előírt arányát szelektíven gyűjtsék be és hasznosítsák. A díjfizetésért cserébe, a vállalat használhatja termékein a Zöld Pont jelet. Ezt a védjegyet Magyarországon kizárólag az Öko-Pannon Kht. szerződéses partnerei használhatják jogszerűen.