Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Életmentő betegség?
2002. november 04.

A malária változatlanul szedi áldozatait a világban. Ahol előfordul a betegséget terjesztő egysejtű, a Plasmodium falciparum, ott sokan fertőződnek meg és halnak meg maláriában. Ez alól talán csak egy kis távoli szigetcsoport, a csendes-óceáni Vanuatu a kivétel, ahol az elmúlt időben nem volt halálos áldozata a maláriának, jóllehet a lakosságot rendszeresen megfertőzi a kórokozó.

Egy oxfordi orvoscsoport feltételezése szerint ez annak köszönhető, hogy egy másik egysejtű, a P. vivax, amely a malária kevésbé súlyos formáját okozza, kora gyermekkorukban megfertőzi a kicsiket, akiknek az immunrendszere így megtanulja felismerni a kórokozót, és ellenanyagot is termel ellene.

Évente átlagosan kétszer esnek át a szigetlakók P. falciparum-fertőzésen, mégsem hal meg senki, sőt súlyos, eszméletvesztéses állapotok sem alakulnak ki. A gyerekek kétéves korukig többször fertőződnek P. vivaxszal, ötéves kor fölött azonban már szinte soha nem fertőz ez a kórokozó. A kutatócsoport szerint a P. vivax okozta fertőzés szinte olyan, mint egy védőoltás a malária ellen.

A trópusi betegségek szakértői szerint ez nagyon érdekes megfigyelés, feltétlenül érdemes tovább vizsgálni a sziget lakóit, de nem biztos, hogy valóban ez a magyarázat. Brian Greenwood szerint, aki a trópusi betegségek egyik legelismertebb szakértője, lehet, hogy egyszerűen csak arról van szó, hogy ezen a távoli, elzárt szigeten a P. falciparumnak egy kevésbé veszélyes törzse él, mint például Afrikában.

(New Scientist)
Forrás: É.T.