Tel.: 06 30 343 4343 Mail: info@nagyutazas.hu Nyitva: H-P 9:00-17:00

Reumás bántalmaktól védő étrend
2002. július 10.

Köztudott, hogy a Földközi-tenger térségében élők táplálkozása lényegesen eltér a nyugati emberekétől, elsősorban mert sok halat, zöldséget és olívaolajat esznek. A görög ételekről olvashattuk már, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése érdekében folytatott egészséges életmódban meghatározó szerepük van.

Az Athéni Egyetem klinikáján most a görög ételek további kedvező hatásait keresték. A vizsgálatban résztvevők étrendjét visszamenőleg tanulmányozva arra a felismerésre jutottak, hogy akik a legkevesebb olívaolajat fogyasztották, azoknál több mint két és félszer nagyobb gyakorisággal alakult ki a reumás izületi gyulladás, mint azoknál, akik a "legegészségesebben" táplálkoztak éltük során. Akik pedig a legtöbb zöldséget fogyasztották, 75 százalékkal kisebb gyakorisággal szenvedtek ebben a betegségben, mint a legkevesebb zöldséget fogyasztók.

Korábban hasonló célú tanulmányok bizonyították az étrendben a halolaj jelentőségét. A mélytengeri halak (tonhal, hering, lazac, tőkehal) gyulladáscsökkentő zsírsav-tartalmuknál fogva fejtik ki kedvező élettani hatásukat. Görögország lakói sok halat esznek ugyan, de olyanokat, amelyekben ez a fajta zsírsav nem fordul elő.

Étrendjükből a hasznos vegyületek mégsem hiányoznak, köszönhetően az olívaolajnak. Az olívaolaj Görögországban fogyasztott formájára ugyanis különösen jellemző, hogy gazdag természetes antioxidánsokban, amelyek többszörösen telítetlen zsírsavakká alakulnak, ezeknek a vegyületeknek pedig a halolajhoz hasonlóan gyulladáscsökkentő hatásuk van. Az eredmények szerint ráadásul az olívaolaj és a főtt zöldségek nem csak a megelőzésben segítenek.

(EurekAlert)
Forrás: É.T.

Kapcsolódó linkek
Ide utaznék!
Görögország