Reumás bántalmaktól védő étrend
2002. július 10.
Köztudott, hogy a Földközi-tenger térségében élők táplálkozása lényegesen eltér a nyugati emberekétől, elsősorban mert sok halat, zöldséget és olívaolajat esznek. A görög ételekről olvashattuk már, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében folytatott egészséges életmódban meghatározó szerepük van.
Az Athéni Egyetem klinikáján most a görög ételek további kedvező hatásait keresték. A vizsgálatban résztvevők étrendjét visszamenőleg tanulmányozva arra a felismerésre jutottak, hogy akik a legkevesebb olívaolajat fogyasztották, azoknál több mint két és félszer nagyobb gyakorisággal alakult ki a reumás izületi gyulladás, mint azoknál, akik a "legegészségesebben" táplálkoztak éltük során. Akik pedig a legtöbb zöldséget fogyasztották, 75 százalékkal kisebb gyakorisággal szenvedtek ebben a betegségben, mint a legkevesebb zöldséget fogyasztók.
Korábban hasonló célú tanulmányok bizonyították az étrendben a halolaj jelentőségét. A mélytengeri halak (tonhal, hering, lazac, tőkehal) gyulladáscsökkentő zsírsav-tartalmuknál fogva fejtik ki kedvező élettani hatásukat. Görögország lakói sok halat esznek ugyan, de olyanokat, amelyekben ez a fajta zsírsav nem fordul elő.
Étrendjükből a hasznos vegyületek mégsem hiányoznak, köszönhetően az olívaolajnak. Az olívaolaj Görögországban fogyasztott formájára ugyanis különösen jellemző, hogy gazdag természetes antioxidánsokban, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakká alakulnak, ezeknek a vegyületeknek pedig a halolajhoz hasonlóan gyulladáscsökkentő hatásuk van. Az eredmények szerint ráadásul az olívaolaj és a főtt zöldségek nem csak a megelőzésben segítenek.
(EurekAlert)
Forrás: É.T.
Az Athéni Egyetem klinikáján most a görög ételek további kedvező hatásait keresték. A vizsgálatban résztvevők étrendjét visszamenőleg tanulmányozva arra a felismerésre jutottak, hogy akik a legkevesebb olívaolajat fogyasztották, azoknál több mint két és félszer nagyobb gyakorisággal alakult ki a reumás izületi gyulladás, mint azoknál, akik a "legegészségesebben" táplálkoztak éltük során. Akik pedig a legtöbb zöldséget fogyasztották, 75 százalékkal kisebb gyakorisággal szenvedtek ebben a betegségben, mint a legkevesebb zöldséget fogyasztók.
Korábban hasonló célú tanulmányok bizonyították az étrendben a halolaj jelentőségét. A mélytengeri halak (tonhal, hering, lazac, tőkehal) gyulladáscsökkentő zsírsav-tartalmuknál fogva fejtik ki kedvező élettani hatásukat. Görögország lakói sok halat esznek ugyan, de olyanokat, amelyekben ez a fajta zsírsav nem fordul elő.
Étrendjükből a hasznos vegyületek mégsem hiányoznak, köszönhetően az olívaolajnak. Az olívaolaj Görögországban fogyasztott formájára ugyanis különösen jellemző, hogy gazdag természetes antioxidánsokban, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakká alakulnak, ezeknek a vegyületeknek pedig a halolajhoz hasonlóan gyulladáscsökkentő hatásuk van. Az eredmények szerint ráadásul az olívaolaj és a főtt zöldségek nem csak a megelőzésben segítenek.
(EurekAlert)
Forrás: É.T.
Kapcsolódó linkek
Ide utaznék! |
Görögország |
kapcsolódó ország
Görögország
- Valutaváltó
- Üzemanyagárak
- Iránytű
- EURÓPA ÁZSIA AFRIKA ÉSZAK-AMERIKA DÉL-AMERIKA AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA ANTARKTISZ
- Hasznos információk
- Útiokmányok Pénzügyek Utazás előtt... Biztosítás Kommunikáció Utazás gépkocsival Utazás repülővel Utazás vonattal
- Utazók sarka
- Útitárs kereső Fórum Repülőjegy börze Útifotó 2000
magazin
NagyUtazás.hu
Több, mint 50 megbízható utazásszervező kínálata egy helyen.