Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Ahol a knédli, a sör és a vadvízi evezés a sláger
2017. október 10.

Olyan ez a város, mintegy mesebeli színpad. A díszletei régi kor emlékeit elevenítik fel a turisták előtt. A dél-csehországi Cesky Krumlov ugyanis megőrizte középkori hangulatát a mának. Immár negyedszázada az UNESCO világörökségi listáján szereplő európai város.

Ahol a Moldva-folyó kettős kanyarulatot vesz, ott emelkedik a vár és a fölötte őrködő 45 méter magas torony. A szomszédos dombtetőn viszont Szent Vitus Székesegyház áll.

A kettő együtt különleges látványt varázsol a látogatóknak. A vár körül kialakított kacskaringós utcák és a házak ugyancsak a múltat idézik, ahol érdemes barangolni és feltöltődni. Igaz, hogy nem csendes ez a környék, mert tele van turistával, de a látvány sok mindent pótol.

Reneszánsz várossá fejlesztették

Cesky Krumlovot a knédli, a sör és a vadvízi evezés mesebeli városaként emlegetik. A belvárosban ugyanis háromszáz történelmi műemléket tartanak nyilván. Mindezek a középkorban több cseh család tulajdonában voltak. A települést a XVI. századra reneszánsz várossá fejlesztették.

A XVIII. századra viszont már csökkent a jelentősége. Ekkor új építkezéseket nem kezdeményeztek. Így ennek köszönhetően megőrizte a reneszánsz-barokk jellegét.

Az elmúlt években a fennmaradt házakat folyamatosan felújították és ma már Csehország egyik kedvelt turista célpontjává vált, továbbá a környék kulturális centrumaként is működik. A krumlovi vár, - a prágai után -, az ország második legnagyobb fennmaradt emlékhelye. Az idők során folyamatosan építették és bővítették, de a mai elrendezését csak a XVI. században nyerte el.

Kastélyszínház és a panorámás vártorony

A város egyedülálló látványossága a jó állapotban megmaradt kastélyszínház, amelyet ma is látogatnak a nézők. Kevés ilyet találni a világon. Évente három előadásra válthatnak jegyet, hogy barokk operákat élvezhessenek.

A város egyik jelképe a kör alakú vártorony is, amelynek hat emeletnyi magas tetejéről szép kilátás nyílik a településre és a környező hegyekre. Sokan kapaszkodnak fel, hogy a panorámában gyönyörködjenek. A várudvarban középkori jelmezekben öltözött vendégfogadók várták a turistákat.

A három hajós Szent Vitus templom Cesky Krumlov másik szimbóluma, amely tele van négyszög alakú, román stílusú ablakokkal. A városban sétálva a régi városházát is megcsodáltuk, amelyet egykori két gótikus ház egybeépítésével alakítottak ki. Egyébként a várossal egy idős a helyi sörfőzés, miután a XIII. század óta folyamatosan készítik az ízletes italt a Morva-folyó partján található épületben.

Legnagyobb népünnepély. az öt szirmú rózsafesztivál

Ez a település a fesztiválok városa is. Évente ugyanis Húsvéttól októberig számtalan rendezvényt tartanak.
A legnagyobb népünnepélyt, az úgynevezett öt szirmú rózsafesztivált - immár hagyományosan - idén is júniusban rendezték meg. Megteltek a helyi szállodák, sőt még a környékbeli településeken is foglaltak szobákat az érdeklődő vendégek.

Emellett július közepétől augusztus közepéig tartották a legnagyobb zenei rendezvényüket a Nemzetközi Zenei Fesztivált, amelyre szintén sok látogató érkezett.

Cesky Krumov azonban nemcsak az impozáns váráról, a székesegyházáról, a reneszánsz díszítésű épületeiről és a söréről híres, hanem a vízi sportokról is. Nyáron ugyanis megszállják a Morva-folyót a vadvízi evezősök - a raftingolók -, hogy versenyezzenek. Az eseményhez közeli részeken pedig éttermek, kávézók, kocsmák várják az érdeklődőket. Ezekben cseh specialitásokkal, például az elmaradhatatlan knédlivel várják az ínyenceket. A kóstolót pedig sörözéssel egészítik ki.

szerző: Turizmus-Online , további info: http://turizmusonline.hu